Testul de urina in sarcina

/ / Modificat: 2017-02-09
Testul de urina in sarcina

Majoritatea specialistilor ginecologi considera obligatorie testarea urinii la femeile insarcinate. Primul test de urina se efectueaza odata cu prima vizita prenatala si se repeta de cel putin 2 ori, o data in trimestrul II si o data in trimestrul III. In cazul in care apar anumite modificari patologice ale urinii, testul se poate repeta de mai multe ori, in functie de recomandarile medicului specialist.

Infectia urinara la gravide poate determina o serie de complicatii, de aceea trebuie diagnosticata si tratata la timp. Chiar si o infectie urinara asimptomatica (fara simptome clinice) poate cauza complicatii grave la gravide, astfel ca testarea urinii devine obligatorie la toate femeile insarcinate.

In cazul in care sumarul de urina sau urocultura sunt modificate se va identifica germenele responsabil de infectia urinara si se va administra antibioticul conform antibiogramei.

Este recomandata testarea urinii la fiecare vizita prenatala si se vor urmarii urmatoarele:

- Glicozuria (cantitatea de glucoza din urina) poate sa apara la femeile insarcinate mai ales in ultimele luni de sarcina fara o conotatie patologica. Cu toate acestea o cantitate mare de glucoza in urina poate semnala diabetul gestational, o afectiune destul de des intalnita la gravide. 

Daca medicul de familie sau obstetricianul va observa modificari ale glicozuriei la testarea urinii, probabil ca va recomanda efectuarea unui test de toleranta la glucoza care poate confirma sau respectiv infirma diagnosticul de diabet gestational.

Chiar daca glucoza este absenta in urina, medicul poate recomanda efectuarea unui test de toleranta la glucoza intre saptamanile 24-28 de sarcina pentru a exclude prezenta diabetului gestational care poate determina anumite complicatii.

- Proteinuria (cantitatea de proteine eliminate in urina) poate semnala prezenta unor situatii patologice precum infectia urinara inalta (pielonefrita), glomerulonefrita (inflamatia glomerulilor renali), preeclampsia si eclampsia (hipertensiune arteriala legata de sarcina).

Toate aceste afectiuni sunt grave si trebuie tratate cat mai rapid pentru a evita aparitia unor complicatii care pot pune in pericol viata gravidei si respectiv a fatului.

- Corpii cetonici urinari (compusi de degradare a rezervelor energetice ale organismului). Acesti compusi apar in urina atunci cand organismul este privat de energia rezultata din alimentele bogate in carbohidrati si sunt activate caile metabolice secundare de producere a energiei. Corpii cetonici apar in urina in anumite situatii patologice, cel mai frecvent la persoanele cu diabet zaharat.

Orice gravida care acuza greata, varsaturi, pierdere in greutate (simptome ale diabetului zaharat), trebuie sa efectueze un test de urina pentru a identifica corpii cetonici de la acest nivel.

Prezenta corpilor cetonici in urina, indica de obicei prezenta unui diabet zaharat decompensat, netratat, care poate determina o serie de complicatii grave.

- Hematiile si bacteriile, sunt elemente patologice care nu se regasesc de obicei in urina si semnifica prezenta unei infectii urinare. De asemenea, nitritii si enzimele identificate in urina pot semnifica o infectie urinara care trebuie investigata si tratata corespunzator.

Nota: determinarea proteinuriei si glicozuriei se face de rutina la fiecare gravida, corpii cetonici, hematiile, nitritii si bacteriile fiind cautate doar in anumite situatii in care se suspicioneaza o anumita patologie.

Urocultura si sumarul de urina

Sumarul de urina este un test care se efectueaza la fiecare vizita prenatala, de obicei de 3 ori pe parcursul sarcinii. Pentru un rezultat real este necesar ca fiecare gravida sa stie cum se recolteaza corect proba de urina.

Este necesara igienizarea vulvei cu apa si sapun pentru a evita contaminarea urinei cu secretiile vaginale, dupa care femeia recolteaza o cantitate de urina (femeia urineaza cativa mililitrii in toaleta recoltand in recipientul steril o cantitate mica din jetul mijlociu).

Cel mai corect ar fi ca mostra de urina sa fie recoltata chiar la spital, dupa o igienizare prealabila cu apa sau servetele de igiena intima.

Identificarea anumitor componenti urinari se poate face pe loc, dupa introducerea in urina a unor stickuri speciale impregnate cu reactivi speciali si care se coloreaza in functie de compozitia urinei.

Ceilalati componenti patologici urinari pot fi evidentiati in laborator prin efectuarea unor reactii biochimice speciale (proteinurie, corpi cetonici) sau prin analiza urinei la microscop (bacterii, hematii, leucocite).

Mostra de urina necesara efectuarii uroculturii tebuie recoltata la fel ca si cea pentru sumarul de urina si neaparat intr-un recipient steril, care se primeste de la spital sau se poate achizitiona de la farmacie.

Urocultura se efectueaza la toate gravidele care prezinta simptome tipice infectiei urinare (durere la urinat, urinare frecventa, incontinenta urinara, febra, durere abdominala joasa, etc) sau atunci cand se observa anumite modificari tipice ale sumarului de urina (identificarea leucocitelor, hematiilor, nitritiulor sau proteinelor in urina).

Pentru a identifica bacteria responsabila de infectia urinara, mostra de urina trebuie insamantata pe un mediu de cultura si apoi analizata la microscop.

Daca urina este infectata se va efectua si antibiograma pentru a stabilii cu exactitate antibioticul la care bactia este sensibila si care trebuie administrat pentru a trata infectia.

Urocultura cu antibiograma necesita 48-72 de ore pentru a identifica germenele si respectiv antibioticul la care acesta este sensibil.

In cazul in care infectia este grava si medicul considera ca tratamentul trebuie inceput imediat, se vor administra empiric anumite antibiotice pana la confirmarea antibiogramei. Gravida trebuie sa stie ca nu orice antibiotic poate fi administrat in sarcina, unele fiind contraindicate deoarece pot fi toxice asupra fatului.

Gravidele care au fost tratate pentru infectie urinara vor repeta antibiograma de cateva ori pe tot parcursul sarcinii pentru a depista o eventuala recidiva a acesteia. Vor fi urmarite in special femeile cu infectii urinare recurente, malformatii renale, litiara renala sau alte afectiuni ale aparatului urinar.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre