Dezvoltarea inimii fatului in burtica mamei

/ / Modificat: 2011-10-10
Dezvoltarea inimii fatului in burtica mamei

Inima fatului este printre primele organe care se dezvolta din embrion, alaturi de creier si de tubul neural.

O forma primitiva a inimii de dupa nastere deja bate si pompeaza sange incepand cu saptamana a saptea de sarcina, insa perioada critica de dezvoltare este intre a treia si a cincea saptamana de sarcina.


 Cum se dezvolta inima bebelusului in burtica mamei

Specialistii spun ca datorita cresterii rapide a embrionului se impune un sistem transportor al nutrientilor mai complex decat simpla difuzie intercelulara. Asadar, dezvoltarea inimii si a sistemului circulator este un pas cheie.

Inima unui om este cam cat marimea pumnului sau si creste o data cu marimea pumnului.

In uter insa, in primele saptamani dupa conceptie, inima fetala ocupa foarte mult. Exista mai multe stadii ale dezvoltarii inimii in interiorul uterului mamei.

Inima se dezvolta din celule specializate care devin un tub cardiac. Ulterior, anumite zone ale acestuia incep sa se dezvolte mai mult decat celelalte.

Formarea inimii bebelusului incepe prin prezenta unui simplu tub, care pe parcursul urmatoarelor cateva saptamani se transforma intr-o inima cu atrii si ventricule. Intai, cele doua atrii formate sunt partial despartite, dar exista un singur mare ventricul. In urmatoarea faza incepe cand cele doua atrii sunt complet separate si ventriculele incep si ele sa se separe. In cele din urma, ventriculele se separa de tot si inima este in forma ei finala.

Pe parcursul stadiilor sale de dezvoltare, inima seamana cu cea a altor specii: cand este ca un simplu tub se aseamana inimii de peste. In stadiul in care inima este bicamerala, se aseamana inimii unei broaste. Ulterior, cand devine tricamerala, este ca inima de sarpe sau testoasa. Abia in stadiul final, cand are patru camere, se distinge inima umana.


 Factorii care pot afecta dezvoltarea normala a inimii fetale

Dezvoltarea inimii fatului paote fi afectata in orice moment de catre lucruri care influenteaza modul in care celulele comunica intre ele, modul in care aceastea migreaza in timpul dezvoltarii si modul in care se divid si cresc, spun specialistii.

Desi cercetatorii inca mai studiaza factorii care controleaza dezvoltarea normala a inimii fatului si cauzele specifice ale malformatiilor cardiace congenitale, ei au descoperit ca exista cateva aspecte care au un aport in problemele dezvoltarii inimii:

• Anormalitati cromozomiale: de exemplu, Trisomia 21, o anormalitate cromozomiala asociata cu Sindromul Down, este asociata cu problemele cardiace la jumtate din bebelusi.

• Alte anormalitati genetice: o singura gena poate duce la o anormalitate, iar acest aspect poate fi asociat cu aparitia unui defect cardiac congenital.

• Boli maternale, precum diabetul: deficitul de control al nivelului de zahar din sange este asociat cu riscul crescut ca bebelusul sa sufere defecte cardiace.

• Medicamente sau alte substante luate de mama: cocaina, alcool, Dilantin si Accutane pot afecta formarea inimii fetale.

Expunerea la anumite substante din mediu: vopseluri, solventi, degresanti, pesticide, poluanti.
 

 

Probleme comune in dezvoltarea inimii fatului

Din fericire, defectele cardiace sunt destul de rare, doar in jur de 8 bebelusi din 1000 nascandu-se cu anormalitati ale inimii.

Printre anormalitatile cardiace se numara dezvoltare incompleta, dezvoltare defectiva, malpozitionare, functionare anormala a vaselor de sange sau deplasarea structurilor cardiace pe parcursul dezvoltarii.

Ca masura de prevenire, medicii recomanda gravidelor sa isi ia vitaminele prenatale, sa nu fumeze, sa nu consume alcool sau droguri.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre