Galustele din faina sunt un preparat versatil, usor de facut si foarte potrivit pentru mesele de familie. Sunt consistente, gustoase si pot fi integrate in numeroase feluri de mancare – de la supe, la tocanite sau chiar ca fel principal, alaturi de legume sau sosuri. In plus, sunt o alternativa excelenta la pastele fainoase sau cartofi, fiind mai satioase si adesea mai usor de digerat.
Reteta de baza – Galuste din faina simple
Ingrediente:
-
1 ou
-
4-5 linguri de faina alba (sau integrala)
-
un praf de sare
-
1 lingura de ulei (optional)
-
apa (cat sa obtii un aluat moale, dar nu lichid)
Mod de preparare:
-
Bate oul intr-un bol si adauga sarea si uleiul.
-
Incorporeaza treptat faina si adauga apa daca este nevoie.
-
Amesteca pana obtii o compozitie asemanatoare cu un aluat moale, dar care poate fi luat cu lingura.
-
Cu ajutorul unei linguri umezite, formeaza galuste si pune-le direct in apa clocotita cu putina sare sau in supa.
-
Fierbe-le timp de 10-12 minute, pana se ridica la suprafata si sunt moi la interior.
Variante sanatoase de galuste:
Galuste cu faina integrala
Inlocuieste faina alba cu faina integrala pentru un plus de fibre si o digestie mai buna.
Galuste cu legume
Adauga in aluat morcov ras fin, dovlecel sau spanac tocat marunt pentru un aport suplimentar de vitamine si minerale – ideal pentru copii mofturosi.
Galuste fara ou (vegane)
Poti face galuste doar din faina, apa, ulei si sare, perfecte pentru diete speciale sau in caz de alergii alimentare.
In ce feluri de mancare poti adauga galuste
1. Supa de pui cu galuste
Un clasic romanesc. Galustele din faina sunt un inlocuitor simplu si gustos pentru cele din gris.
2. Ciorba de legume cu galuste
O optiune vegetariana, plina de vitamine si fibre. Galustele adauga consistenta si transforma ciorba intr-un pranz complet.
3. Tocanita de ciuperci cu galuste
Un preparat cremos, savuros si potrivit pentru un pranz de toamna. Galustele absorb sosul si devin extrem de gustoase.
4. Galuste cu sos de rosii si busuioc
Simplu, sanatos si delicios. Ideal pentru copii care iubesc pastele.
5. Galuste dulci cu scortisoara si miere
Transforma galustele ramase intr-un desert rapid, apreciat de cei mici.
De ce sunt potrivite galustele pentru pranzul in familie?
-
Se prepara rapid si usor
-
Sunt economice si satioase
-
Pot fi adaptate pentru toate varstele
-
Se pot congela si refolosi
Sfaturi utile de la specialisti:
-
Nu face aluatul prea dens – galustele vor iesi tari.
-
Adauga patrunjel sau marar tocat in aluat pentru aroma.
-
Testeaza o galusca – daca se destrama, mai adauga faina.
-
Nu lasa compozitia prea mult, se intareste in timp.
Galustele din faina sunt o alegere accesibila, sanatoasa si gustoasa pentru mesele in familie. Fie ca le adaugi in supe, tocanite sau le transformi intr-un preparat de sine statator, ele aduc satietate si gust, fiind pe placul tuturor, de la mic la mare.
Foto: pexels.com