Ce cauzeaza sangele din scaunul bebelusului?

/ / Modificat: 2019-02-08
Ce cauzeaza sangele din scaunul bebelusului?

Multe cazuri de sange dn scaunul bebelusilor nu au nicio cauza cunoscuta. Daca copilul este altfel bine si in graficul de crestere, sangele din scaun se va rezolva de la sine, dar acest lucru ar trebui intotdeauna verificat de medicul copilului.

Culoarea sangelui ofera o idee despre locul in care acesta a aparut. Sangele care provine din colon sau din rect tinde sa fie rosu si poate doar sa strapunga exteriorul scaunului. Daca sangele provine de la nivelul tractului gastrointestinal, atunci sangele este, in general, mai inchis la culoare (maro inchis / maro, negru) si se amesteca in scaun in loc sa fie doar pe exterior.

Cauze ale aparitiei sangelui in scaunul bebelusului

Unele cauze potentiale ale sangelui in scaunul copilului:

  • o cauza obisnuita a sangelui la nivelul scaunului unui copil este o rana usoara (fisura) anala de la constrangerea anusului la trecerea scaunului. Cantitatea mica de sange dintr-o fisura anala are tendinta de a arata ca dunga rosie in exteriorul scaunului
  • o alta cauza obisnuita a sangelui in scaunele sugarilor sunt alergiile alimentare. Alergenii de varf sunt produse din lapte de vaca si soia
  • o a treia cauza comuna: daca cel mic este alaptat, si mama are mameloane crapate sau alte sangerari, atunci bebelusul poate ingera sange de la mama (acest lucru nu este daunator pentru copil), care poate aparea in scaunul copilului
  • ocazional, sangele din scaun poate fi cauzat de o supradozare a laptelui matern. Dr. Jack Newman, pediatru si consultant in alaptare, spune ca scaunele sangeroase la unii copii au fost eliminate complet prin rezolvarea surplusului laptelui matern.
  • exista mai multe rapoarte de caz despre bebelusi care incep sa aiba mucoasa si/sau sange in scaun dupa inceperea picaturilor de calciu, si unde sangele a disparut dupa intreruperea picaturilor.

Sangele din scaun poate fi de asemenea cauzat de un caz temporar de intoleranta la lactoza, cauzata de o infectie intestinala.

Anumite tipuri de diaree infectioasa pot provoca scaune sangeroase la copii, inclusiv Salmonella si bacteria Clostridium difficile; aceasta este o bacterie care creste in intestin, daca echilibrul bacterian a fost deranjat; toxina poate provoca leziuni ale mucoaselor si scaunelor sangeroase. Copiii care au fost alaptati la san tind sa aiba simptome mai putin severe decat cei care nu sunt alaptati, deoarece laptele matern inhiba cresterea bacteriilor.

Diferite forme de colita sau alte tulburari intestinale sunt alte cauze posibile.

Sangele din scaun necesita o vizita la urgenta?

In cazul in care se observa sange in scaunul bebelusului, se recomanda consultarea cu medicul pediatru, dar daca acest lucru necesita o vizita de urgenta depinde de comportamentul copilului.

Daca bebelusul este fericit si pare sanatos, puteti stabili o programare la medicul de familie sau pediatru; daca copilul sufera de dureri abdominale, sangerari semnificative la scaun, diaree, varsaturi si/sau febra, este indicata o ingrijire medicala de urgenta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sange

Articole recomandate

Citeste si despre