Ce iti poate spune un test de urina despre sanatatea copilului tau. Mesaje importante de la pediatru

/ / Modificat: 2019-11-12
Ce iti poate spune un test de urina despre sanatatea copilului tau. Mesaje importante de la pediatru

Ce informatii ne poate aduce un simplu examen de urina? Multe, chiar foarte multe informatii utile.

Modificarile de culoare, de volum sau de miros pot ridica semne de intrebare asupra sanatatii unui copil.

Medicul pediatru Mihai Craiu transmite pe pagina de Facebook "Spitalul Virtual pentru Copii" cateva mesaje extrem de importante despre testul de urina.  

1. Un copil cu febra mare, daca nu are nici o alta explicatie rezonabila (boala cu tuse, stranut, diaree, varsaturi) ar putea avea infectie urinara. Si aici ne poate ajuta un test urinar simplu, cu asa-numitul dipstick.

2. Un copil mic si sanatos uda scutecul frecvent. Daca un copil urineaza putin ar putea fi deshidratat sau ar putea avea o boala renala. Ce inseamna putin la copil? Sub 1 ml/kg/ora. Adica un copil de 1 an ce are 9 kg ar trebui sa urineze cel putin 45 ml in 5 ore. Daca e uscat pampersul ce a fost pus in urma cu multe ore trebuie consultat urgent copilul, mai ales daca pare bolnav.

3. Urina de copil mic este diluata. Aproape ca apa. Daca e inchisa la culoare si pateaza scutecul sau daca miroase anormal va rog mergeti la urgente.

Ce este examenul de urina

Examenul de urina este un test de diagnostic si ajuta la identificarea substantelor si a materialului celular din urina, asociate cu diferite tulburari metabolice si renale. Analiza da indicii despre prezenta infectiilor urinare, sangerarilor la nivelul sistemului urinar, a calculilor urinari sau a anumitor boli ale sangelui, cum ar fi diabetul sau hepatita, potrivit reginamaria.ro.

Cand se recomanda examenul de urina

Examenul de urina cand un copil prezinta:

  • Dureri abdominale 
  • Dureri de spate 
  • Dureri la urinare sau urinari frecvente
  • Sange in urina

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr mihai craiu Test copil

Articole recomandate

Citeste si despre