Un zambet ca in reclame

/ / Modificat: 2011-09-20
Un zambet ca in reclame


   Un zambet frumos inseamna, in primul rand, dinti albi, drepti si corect liniati. Cand natura nu este prea darnica, exista metode prin care se poate "construi" o dantura perfecta, ca in reclame.

Dintii, si in general partea inferioara a fetei, contribuie in proportie de cel putin 50% la desavarsirea imaginii unei persoane. Preocuparile oamenilor pentru un aspect placut al fetei dateaza din cele mai vechi timpuri, grija de a avea dinti frumos aliniati situandu-se pe primul loc.

In secolul nostru, in cadrul stomatologiei a aparut o specialitate aparte - ortodontia (dinte drept - lb greaca) - care se ocupa cu rezolvarea anomaliilor de pozitie a dintilor. In cazul acestor anomalii, formarea si dezvoltarea defectuasa a oaselor maxilare nu permit amplasarea corecta a dintilor ( de exemplu, situatii in care dintii sunt incalecati sau prezinta spatii mari intre ei ori cazuri in care dintii anteriori - superiori sau inferiori - nu se ating atunci cand persoana respectiva inchide gura).



Se poate spune deci ca ortodontia ne ajuta sa fim mai sanatosi si sa avem o fizionomie placuta, care este importanta pentru o buna integrare in societate.

Care sunt cauzele

  • respiratie pe gura (cauzata de polipi nazali, amigdale marite, deviatii de sept) prezenta la copii in perioada de crestere.
  • deprinderi incorecte - sugerea degetului mare, a buzei sau a unor obiecte ( exemplu creioane), muscarea coltului pernei in timpul somnului, dormitul cu capul pe spate sau in piept, mentinerea suzetei pana la varste mai mari (mai mult de 2 ani)
  • distrugerea prematura a dintilor de lapte din cauza cariilor ( atentie la consumul exagerat de dulciuri! )
  • ereditate ( de la un parinte, copilul mosteneste maxilare mici, iar de la celalalt dintii mari)
  • alimentatie saraca in calciu ( scaderea consumului de lapte)

    Cand apar probleme, duceti imediat copilul la stomatolog


    Chiar daca dintii strambi sau inghesuiti nu sunt un pericol vital, in timp ei pot provoca aparitia unor anomalii precum:

  • ingustarea maxilarului superior cu inghesuirea dintilor superiori si retragerea mandibulei (maxilarul inferior)
  • la adulti, din cauza dintilor inghesuiti, apar fenomene de slabire a parodontiului ( suportul format din os si ligamente, in care stau fixati dintii), care fac ca dintii sa se miste si sa cada.

    Cum se trateaza


    Daca, dupa caderea dintilor de lapte, parintii observa ca dintii permanenti  nu incap in spatiile respective sau ca exista spatii prea mari intre acestia, trebuie sa isi duca copilul la stomatolog, care il va indemna apoi catre un cabinet de ortodontie.

    Varsta optima de incepere a tratamentului ortodentic este 6 -7 ani, cand erup primii dinti permanenti. Practic, nu exista o limita de varsta, dar pe masura ce anii trec, tratamentul devine mai complicat.

    Durata lui variaza, in functie de complexitatea anomaliei, de la 1-5 ani, iar reusita este totala doar daca se respecta strict indicatiile medicului ortodont. In tot acest timp, parintii trebuie sa supravegheze copiii, pentru ca acestia sa poarte aparatele ortodontice conform indicatiile medicului.

    Pe toata durata tratamentului, se impune o igiena riguroasa a cavitatii bucale si controale periodice la medicul ortodont.<
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre