Haptonomia sau cum sa-ti cunosti copilul inainte de nastere

/ / Modificat: 2011-10-10
Haptonomia sau cum sa-ti cunosti copilul inainte de nastere





 




Definita ca stiinta a afectivitatii, haptonomia implica fenomenele tipice fiintei umane de atingere si sentiment, care pot fi reproduse si verificate.

Termenul provine din greaca de la hapto si nomos. Hapto inseamna "eu ating", "stabilesc un contact tactil" cu scopul de a vindeca sau de a interactiona cu o alta persoana, iar nomos este termenul grecesc pentru "regula".

Relatiile haptonomice ajuta oamenii sa-si foloseasca facultatile afective asa incat ele se pot dezvolta si maturiza. Contactul psiho-tactil, specific fenomenologiei haptonomice, nu se reduce la atingere, solicitand implicarea sentimentala a ambilor participanti.

Haptonomia este un mod prin care poti interactiona cu tine insati si cu ceilalti prin sentimente si atingeri, este stiinta sentimentelor si a atingerilor.

Cu cat o persoana isi intelege mai bine abilitatile de atingere si pe cele privitoare la sentimente, cu atat corpul si mintea sa se vor dezvolta mai sanatos.

Prin atingere, o persoana poate primi si oferi informatii. Aceste informatii sunt strans legate de sentimente. De aceea, cei aflati intr-o astfel de situatie descopera lucruri importante despre ei si despre cei din jur.

Primul contact cu fatul

Creata dupa razboi de catre doctorul olandez Frans Veldman, haptonomia este folosita in diferite moduri si situatii, sarcina fiind cea mai cunoscuta dintre acestea.

Haptonomia permite parintilor sa inceapa relatia cu copilul lor prin atingere, inca dinainte ca acesta sa se nasca.

Cum? Prin apasarea foarte usoara a burticii mamei asa incat copilul sa simta si sa reactioneze. Este un sentiment unic. Recomandat ar fi sa ai un specialist care sa va ajute, dar puteti si voi sa incercati acasa sa masati usor burtica si sa simtiti bebelusul si toate miscarile lui.

Haptonomia permite ambilor parinti sa impartaseasca bucuria nasterii si sa inceapa relatia cu fatul. Poate, de asemenea, sa ajute mama sa inteleaga mai bine ce se intampla in timpul sarcinii, ea avand astfel ocazia sa observe miscarile si pozitiile pe care le ia bebelusul. Puteti incepe sa folositi tehnica de haptonomie imediat ce bebe incepe sa miste, de obicei aproximativ pe la 4 luni si jumatate.

Cu siguranta cei mai incantati de aceasta metoda sunt taticii, care, astfel, pot interactiona cu cel mic inainte de a se naste. Se presupune ca mama are deja o legatura stabilita cu fatul prin simplul fapt ca face parte din corpul ei pentru 9 luni, in timp ce tatal nu are un asemenea "privilegiu".

O gravida care stapaneste bine aceasta metoda poate face bebelusul sa se miste in ce directie vrea ea. Se spune, de asemenea, ca haptonomia poate face nasterea mai usoara tocmai datorita faptului ca ai sansa sa aduci copilul in cea mai buna pozitie pentru a-l naste.

Prima relatie de care un copil are parte are loc in uter si este cea mai importanta dintre toate, aceasta pregatindu-l practic pentru "viata de afara".

Copiii ne arata inca din viata prenatala faptul ca sunt fiinte sociabile, dornice de a lua contact cu parintii lor. Acest contact plin de gingasie stabilit cu ajutorul haptonomiei contribuie la bunastarea copilului, majoritatea bebelusilor care au parte de sedinte de haptonomie pe parcursul celor 9 luni fiind mai linisiti la nastere.

De multe ori, aceasta practica este folosita de parintii care apeleaza la o mama-surogat pentru a aduce pe lume un copil, haptonomia fiind cea mai buna varianta pentru ca ei sa interactioneze cu viitorul lor bebe. Parintii isi pot cunoaste astfel pruncul, iar el simte ca cineva asteapta cu nerabdare ca el sa se nasca.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre