5 diferente intre anxietate si depresie la adolescenti

/ / Modificat: 2023-08-03
5 diferente intre anxietate si depresie la adolescenti

Uneori ne gandim la tulburarile psihologice ca fiind specifice adultilor. Cu toate acestea, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproximativ 13% din povara globala a tulburarilor psihologice se regaseste la tinerii cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani.

In aceste cazuri, parintii joaca un rol-cheie in detectarea dificultatilor copiilor lor si in sprijinirea acestora pentru a obtine ajutor. De aceea, astazi dorim sa va vorbim despre diferentele dintre anxietate si depresie la adolescenti.

Capacitatea de a se descurca bine la scoala, de a mentine prietenii bune, de a relationa cu familia sau de a profita de oportunitati de interes este limitata de simptomele acestor tulburari. Cu toate acestea, desi cele doua au aspecte care se suprapun, manifestarile si tratamentele lor sunt diferite, asadar este important sa putem face diferenta intre ele.

Care sunt diferentele dintre anxietate si depresie la adolescenti?

Este adesea dificil sa se faca diferenta intre aceste doua entitati, avand in vedere ca au unele elemente comune. De exemplu, in ambele cazuri, tanarul prezinta plangeri fizice fara cauza aparenta, cunoscute sub numele de somatizare sau simptome somatice.

Durerile de cap, problemele gastrointestinale, ametelile, durerile la nivelul membrelor sau vederea incetosata sunt cateva simptome care pot duce cu gandul la o posibila tulburare anxioasa sau depresiva.

In plus, atat anxietatea, cat si depresia sunt adesea insotite de tulburari de apetit si de somn, de dificultati in performanta cognitiva sau intelectuala si de un sentiment de vulnerabilitate.

In plus, potrivit unui articol publicat in Revista de Posgrado de la Vía Cátedra de Medicina, in 25 pana la 50% din cazuri, ambele tulburari coexista la adolescenti, ceea ce face si mai complexa distinctia intre ele. Cu toate acestea, exista cateva elemente care ajuta la identificarea daca este vorba de unul sau de celalalt diagnostic.

1. Interpretarea realitatii

Ambele tulburari genereaza o reactie la stimuli interni sau externi, dar rezultatul depinde de interpretare. Anxietatea apare atunci cand stimulul este perceput ca o amenintare sau un risc. In consecinta, se activeaza sistemul de alerta si de aparare din organism, astfel incat tanarul se pregateste sa evite raul.

Acest lucru duce la activarea fiziologica, cu tahicardie sau transpiratie, printre alte simptome, si la activarea psihologica, cu ingrijorare, anticipare sau ruminatie. Dupa cum avertizeaza Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), comportamentele au ca scop mentinerea in siguranta, astfel incat poate exista o defensiva sau o tendinta de a evita ceea ce provoaca frica.

Depresia, pe de alta parte, apare atunci cand evenimentul este interpretat ca o pierdere. In acest caz, scopul este de a conserva sau de a restabili energia sau bunastarea, iar organismul intra intr-o stare de letargie. Apar apatia, lipsa de energie, tristetea si incetinirea miscarilor.

2. Emotia predominanta

O alta diferenta majora intre anxietate si depresie la adolescenti este emotia predominanta. In primul caz, domina frica, nelinistea, vigilenta si nesiguranta.

In cel de-al doilea, si in urma Serviciului National de Sanatate, sunt evidentiate o tristete profunda si un sentiment de goliciune. Tanarul nu este intotdeauna capabil sa distinga sau sa identifice pe deplin ceea ce simte, asa ca este important sa i se ofere un bun vocabular emotional si sa fie ajutat sa recunoasca emotia principala.

3. Ganduri alterate

Ambele tulburari implica o perturbare a gandurilor adolescentului. Dar sunt de tipuri diferite. Anxietatea duce la interpretari neadaptate ale evenimentelor, care tind sa amplifice riscul, impactul sau posibilele consecinte negative.

Tanarul se poate simti vulnerabil, nesigur, incapabil sa faca fata vietii sau convins ca riscurile sunt mai mari decat sunt in realitate. Depresia, pe de alta parte, genereaza convingeri de vinovatie sau inferioritate. Stima de sine este diminuata, tanarul se poate simti lipsit de valoare si poate avea o lipsa de speranta cu privire la prezent.

4. Capacitatea de a se bucura

Unul dintre cele mai distinctive elemente ale depresiei este anhedonia sau incapacitatea de a se bucura de sine. Acesta este un lucru care nu este prezent in anxietate. O persoana tanara cu o tulburare afectiva precum depresia isi va pierde interesul pentru ceea ce ii placea inainte, se va simti nemotivata si va avea dificultati in a face lucruri cu placere.

In cazul anxietatii, capacitatea de a se bucura nu este pierduta si, in ciuda disconfortului sau a limitarilor cauzate de tulburare, adolescentul poate dori in continuare sa iasa cu prietenii, sa joace jocuri video, sa faca sport, sa urmeze hobby-uri si sa se bucure de toate aceste activitati.

5. Izolare si relatii

Un ultim aspect care trebuie luat in considerare in diferentele dintre anxietate si depresie la adolescenti este gradul de izolare. Aceasta este foarte frecventa atunci cand tanarul sufera de depresie, din cauza pierderii interesului, a placerii si a motivatiei.

In cazul anxietatii, posibila izolare va fi legata de teama de a fi judecat (de exemplu, in cazul fobiei sociale) sau de teama de a face un atac de panica in public. Cu toate acestea, tanarul nu va respinge compania sau nu va inceta sa mai caute sa impartaseasca cu familia sau prietenii.

Cunoasterea diferentelor este esentiala pentru a sprijini recuperarea.

Indiferent daca banuiesti ca adolescentul tau sufera de anxietate sau depresie, este important sa cauti sprijin profesional cat mai curand posibil. Insa, in fiecare caz, interventia va fi diferita.

In primul caz, va fi necesar sa il inveti pe tanar strategii pentru a reduce activarea si sa il ajuti sa gandeasca diferit despre acele situatii care ii provoaca teama. In al doilea caz, dimpotriva, obiectivul principal va fi activarea adolescentului, incurajandu-l sa desfasoare activitati care pot fi placute si care il intaresc.

Astfel, pentru a-l putea insoti, este esential sa intelegi prin ce trece si sa poti face un bun diagnostic diferential intre aceste doua tulburari, care sunt adesea confundate sau chiar combinate. In orice caz, sprijinul familiei este pretios pentru ca tanarul sa continue terapia si/sau tratamentul pana cand isi revine.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anxietate Anxietate prescolari

Articole recomandate

Citeste si despre