Consumul de fructe de mare in sarcina

/ / Modificat: 2016-03-21
Consumul de fructe de mare in sarcina

Fructele de mare, adica pestele si crustaceele delicioase de care ni se face pofta constant au o multime de beneficii nutritionale.

In primul rand, sunt alimente bogate in proteine. In al doilea rand, ne furnizeaza acizi grasi Omega 3, esentiali pentru sanatate. In al treilea rand, consumul de grasimi saturate, ne mentin si colesterolul in limite normale.

Atunci cand esti insarcinata, fructele de mare ar trebui cu siguranta sa fie incluse in alimentatia ta, insa nu inainte de a lua in calcul toate aspectele consumului acestor delicii.

Exista riscuri la care te expui mancand peste si crustacee atunci cand esti insarcinata, daca nu stii exact pe care sa le eviti si din care te poti infrupta in voie. Unele dintre ele contin substante benefice organismului, pe cand altele sunt nocive si te expun la niste riscuri pe care nu ti le doresti, mai ales in timpul sarcinii.

Ce iti este recomandat

Acizii grasi Omega 3 din peste si fructe de mare au o multime de beneficii asupra organismului tau si al copilului tau. Un studiu publicat in 2002 in Jurnalul Medical Britanic dezvaluie ca femeile care au mancat peste in mod regulat pe parcursul primului trimestru de sarcina si-au redus riscurile de a naste prematur si si-au pastrat greutatea in parametri.

Alte studii leaga consumul de acizi grasi Omega 3 de o incidenta scazuta a depresiei postpartum, iar altele cu o dezvoltare superioara a fetilor din punct de vedere mental. Specialistii le recomanda femeilor insarcinate sa consume pana la 350 g de peste si fructe de mare gatite in fiecare saptamana.

Pestii cei mai bogati in acizi Omega 3 sunt somonul, sardinele, tonul si heringul. Daca tonul ar trebui evitat din cauza mercurului pe care il contine, celelalte tipuri sunt chiar recomandate spre consum in perioada sarcinii, alaturi de creveti, cod si somn.

Ce ar trebui sa eviti

Pestele si crustaceele crude ar trebui evitate pe intreaga durata a sarcinii, oricat de mult ti-ar placea sushi. Acestea pot contine foarte multe bacterii sau paraziti precum sunt salmonella, toxoplasmoza sau chiar viermii, care se pot instala ca paraziti in stomacul tau.

Prin gatire, pestele si fructele de mare devin alimente sigure, deoarece bacteriile si parazitii sunt distrusi prin expunerea la temperaturi inalte.

Pestele se gateste la o temperatura de 140 de grade Celsius, de preferat in cuptor, pana cand devine opac si moale, pentru a avea un gust perfect de care sa te bucuri cu adevarat.

Daca esti insarcinata si ti se face totusi pofta de sushi, trebuie sa stii ca exista varietati care nu te expun la nici un pericol. Rulourile californiene, de exemplu, sunt facute din carne de crab care nu este cruda si pe deasupra mai contin si avocado, un aliment atat de sanatos si delicios.

Tipurile de pesti pe care trebuie sa-i eviti daca esti insarcinata, urmeaza sa fii sau alaptezi sunt rechinul, pestele spada si macroul, deoarece acestia contin mercur in cantitati foarte mari, substanta care ar putea pune in pericol sanatatea ta si a copilului tau.

De fapt, aceste tipuri de peste nu sunt recomandate nici copiilor de peste un an care se afla in plina crestere si dezvoltare, din aceleasi motive.

De ce este nociv mercurul

Mercurul este un metal destul de comun in mediul inconjurator, cu atat mai mult cu cat poluarea este unul dintre generatoarele lui in aer. Acesta ajunge in apa si, la contactul cu aceasta, se transforma in metilmercur, o toxina pe care pestii si crustaceele care traiesc in special pe fundul apei o absorb atunci cand se hranesc.

Nu exista specii de pesti si fructe de mare care sa nu contina mercur, insa cei mici au un procent mult mai redus, pe cand rechinii, macroul sau tonul abunda.

Ingerat de catre femeile insarcinate, metilmercurul se poate acumula in corp si poate face fatul sa nu se mai dezvolte normal; primul si cel mai important risc este evolutia sistemului nervos, pe care mercurul il afecteaza vizibil.

Tocmai de aceea, femeile insarcinate ar trebui sa acorde foarte multa atentie acestui aspect si sa aiba grija ce fel de peste sau fructe de mare mananca, cat mananca si in ce fel i-ar putea afecta acest lucru sarcina.

Tu ai mancat fructe de mare in timpul sarcinii? Ce fel de peste iti place cel mai mult? Ce parere ai despre consumul de peste in timpul sarcinii? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre