Cum respira fatul in burta mamei

/ / Modificat: 2018-11-01
Cum respira fatul in burta mamei

Fatul nu respira corect deoarece nu foloseste plamanii. Inainte de nastere, placenta isi joaca rolul ei foarte important. Ea contine atat sange matern cat si fetal, permitand eliberarea oxigenului la fat si eliminarea dioxidului de carbon fetal. Este ca un filtru natural.

Apoi intra in actiune si cordonul ombilical care transporta oxigenul la fat prin cele doua artere ombilicale, iar dioxidul de carbon este evacuat in cealalta directie, prin vena ombilicala.

Fatul este scaldat in lichidul amniotic. In cea de-a cincisprezecea saptamana de sarcina (aproape patru luni), plamanii sunt pregatiti sa functioneze, dar pana la nastere raman inactivi.

Dupa nastere bebelusul incepe sa respire singur. De indata ce se afla în aer liber, plamanii se umplu cu aer si fiecare punga a alveolei pulmonara se umfla pentru prima data: este prima respiratie si primul strigat al bebelusului.

Prima respiratie este esentiala in primele momente de viata. Este vital ca el si in special creierul sau sa fie imediat oxigenat, pentru a se evita traumele.

Imediat dupa ce a scos primul tipat, bebeblusul este luat in primire de o asistenta medicala care va aspira tot lichidul amniotic din sistemul respirator, acumulat în timpul celor 9 luni de sarcina. Din acel moment, aerul va umple plamanii copilului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fat

Articole recomandate

Citeste si despre