Dieta ketogenica in timpul sarcinii. Cand este recomandata si cum influenteaza dezvoltarea bebelusului

/ / Modificat: 2021-08-03
Dieta ketogenica in timpul sarcinii. Cand este recomandata si cum influenteaza dezvoltarea bebelusului

Dieta ketogenica a capatat multa popularitate in ultimii ani, pe de-o parte datorita faptului ca este eficienta pentru pierderea in greutate, pe de alta pentru ca functioneaza ca parte a tratamentului unor boli neurodegenerative. Cu toate ca are beneficii dovedite, ea nu se potriveste tuturor oamenilor. Iar femeile insarcinate cu atat mai mult ar trebui sa acorde atentie tuturor aspectelor care tin de acest regim alimentar, sa stie la ce se expun atunci cand aleg sa il urmeze si ce consecinte poate avea asupra dezvoltarii bebelusului.

Poate fi tinuta dieta ketogenica in timpul sarcinii?

Pana in prezent nu exista foarte multe studii cu privire la efectele dietei ketogenice in timpul sarcinii. Cu toate acestea, cercetarile realizate pe animale sugereaza ca lipsa de carbohidrati poate influenta dezvoltarea bebelusului. In timpul sarcinii creste consumul de energie, iar alimentatia trebuie sa acopere aceasta nevoie; prin urmare, eliminarea unui grup de alimente din dieta poate sa nu fie o idee tocmai buna.

Viitoarele mamici care s-au gandit sa urmeze o dieta ketogenica pentru a limita numarul de kilograme care se acumuleaza in timpul sarcinii trebuie sa stie ca exista si alte metode, mai putin restrictive, de a tine greutatea sub control.

Dieta ketogenica si diabetul gestational

Potrivit unui studiu publicat in revista Expert Review of Endocrinology & Metabolism, dieta ketogenica este eficienta in tratarea diabetului de tip 2. Cu toate acestea, nu se cunosc efectele ei in contextul diabetului gestational. Fiind o afectiune pasagera, exista tratamente alternative care o pot tine sub control. Incercati sa limitati consumul de zaharuri si astfel evitati complicatiile.

O alta afectiune in tratamentul careia ajuta aceasta dieta este epilepsia. Eliminarea carbohidratilor reduce convulsiile, dar nu se stie ce efecte are asupra dezvoltarii bebelusului, potrivit unui articol publicat in Seizure.

Importanta carbohidratilor in alimentatia viitoarei mamici

O dieta echilibrata inseamna un consum moderat de carbohidrati. Acestia au un rol esential in alimentatia femeilor insarcinate, in special cei care provin din leguminoase si care au eliberare prelungita de energie.

Aveti grija la faina alba si alimentele procesate si incercati sa le consumati in cantitati moderate, deoarece influenteaza glicemia.

Dieta ketogenica - recomandata sau nu in timpul sarcinii?

Lipsa unor studii concrete care sa arate in ce fel influenteaza dezvoltarea bebelusului si faptul ca este un regim alimentar restrictiv ii determina pe multi medici sa fie sceptici cu privire la a recomanda dieta ketogenica in timpul sarcinii.

Studiile efectuate pana in prezent pe mamifere sugereaza ca un regim alimentar lipsit de carbohidrati poate duce la aparitia unor probleme in dezvoltarea bebelusului.

Inainte de a alege sa urmati o dieta ketogenica, este recomandat sa va consultati cu medicul care va monitorizeaza sarcina si sa puneti in balanta riscurile si beneficiile. Daca se recomanda un astfel de regim alimentar pentru a tine sub control o afectiune a viitoarei mamici, poate fi o alegere justificata.

Daca vreti sa urmati o dieta ketogenica in timpul sarcinii pentru a tine sub control greutatea, este bine sa va informati inainte si sa stiti ca eliminarea completa a carbohidratilor din alimentatie poate avea efecte asupra dezvoltarii bebelusului. Regimul alimentar pe care il urmeaza femeile gravide ar trebui sa fie unul echilibrat, care sa cuprinda alimente din toate grupele alimentare, iar din viata viitoarei mamici nu ar trebui sa lipseasca miscarea.

Taguri Dieta Keto Dieta ketogenica Dieta in sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre