Supe si ciorbe

/ / Modificat: 2012-10-08
Supe si ciorbe

Se prepara din zarzavaturi diferite, dupa anotimp. In orice anotimp se folosesc morcovi, telina, cartofi, radacina de patrunjel, ceapa. Iarna se poate adauga o frunza de praz, o bucata de sfecla. Toamna, o frunza de varza, ardei, rosii. Vara se folosesc toate zarzavaturile: fasole verde, mazare cruda, dovlecei, rosii, ardei etc.


Se prepara din zarzavaturi diferite, dupa anotimp. In orice anotimp se folosesc morcovi, telina, cartofi, radacina de patrunjel, ceapa. Iarna se poate adauga o frunza de praz, o bucata de sfecla. Toamna, o frunza de varza, ardei, rosii. Vara se folosesc toate zarzavaturile: fasole verde, mazare cruda, dovlecei, rosii, ardei etc.

Cantitatile necesare pentru 4 portii: 2 litri de apa, 500 g zarzavat curatat (morcovii se pun totdeauna in cantitate mai mare), 3-4 rosii sau 30 g bulion de rosii diluat, 30 g orez spalat sau fidea, 20 g unt sau 10 ml ulei vegetal crud, verdeata tocata marunt (patrunjel), sare.

Zarzavaturile curatate se spala in mai multe ape si se pun la fiert intregi, in apa rece. Cand apa incepe sa fiarba se adauga o parte din sare. Se fierb inabusit, la foc potrivit, timp de 2-3 ore. Cartofii se scot mai inainte, pentru a nu se sfarama. Cand zarzavaturile sunt fierte, se strecoara supa si se pune zeama din nou la fiert, cu orezul sau fideaua. Daca se adauga ulei, acesta se clocoteste si el. Cand orezul este fiert, se completeaza sarea dupa gust, se adauga verdeata tocata si se mai lasa 1/4 ora acoperite. La servire, supa se poate drege cu smantana proaspata sau cu ou. Supa de zarzavat este indicata copiilor de la varsta de 3-4 luni, pentru sarurile minerale pe care le contine.Cantitatile necesare pentru 2 portii: 2-3 legaturi de loboda, o legatura de ceapa verde, 1/21 bors, patrunjel, leustean verde, o lingura de orez, sare, o lingura de smantana, 1/2 ou, 1 litru de apa.

Se curata frunzele de loboda si se spala bine. Se spala de asemenea ceapa verde si se taie marunt. Loboda se lasa frunzulite.

Se pun la fiert intr-un litru de apa cu sare. Se adauga orezul si se fierbe in continuare. Se acreste cu borsul clocotit separat. Se adauga verdeata tocata si se mai lasa 15 minute, acoperit. Se poate drege cu ou si smantana sau se poate adauga la fiert doua linguri de untdelemn. La fel se prepara borsul de spanac, de urzici, sau de macris.

Supa-crema de cartofi



 

Cantitatile necesare pentru 4 portii: 500 ml supa de zarzavat strecurata, 300 g piure de cartofi (din 2-3 cartofi potriviti), 10 g unt, un galbenus de ou, 5 linguri de lapte, sare, verdeata tocata.

Se pune la fiert supa de zarzavat, potrivita din sare. Cand clocoteste, se adauga piureul de cartofi si laptele. Se mai da un clocot, amestecand din cand in cand. Cand se serveste, se adauga galbenusul de ou, frecat si subtiat cu supa, verdeata, unt proaspat (untul se poate inlocui cu untdelemn crud, care se pune in supa odata cu piureul de cartofi). Supa se poate servi cu crutoane de paine alba rumenita in cuptor, fara grasime.

Supa de rosii cu cartofi



 

Cantitatile necesare pentru 4 portii: 400 ml supa de zarzavat strecurata, 4 rosii potrivite ca marime, 30 g orez, 10 g ulei, sare, verdeata.

Se prepara o supa de zarzavat, care se strecoara. In alt vas se fierb rosiile si se trec prin sita. In supa de zarzavat se fierbe bine orezul curatat si spalat, apoi se adauga rosiile, uleiul si sarea si se mai dau o data in clocot. Se serveste cu verdeata tocata marunt. La fiert se mai poate adauga o lingurita de zahar. Aceasta supa se poate da copiilor de la varsta de un an.

Supa de dovlecei



 

Cantitatile necesare pentru 2 portii: 2 dovlecei, un morcov, un pastarnac, o ceapa, 20 g unt sau untdelemn, 10 g orez, 600 mi apa, 10 g faina, 50 g smantana, sare.

Zarzavatul de supa, taiat marunt, se pune la fiert in apa cu putina sare. Cand este bine fiert, se strecoara supa. Se curata dovleceii si se taie in felii nu prea subtiri, ca sa nu se sfarame. Se pun in supa care clocoteste, odata cu orezul spalat. Se mai lasa sa fiarba inca 15-20 de minute. Se topeste untul intr-o tigaie, fara a fi incins, se amesteca cu faina si se fierbe cu cateva linguri de supa. Acest sos se rastoarna peste supa care clocoteste, fierband totul in continuare inca 15 minute. La urma se adauga smantana si se serveste la masa cu patrunjel verde.

Supa-crema de telina

Cantitatile necesare pentru 2 portii: 200 g cartofi curatati, otelina, 20 g unt, doua lingurite de smantana, 100 ml lapte, sare, 500 mf supa de legume sau bulion de carne, 100 g faina.

Se inabusa telina si cartofii taiati marunt, cu unt si cu apa, fierbandu-se bine. Se adauga un sos alb, preparat din faina si lapte, si se clocotesc impreuna, amestecand tot timpul. Se paseaza prin sita si se subtiaza fie cu supa de legume, fie cu bulion de carne. Se poate subtia si cu 300 ml lapte. Se potriveste de sare, se mai clocoteste, iar la urma se adauga smantana si patrunjel verde, tocat.

Supa de fasole verde

Cantitatile necesare pentru 2 portii: 1/4 kg fasole verde, un morcov, o ceapa, 30 g unt sau ulei, o lingurita de zahar, doua rosii sau o lingurita de bulion, doua lingurite de faina, un litru de apa, sare, patrunjel verde.

Se curata morcovul si ceapa, se toaca marunt, apoi se pun sa fiarba in apa. Cand zarzavatul este aproape fiert, se adauga fasolea, taiata in bucatele de 2 cm. Se fierbe in continuare in vasul acoperit. Se prepara separat un sos de faina si zeama de supa, care se toarna in oala cu zarzavaturi. Rosiile, curatate de pielite si samburi, se taie in felii subtiri si se pun in supa, odata cu sarea.

Supa se poate acri cu putina zeama de lamaie sau cu otet de fructe. Se serveste adaugand la masa restul de unt proaspat si patrunjel verde, tocat.

Supa de fasole uscata

Cantitatile necesare pentru 4 portii: 2 litri de apa, 200 g fasole uscata, o ceapa, un morcov, 1/2 telina, 2-3 rosii sau o lingurita de bulion, 20 g ulei, 10ga faina.

Se moaie fasolea din ajun, in apa rece. A doua zi se pune la fiert, cu apa calduta. Se clocoteste de cateva ori, apoi se schimba apa si se pune din nou la fiert, adaugand si zarzavatul taiat in cubulete (zarzavatul se poate pune si intreg in supa si apoi se scoate). Se face un rantas, din faina rumenita si stinsa cu zeama de supa si cu putin ulei, care se amesteca cu fasolea ce fierbe. Se trece totul prin sita. Se serveste cu verdeata tocata si cu crutoane de paine alba. Se poate servi supa si fara a fi trecuta prin sita. Copiilor in general le place supa de fasole. Nu va fi data celor cu colite sau convalescentilor dupa boli digestive si nici copiilor sub 3 ani.

Supa de carne de vita

Cantitatile necesare pentru 4 portii: 1/2 kg carne de vita, cu os sau 400 g carne macra si un os cu maduva, 300 g zarzavat de supa (o ceapa, un morcov, un pastarnac, 1/2 telina, un patrunjel, o frunza de varza, doua rosii, sare, 2 litri de apa.

Este bine ca osul sa se sparga inainte de a-l pune la foc. Se spala carnea in apa rece, avand grija sa nu fie lasata prea mult in apa. Se pune la foc impreuna cu oasele, in apa putin calduta, si cu un praf de sare, pentru ca substantele nutritive din carne sa se dizolve mai usor si pentru a ajuta formarea spumei. Se lasa sa fiarba la foc slab si se indeparteaza spuma. Pentru limpezirea mai buna a supei se pot adauga 2-3 linguri de apa rece, care ajuta la ridicarea spumei la suprafata. Se adauga apoi zarzavatul, curatat si taiat bucati mari si se acopera oala cu un capac, lasandu-l totusi desfacut intr-o parte, pentru evacuarea aburilor. Incercam cu furculita daca s-au fiert bine carnea si zarzavatul. Supa se strecoara intr-un castron. Jumatate din cantitate se pune din nou fa fiert, cu garnitura preferata: galuste de gris, zdrentisoare, taitei, fidea etc, iar dupa ce acestea au fiert, se toarna totul peste supa din castron, se potriveste din sare si se adauga patrunjel verde tocat. Se mai lasa 10-15 minute, acoperita, apoi se serveste.

Supa de pasare

Este bine ca gaina folosita la supa sa nu fie prea tanara. Totusi, pentru copiii mici se foloseste si carnea de pui (in special pentru sugari).

Zarzavatul este alcatuit din morcovi, radacina de patrunjel, ceapa, pastarnac, frunze de patrunjel verde, sare. Carnea de pasare se pune ia fiert intr-o oala cu 3-4 litri de apa (depinde de marimea pasarii). Apoi se procedeaza ca si la supa de carne, cu deosebirea ca zarzavatul se adauga atunci cand pasarea a fiert pe jumatate. Cantitatea de zarzavat trebuie sa fie mai mica decat la supa de vaca. Supa de pasare se serveste la masa cu aceleasi garnituri, ca si supa de carne. Se da copiilor de la varsta de 6 luni. Aceasta supa se poate prepara si "a la grecque", daca in supa strecurata se fierbe orez si se acreste cu zeama de lamaie. Se serveste cu ou batut si smantana.

Ciorba de pasare

Cantitatile necesare pentru 4 portii: se folosesc pentru ciorba: aripile, pieptul, spinarea, capul si maruntaiele de pasare (pipota, ficatul, inima). Zarzavatul de supa obisnuit: un morcov, 1/2 radacina de patrunjel, 1 /2 pastarnac, 112 telina, o lingura de orez, 112 litru de bors, 2 litri de apa, leustean, sare.

Ciorba se poate prepara si cu zeama de oase de vita fierte in prealabil, ceea ce o face mai consistenta. Carnea si oasele de pasare se fierb in apa calduta, cu putina sare. Se spumuieste de cateva ori, apoi se adauga zarzavatul taiat fin. Se fierbe cu oala acoperita. Catre sfarsit se adauga orezul. Dupa ce acesta a fiert, se toarna borsul, care a clocotit separat. Se potriveste ca acreala si din sare. Se presara leustean st patrunjel verde.

Ciorba de vitel sau de vita

Cantitatile necesare pentru 4 portii: o jumatate de kilogram de carne de vitel, 2-3 oase, 2 morcovi, un pastamac, o ceapa, o radacina de patrunjel, 1/2 telina, o lingura de orez, un ou, zeama de lamaie, verdeata, sare si 2 litri de apa.

Se spala oasele, se sparg si se fierb 1-2 ore, dupa care se strecoara zeama, care se pune la fiert, impreuna cu carnea taiata in bucati potrivite. Se scoate spuma si se adauga zarzavaturile, taiate foarte subtire, lasand apoi amestecul sa fiarba in continuare. La urma se adauga orezul, fiert separat si limpezit cu apa rece. Se drege ciorba cu ou si se acreste cu zeama de lamaie, dupa gust. Se poate acri si cu bors. In loc de carne de vitel, se poate prepara ciorba din carne de vita cu os. Aceasta se va fierbe foarte bine. La copii sub 1 an, ciorba va fi degresata si apoi servita.

Ciorba greceasca

Cantitatile necesare pentru 4 portii: 1/2 kg de carne de vita, zarzavat obisnuit de supa, doua linguri de orez, un ou, lamaie, sare.

Se taie carnea in bucatele si se fierbe in 1,5-2 litri de apa. Se indeparteaza spuma si se adauga zarzavatul de supa, intreg. Dupa ce a fiert zarzavatul, supa se strecoara, lasand carnea si scotand numai zarzavatul, i se adauga orezul, care este lasat sa fiarba. Ciorba se drege cu ou batut si zeama de lamaie.

Ciorba de perisoare cu carne

Cantitatile necesare pentru 4 portii: 400 g carne macra de vita, 1 -2 oase, un morcov, o radacina de patrunjel, un pastarnac, o jumatate de telina, o ceapa, 2-3 linguri de smantana, o ceasca de orez, 2 litri de apa, un litru de bors, leustean, patrunjel verde, sare, o felie de franzela.

Se pun la fiert oasele, avand grija ca spuma sa fie indepartata la timp. Dupa aproximativ o ora, se adauga zarzavatul, ras pe razatoare sau taiat marunt, care se Iasa sa fiarba in continuare. Cand zarzavatul e fiert, se scot oasele si se adauga borsul clocotit. Separat se prepara perisoarele, astfel: carnea taiata in bucatele se trec prin masina de tocat, odata cu ceapa si cu o felie de franzela, care a fost muiata in apa si bine stoarsa. Se adauga ou, orez bine spalat, patrunjel si marar verde, tocat marunt. Se amesteca totul foarte bine si se formeaza perisoare cu mana muiata in apa rece, pentru a nu se lipi compozitia de degete. Perisoarele se tavalesc prin faina si se toarna in ciorba care clocoteste. Se fierb 25-30 de minute. Apoi se ia oala de pe foc, se adauga leustean verde tocat si se acopera ciorba, lasand-o inca 15 minute, ca sa se aromeze. Se poate drege cu ou si smantana.

Ciorba de dovlecei cu iaurt

Cantitatile necesare pentru 4 portii: doi dovlecei, un morcov, un patrunjel, o jumatate de telina, o lingura de orez, verdeata, sare, un borcan mare de iaurt, un ou, 2 litri de apa.

Se fierbe zarzavatul, taiat marunt, timp de o jumatate de ora in 2 litri de apa. Se adauga orezul iar dupa aproximativ 15 minute dovleceii taiati marunti, cubulete. Cand sunt fierti, se adauga iaurtul, sarea si verdeata. Ciorba se drege cu ou.

Prepararea borsului

Cantitatile necesare: 1/2 kg de tarate de grau, o felie de paine neagra, 2-3 linguri de malai, 1/2 lamaie, frunze de visin, 5 litri apa.

Se amesteca taratele de grau si malaiul si se pun intr-un borcan mare de sticla. Se adauga painea, lamaia taiata felii, frunzele de visin (daca se gasesc). Toate acestea se umezesc cu apa rece, se lasa un sfert de ora si apoi se toarna peste ele apa clocotita. Se acopera borcanul si se tine la cald, avand grija sa mai amestecam continutul din cand in cand. Dupa o zi, borsul este acru. Se lasa sa se limpezeasca si se toarna in sticle. Peste taratele ramase se mai poate adauga o data apa calda, din care se mai prepara un rand de bors.

Bors de legume

Cantitatile necesare pentru 2 portii: 500 g zarzavat variat (morcov, patrunjel, telina, un dovlecel, cateva pastai de fasole taiata, un cartof, o ceapa mica), 1/2 litru de bors, 50 g fidea sau orez, verdeata (leustean verde), sare, 1 litru de apa.

Se taie legumele marunt, ca o fideluta, si se fierb in 1 litru de apa cu sare, dupa care se adauga orezul sau fideaua, apoi borsul clocotit separat si verdeata tocata (leustean). Se poate servi rece.

Bors de loboda

Cantitatile necesare pentru 2 portii: 2-3 legaturi de loboda, o legatura de ceapa verde, 1/21 bors, patrunjel, leustean verde, o lingura de orez, sare, o lingura de smantana, 1/2 ou, 1 litru de apa.

Se curata frunzele de loboda si se spala bine. Se spala de asemenea ceapa verde si se taie marunt. Loboda se lasa frunzulite.

Se pun la fiert intr-un litru de apa cu sare. Se adauga orezul si se fierbe in continuare. Se acreste cu borsul clocotit separat. Se adauga verdeata tocata si se mai lasa 15 minute, acoperit. Se poate drege cu ou si smantana sau se poate adauga la fiert doua linguri de untdelemn. La fel se prepara borsul de spanac, de urzici, sau de macris.

Bors de primavara



  

Ingrediente:

6 fire de ceapa verde, 1 fir usturoi verde, 4 legaturi de loboda, 2 legaturi de stevie, mai multe frunze de spanac, 1 lingura de orez, 2 cartofi, 1 lingura bulion, 1 cana de bors, 1 legatura marar, patrunjel si leustean, sare si piper dupa gust.

Mod de preprare:

Curatam si spalam bine toate zarzavaturile.

Ceapa si usturoiul tocate marunt, orezul spalat in mai multe ape si cartofii taiati in cubulete, le punem la fiert in doi litri de apa.

Cand sunt aproape fierte, adaugam frunzele de loboda, stevie si spanac taiate in fasii, apoi punem bulionul, sarea si piperul.

Dupa ce s-au fiert toate zarzavaturile, punem borsul si lasam sa dea intr-un clocot.

Luam oala de pe foc si adaugam verdeata taiata marunt.

Se poate servi cald sau rece.

Supa de gaina cu taitei de casa



  

Ingrediente:

O gaina 1-1,5 kg, zarzavat (morcovi, telina, patrunjel, pastarnac, praz) - 250 de grame; o ceapa; sare- dupa gust; patrunjel - o legatura. Pentru taitei: 2 oua; faina cat sa cuprinda (aproximativ 120 de grame), sare - un varf de cutit

Gaina se curata, se spala si se pune la fiert cu apa rece (cit sa o acopere) si sare. Cand se ridica spuma, aceasta se indeparteaza cu atentie.  Cand clocoteste supa, se adauga zarzavatul curatat si spalat (daca se prefera, se adauga si citeva boabe de piper). Se lasa sa fiarba incet, la foc potrivit. Carnea de gaina tanara este fiarta in circa 1,5 ore, cea de gaina batrina in 2-2,5 ore. In timp ce se fierbe supa, se pregatesc taiteii.

Se cerne faina pe planseta. Se face o gramajoara cu o gropita in mijloc in care se sparg doua oua si se adauga putina sare. Se amesteca bine, framantand pana se obtine un aluat compact. Se lasa sa stea 20-30 de minte. Cu sucitorul se intinde din aluat o foaie subtire de 1-2 mm. Se lasa foaia timp de 10-15 minute sa se zvinte, apoi se ruleaza si se taie in fisii cit mai fine care, apoi se rasfira pentru a se usca. In supa strecurata si care clocoteste se pun taiteii; se lasa sa fiarba 12-15 minute. Supa se serveste cu patrunjel taiat foarte fin.

Nota: Pasarea fiarta se poate servi rasol, alaturi de legume fierte si cu hrean ras dres cu smantana.

Bors de miel



  

Ingrediente:

1 kg de carne de miel cu os, 250 g ceapa, 200 g ceapa verde, 100 g morcovi, 150 g telina, 1 l bors, 30 g leustean, sare dupa gust.

Mod de preparare:

Dupa ce se portioneaza, carnea de miel se opareste, dupa care se trece sub jet de apa rece. Pentru intarirea gustului se poate folosi si capatana de la miel care se va crapa si se va lega pentru a nu se imprastia creierul in bors.

Dupa ce se vor curata morcovii si telina, se vor taia bastonase de 2 cm si se pun la fiert in apa rece cu sare. Se adauga ceapa tocata marunt, dupa care se pun si bucatile de miel.

Cand carnea este aproape fiarta se adauga borsul care a fost in prealabil dat in fiert si strecurat si ceapa verde care a fost taiata in bastonase si trasa in ulei.

Se lasa sa dea in cateva clocote, dupa care se ia oala de pe foc, se adauga leusteanul tocat marunt si se acopera.

Ciorba de burta 1



  

Ingrediente: 2 Kilograme burta, 3 litri de apa, 150 grame morcovi rasi, 150 grame ceapa, 100 grame telina, 50 grame de usturoi, 5 grame de piper, 500 grame de iaurt, 3 oua, 50 grame de faina alba, 100 ml de otet, 100 ml de ulei, sare dupa gust.

Mod de preparare: burta se curata de piele si grasime (se gaseste si burta gata curatata) si se taie, se spala bine, se opareste (in hipermarketuri se gaseste si gata oparita), se spala din nou cu apa rece. Burta de vaca se ruleaza si se aseaza pe fundul oalei. Se completeaza oala cu apa rece si se pune la fiert cu sare.

Cind burta este aproape fiarta, se adauga morcovii, telina, ceapa curatata, spalata si taiata in jumatati sau sferturi. Se adauga usturoiul curatat si taiat marunt, piperul.

Cand burta a fiert bine, se scoate si se raceste. Burta se taie felii lungi de 4-5 cm si se pune intr-o oala curata.

Zarzavatul se taie si el mai marunt, se adauga langa carne si peste toate se strecoara zeama de carne, continuind fierberea pana la un nou clocot.

Din galbenusuri, iaurt sau smantana si faina cu putina zeama rece se pregateste un sos cu care se drege ciorba, prin scurgerea lui treptata in ciorba.

Se potriveste gustul si acreala cu otet si sare. Ciorba se serveste fierbinte cu mujdei de usturoi si ardei iute. Deasupra mai puneti ceva patrunjel bine tocat.

Ciorba de burta 2



  

Intr-o oala mare (9-10 l) se pun la fiert 3-4 kg de oase de vita si 3-4 kg de burta (de preferat prefiarta), in apa cu sare.

Cand incepe sa fiarba se colecteaza resturile de deasupra apei si se arunca.

Se da focul la minim, se pune capacul astfel incat sa nu acopere complet oala.

Se lasa la fiert 5-6 ore pana ce furculita intra usor in burta. Printr-o strecuratoare mare se strecoara lichidul in alt vas.

Burta se taie cu un cutit ascutit feliute subtiri si nu foarte lungi (sa incapa in lingura mai multe bucati). Cand oasele sunt fierbinti poti manca maduva separat cu sare si piper pe feliute subtiri de paine prajita proaspat (fierbinte). Zgarciurile si ligamentele de pe oase se pot taia la fel ca burta si se pot adauga langa burta (trebuie sa fie moi).

Se curata cateva capatani de usturoi (2-3) care se zdrobesc si se pun in lichidul fierturii. Zeama de la 2-3 lamai (sau otet) se adauga si ele in fiertura.

Se da un clocot. Se lasa un pic sa se raceasca si se gusta; se mai adauga, daca este cazul, sare, usturoi sau acritura.

Separat, se amesteca 800-1000 g smantana cu 10-20 galbenuse de ou, se pune sare; dupa ce se omogenizeaza se adauga in vasul cu smantana si galbenusurile de oua, putin lichid de la fiertura (care nu trebuie sa fie foarte fierbinte); se adauga putin cate putin, in timp ce se amesteca in smantana (2-3 polonice sunt de ajuns).

Se rastoarna dresingul in fiertura, cate putin, in timp ce se amesteca in fiertura care nu trebuie sa fie foarte fierbinte; se adauga si burta taiata felii.

Se adauga, dupa gust si daca este cazul, usturoi, acritura, sare.

Ciorba ardeleneasca



  

Ingrediente:

1 kg tacamuri de pui, 2 morcovi, 1 telina, 2 cepe, un ardei gras, 3-4 rosii, 5-6 catei de usturoi, o felie subtire de slanina afumata, o legatura patrunjel verde, otet

Mod de preparare:

Se pune carnea la fiert. Se ia spuma. Apoi se adauga pe rand morcovul dat pe razatoare, telina taiata cubulete, ceapa si ardeiul gras taiate marunt.

Cand ciorba e aproape fiarta (se incearca daca zarzavatul e aproape fiert), se adauga rosiile decojite si tocate marunt.

Inainte cu 10 min. de a opri focul se toaca marunt impreuna, slanina, patrunjelul si usturoiul.

Se adauga la ciorba. La sfarsit ciorba se acreste dupa gust cu otet. Se serveste fierbinte.

Ciorba ardeleneasca de fasole



  

Ingrediente:

0.5 kg fasole boabe, oase afumate de porc 0.8 kg,doua cepe mijlocii, o lingura de zarzavat pentru ciorbe, o lingura de faina alba, otet sare si tarhon in otet

Mod de preparare:

Fasolea se pune in apa rece cu o seara inainte.

Se scurge fasolea la preparare si se da la fiert in apa rece. Afumatura se da un clocot separat si se strange spuma. Apoi se da la fiert impreuna cu fasolea si zarzavatul de ciorba.

Separat se prepara un rantas cu ceapa si faina. Cand fasolea si carnea de pe oase s-a fiert se amesteca cu rantasul turnat in ploaie.

Se acreste cu otet se sareaza dupa gust si se adauga tarhon din belsug.

Se serveste cu ceapa rosie si piine de casa.

Supa `minut`



  

Ingrediente:

1/2 ceapa, 2 oua, sos soia sau vin rosu acrisor ( 50ml), 1 lingurita vegeta, sare ( un varf de cutit ), apa ( 500ml ) pentru o portie

Mod de preparare:

Se fierbe apa cu sarea, inainte de a da in clocot se adauga  vinul rosul sau sosul de soia si lingurita de vegeta.

Se lasa sa dea in clocot 2 minute dupa care se adauga ceapa rasa pe razatoare `pestisori` ( sau taiata cat se poate de subtire ).

Se lasa 2 minute la foc potrivit fara capac. Separat se bat ouale. Se adauga in supa amestecand continuu. Focul se stinge si supa este gata.

Consome de pui



  

Ingrediente:

2 pulpe de pui, 2 morcovi, 3 cepe, sare, cateva fire de patrunjel

Mod de preparare:

Se pun intr-o oala pulpele de pui, legumele si sarea si se fierb aproximativ 30 de minute, dupa care se scurge zeama si se pune intr-un castron.

Apoi se arunca legumele, iar carnea se taie in cubulete si se pune in castron.

Deasupra se adauga patrunjel tocat marunt.

Supa crema de pui si lamaie cu spaghete



  

Ingrediente:

4 linguri de unt, 8 fire de arpagic taiate feliute subtiri, 2 morcovi taiati rondele subtiri, 2 tulpini de telina taiate felii subtiri, 250 gr. piept de pui dezosat taiat feliute fine, 3 lamai, 1,125 l supa de pui din concentrat, 250 gr. spaghete subtiri rupte in bucati relativ mici, 150 gr. smantana dulce, sare si piper (alb), patrunjel verde, tocat mai mare.

Mod de preparare:

Arpagicul, morovii, telina si puiul se calesc in unt intr-o cratita, cam 8 minute, la foc mic. Lamaile se cojesc subtire de coaja (fara partea alba, doar ce e galben de la suprafata). Coaja astfel obtinuta se opareste 3 minute in apa clocotita. Se scot cojile, se scurg si se taie felii subtiri in lung (ca taiteii). Lamaile se storc.

Se adauga coaja de lamaie si sucul in cratita impreuna cu supa de pui si carnea. Se fierbe la foc mic 40 de minute.

Se pun spaghetele si se mai fierb inca 15 minute. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

La sfarsit, se adauga smantana si nu se mai clocoteste supa, sa nu se taie smantana.

Se serveste garnisita cu patrunjel verde.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre