Copilul meu are paduchi

/ / Modificat: 2017-01-18
Copilul meu are paduchi

Desi reprezinta o situatie foarte neplacuta si chiar jenanta, paduchii pot fi considerati ca fiind una dintre afectiunile comune in copilarie. Paduchii sunt paraziti foarte mici, de marimea unei seminte de susan, care traiesc pe zonele acoperite de par ale corpului uman, hranindu-se cu cantitati foarte mici de sange. Cel mai des afectati sunt micutii intre 3 si 12 ani, fetitele fiind mai predispuse decat baieteii.

copil_paduchi

Paduchii nu sunt periculosi si nu imprastie boli, dar sunt contagiosi si pot deveni foarte suparatori. Se pot raspandi rapid de la o persoana la alta, mai ales in grupuri. Desi nu pot sari sau zbura, ei pot merge si se pot agata foarte usor de firul de par.

Se raspandesc mai ales prin contactul direct dintre capetele a doua persoane, dar si folosirea acelorasi haine, paturi, perii sau obiecte de pus pe cap pot facilita imprastierea lor. Copiii si adolescentii sunt cei mai predispusi tocmai datorita faptului ca tind sa aiba un contact fizic foarte apropiat cu cei din jur si pentru ca obisnuiesc sa isi imprumute lucrurile.

Animalele de casa nu pot fi factori de raspandire a paduchilor.

Muscaturile lor pot provoca mancarimi si pot inflama scalpul copilului. Unde mai pui ca scarpinatul excesiv poate duce la iritatii si chiar infectii ale scalpului.

Semne

Desi sunt foarte mici, paduchii pot fi vazuti cu ochiul liber. Ce ai putea vedea examinand capul copilului:

• Oua de paduchi (numite lindini). Acestea arata ca niste puncte foarte mici de culoare alb-galbui. Ele sunt depuse de femela-mama foarte aproape de radacina parului, unde temperatura este mai ridicata si ouale se pot dezvolta, in general, in zona de dupa urechi si la ceafa. Lindinile pot fi confundate usor cu matreata, doar ca acestea nu pot fi inlaturate printr-o pieptanare obisnuita a parului sau prin scuturarea lui. Ele devin paduchi la circa doua saptamani dupa ce au fost depuse. Lindinile sunt mai intalnite, in general, decat paduchii.

• Paduchi. Acestia au o culoare maronie, putand fi mai inchisi la culoare in functie de culoarea parului. Majoritatea paduchilor se hranesc cu sange la fiecare patru-sase ore, dar pot supravietui fara hrana, deci departe de scalp, pana la trei zile.

• Zgarieturi. Desi senzatia de mancarime nu apare intotdeauna imediat dupa infestare, atunci cand se scarpina, copiii isi pot lasa zgarieturi pe scalp. Totul depinde de sensibilitatea pielii celui mic.

• Pete rosii si umflaturi cauzate de scarpinat. Pentru unii copii iritatia este usoara, altii insa, pot dezvolta chiar infectii bacteriene (pielea devine rosie si sensibila in zona unde s-a produs muscatura).

Poti vedea paduchii sau lindinile impartind parul copilului in suvite subtiri si verificand atent scalpul, mai ales dupa urechi si la ceafa. Totusi, poate fi dificil sa gasesti un paduche adult, ei sunt destul de rari si se misca foarte repede.

Mergi la un consult medical daca copilul tau se scarpina adesea in cap si se plange de mancarimi ale scalpului care nu dispar. Doctorul iti poate spune cu siguranta daca cel mic are paduchi sau lindini si necesita tratament.

Daca copilul tau are paduchi, anunta personalul de la cresa, gradinita sau scoala sa verifice si ceilalti copii. E posibil ca micutul tau sa-i fi luat de la un coleg sau colegii sa fi luat paduchii de la el. De asemenea, tine copilul acasa pana la vindecarea completa!

Cum tratam sau prevenim paduchii?

Medicul poate prescrie un sampon, o crema sau o lotiune care sa omoare paduchii. Se poate intampla insa ca un tratament sa nu dea rezultatele asteptate fie pentru ca nu este administrat corect, fie pentru ca paduchii sunt prea rezistenti.

copil_paduchi

Este foarte important ca tratamentul sa fie aplicat conform indicatiilor medicului pentru ca acesta este de obicei un tratament cu efect asemanator insecticidelor, iar o aplicare prea deasa sau intr-o cantitate prea mare poate creste riscul unor alte afectiuni.

In cele mai multe cazuri, tratamentul medicamentos prescris de medic omoara paduchii si lindinile, dar mancarimea mai poate persista pentru cateva zile. Medicul poate prescrie o reluare a tratamentului dupa o perioada de pauza de sapte-zece zile pentru siguranta ca toti paduchii au fost omorati si nu exista riscul de reinfestare.

Daca copilul tau este mai mic de doi ani, nu trebuie sa folosesti tratamente medicamentoase impotriva paduchilor. Acestia si linidinile vor trebui indepartate... cu mana. Acelasi lucru este valabil si pentru cazul in care copilul tau este alergic la compusii produselor impotriva paduchilor sau daca pur si simpu nu vrei sa aplici astfel de produse pe parul lui.

Va trebui sa-ti folosesti degetele sau, si mai bine, un pieptene special cu dintii foarte desi.

Alege un loc bine luminat. Atunci cand vremea permite, lumina soarelui este de preferat.

Imparte parul copilului in suvite subtiri si verifica-le pe rand. Ia-ti langa tine un vas cu apa fierbinte si sapun in care sa cureti pieptenele.

Repeta acest lucru la fiecare trei-patru zile timp de cateva saptamani. Tine cont si de faptul ca paduchii sunt mai usor de indepartat cand parul este ud.

Poti evita reinfestarea copilului cu paduchi si raspandirea lor si la ceilalti membri ai familiei prin cateva reguli simple:

Spala toate asternuturile si hainele care au fost folosite de persoana care are paduchi la o temperatura ridicata (50-60°C).

Chiar lucrurile care nu pot fi spalate, trebuie curatate.

Aspira bine in toata casa.

Spala periile de par, pieptenii si clamele de par in apa cu sampon impotriva paduchilor timp de o ora. Ai putea, de asemenea, sa le speli in apa fierbinte sau... sa le arunci.

Ce trebuie sa NU faci cand incerci sa scapi de paduchi:

Nu folosi uscatorul pentru parul copilului dupa ce ai aplicat un produs impotriva paduchilor pentru ca unele dintre acestea sunt inflamabile.

Nu folosi o masca de par sau un balsam inainte de a aplica acest sampon.

Nu spala parul copilului pentru una-doua zile dupa ce ai folosit un astfel de tratament.

Nu folosi acelasi tratament de mai multe de trei ori pentru aceeasi persoana, daca nu da rezultate, medicul ti-ar putea prescrie altul.

Nu folosi mai multe tipuri de tratament in acelasi timp.

Prevenirea paduchilor

Paduchii nu sunt semnul unei proaste igiene. Chiar si asa, poti preveni infestarea cu paduchi.

Invata-i pe cei mici sa evite contactul direct cu capul celorlalti copii.

Invata-i sa nu imprumute perii de par, piepteni, caciuli, prosoape sau alte obiecte personale.

Invata-i sa nu stea pe paturi, perne sau alte asternuturi care au fost folosite de curand de altcineva.

Rezerva-ti 5 minute dintr-o saptamana pentru a te uita in parul copilului tau. Astfel vei fi sigura ca descoperi paduchii sau lindinile la timp, inainte sa se inmulteasca. Vor fi mai usor de indepartat, daca sunt mai putini.

Indiferent cat ar dura aceasta problema, trebuie sa ai grija sa il faci pe cel mic sa inteleaga faptul ca, chiar daca este stanjenitor si deloc placut sa ai paduchi, nu este vina lor. Faptul ca au paduchi nu-i face murdari si oricine poate pati asta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Paduchi copii

Articole recomandate

Citeste si despre