Deserturi

/ / Modificat: 2013-04-05
Deserturi





 

Cantitatile necesare pentru 4 portii: 400 ml lapte, doua oua, doua linguri de zahar, o lingurita de faina, zahar vanilat.

Laptele se pune la fiert, se bate albusul spuma, pana cand se tine singur de tel, se adauga o lingurita de zahar, batand incet. Se ia cate o lingura de albus si se pune in faptele clocotind. Se fierbe intorcand albusul pe o parte si pe cealalta, insa nu mai mult de un minut. Galustele formate astfel se scot cu o spumiera si se pun intr-un castron. Dupa ce au fiert toate galustele, se strecoara laptele ramas. Se freaca bine galbenusul cu restul de zahar, se adauga faina si se subtiaza cu laptele strecurat, turnat putin cate putin. Se pune aceasta crema la fiert la foc slab, amestecand mereu pana incepe sa se ingroase. Se ia de pe foc, se adauga zahar vanilat si se toarna printre galuste, fara a le acoperi. Se pune la rece. Se poate garnisi cu zahar ars, turnat pe deasupra, ceea ce-i da mai buna aroma...

  

Ingrediente:

800g zahar, 500g lapte praf (simplu - fara chimicale, vitamine etc. altfel va avea gust de medicament), 100g

cacao, 1 pachet unt (200g).

Mod de preparare:

800 g zahar + 250g apa se pun la fiert la foc mic si se amesteca, si cand incepe sa fiarba, se mai lasa timp de 10 minute si se amesteca pana

cand se dizolva zaharul. Separat se amesteca laptele praf si cacao si pe urma unt (amesteci cu lingura de lemn), dupa care se toarna siropul (zaharul si apa) fiebinte peste si se amesteca. Cand e gata se toarna intr-o tava plata peste celofan ca sa nu se lipeasca - cam 2-3 cm.

Prajituri cu fructe

Cantitatile necesare: 200 g faina, 150 g unt, 150 g zahar, doua oua, putin praf de copt sau bicarbonat, fructe de sezon: visine sau cirese, prune curatate de samburi etc.

Se prepara un aluat frecand untul cu zaharul pudra, cele doua galbenusuri si praful de copt dizolvat in putina zeama de lamaie. Se adauga faina si albusul batut spuma. Se unge tava cu ulei sau unt si se presara cu faina. Se toarna aluatul. Deasupra se pun fructele curatate, care au fost lasate 1/2 ora presarate cu putin zahar si apoi stoarse. Compozitia se coace la foc potrivit la inceput, pana creste, apoi mai tare, ca sa se rumeneasca.

Placinta cu mere

Cantitatile necesare: 500 g faina, 200 g untdelemn, 20 g apa calduta, doua linguri de pesmet, 50 g zahar, 20 g unt, 500 g fructe (mere curatate de coaja si samburi).

Se framanta un aluat din faina, apa calduta, untdelemn si sare. Se lasa sa stea 1/2 ora acoperit cu o cratita incalzita, apoi se intinde pe o foaie subtire. Se taie foaia de marimea tavii de copt, astfel ca din aluat se fac mai multe bucati. Se ung aceste foi cu unt topit sau cu untdelemn, se presara cu pesmetul si cu fructele. Se ruleaza si se pun in cuptor la foc potrivit. Umplutura se face de obicei din mere, cirese sau visine maruntite, fierte in lapte si amestecate cu stafide si

scortisoara. Se mai poate prepara placinta cu mere la fel ca cea cu branza.

Placinta cu branza de vaci

Cantitatile necesare pentru 10 portii: 500 g branza de vaci proaspata, 3 oua, un praf de vanilie, 1/2 pachet praf de copt, 200 g unt, 20 g gris, 200 ml lapte, 200 g zahar, 500 g faina, un varf de cutit de bicarconat de sodiu, 100 ml iaurt sau sifon.

Se prepara gris cu lapte gros si dulce dupa gust. Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu branza si cu doua galbenusuri. In compozitie se pune si un varf de cutit de bicarbonat de sodiu dizolvat si zeama de lamaie. Cele doua albusuri se bat spuma si se pun la rece. Separat, se prepara aluatul, se freaca unt cu zahar, se adauga si cel de-al treilea ou intreg, praful de copt dizolvat in putin otet sau suc de lamaie, la urma se pune o ceasca mare de sifon sau de iaurt, precum si faina, turnata toata odata. Se framanta bine pe planseta aluatul, care nu trebuie sa fie prea tare. Se taie in doua bucati. Din prima bucata se intinde o foaie cat fundul tavii de copt, care va fi unsa in prealabil. Se acopera cu toata compozitia de branza peste care se toarna jumatate din albusul batut spuma. Apoi se pune a doua foaie. Se unge cu restul de albus si se baga in cuptor.

Papanasi fierti

Cantitatile necesare pentru 2 portii: 100 g branza de vaci, un ou, o lingurita de unt, o lingurita de gris, o lingura de smantana, o lingura de zahar pudra, putina sare.

Se amesteca bine branza de vaci cu galbenusul de ou si apoi se adauga grisul, frecand tot timpul. La urma se incorporeaza albusul, batut spuma. Din aceasta compozitie se toarna cu lingura, in apa clocotita cu sare, galusti de marime potrivita. Se fierb papanasii 5-10 minute, pana se ridica la suprafata, apoi se scurg si se servesc calzi, cu smantana, unt si zahar pudra. Pentru copiii incepand cu varsta de 8 luni pot constitui o masa de seara, alaturi de un pahar cu lapte. Celor mai mari li se servesc la desert.

Crema de vanilie

Cantitatile necesare pentru 10 portii: 6 oua, 6 linguri de zahar, 1 l lapte, doua pachete de zahar vanilat sau 1/2 baton vanilie.

Se freaca bine ouale intregi cu zahar si zahar vanilat. Apoi se adauga incet laptele fiert si racit, amestecand tot timpul. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu putin unt si se baga la cuptor, unde se lasa pana se incheaga crema. Apoi se pune ia rece si se taie in portii individuale. Este foarte hranitoare pentru copiii de la varsta de 1 an. Nu se da copiilor alergici.

Crema de zahar ars

Cantitatile necesare pentru 10 portii: 11 lapte, 8 linguri de zahar pentru crema si 2-3 linguri pentru ars, 8 oua intregi, vanilie,

Se freaca bine ouale intregi cu zaharul, se adauga incet laptele fiert, amestecand mereu. Apoi se toarna compozitia intr-o forma tapetata cu zahar ars si se asaza forma in baie de apa, la cuptor. Se lasa 20-30 de minute, pana se incheaga. Apoi se raceste. Se rastoarna pe o farfurie (este bine sa se rastoarne in momentul servirii). Nu este indicata copiilor alergici.

Cornulete din aluat cu branza de vaci

Cantitatile necesare: 200 g unt, 250 g branza de vaci, sare, vanilie, faina cat cuprinde.

Din aceste ingrediente se prepara o coca, se intinde o foaie groasa de 2-3 cm si se taie in patratele, care se umplu cu gem, rahat sau nuci pisate, in forma de cornulete. Acestea se ung pe deasupra cu ou si se coc ia foc iute.

Umplutura de mere pentru prajituri

Cantitatile necesare: 1 kg de mere, 50 g unt, 100 g zahar, 100 g stafide, vanilie sau coaja rasa de lamaie.

Se curata merele de coaja, se rad si se calesc la foc, adaugand zaharul, stafidele si aromele. Se lasa sa se lege putin, apoi se ia vasul de pe foc si se incorporeaza untul proaspat, pana cand compozitia devine omogena. Este o umplutura excelenta pentru placinta si pentru blaturile de tort sau pentru aluaturi fragede.

Chec cu miere

Cantitatile necesare: 250 g miere, 200 g smantana, doua oua, o ceasca de unt usor incalzit, 300 g faina, 1/2 lingurita de bicarbonat sau o lingurita praf de copt, un pachetel de zahar vanilat.

Se bate spuma mierea cu ouale. Se adauga smantana, prafui de copt, zaharul vanilat si bicarbonatul dizolvat in zeama de lamaie. Se amesteca bine, apoi se pune untul si cate putina faina, pentru a impiedica formarea cocoloaselor. Se coace la foc potrivit intr-o forma de chec unsa si presarata cu faina.

Chec economic

Cantitatile necesare: 150 g miere, 150 g zahar, 4 linguri de untdelemn, un ou, 112 praf de copt, o lingura de scortisoara pisata, 10 nuci, o ceasca de apa, faina.

Se caramelizeaza zaharul (pana capata culoare aurie). Se stinge cu o ceasca de apa calduta, se da in cateva clocote, apoi se lasa sa se raceasca. Se bate oul cu mierea, untdelemnul, praful de copt, se adauga siropul de zahar ars racit si faina, pana cand se obtine o compozitie groasa ca o crema. Se amesteca bine si se pune intr-o forma de chec, unsa si presarata cu faina. Se garniseste cu sferturi de nuca si se coace la foc potrivit. Se serveste peste 1 -2 zile.

Sos de miere cu capsuni

Cantitatile necesare: 150 g miere, 250 g zmeura, capsuni sau fragi, 250 ml apa.

Fructele se trec prin sita, se adauga apa si se pune la foc, lasand sa dea in clocot. Se adauga mierea, se mai lasa sa dea un clocot doua. Poate fi servit rece sau cald la budinca, orez cu lapte, gris cu lapte. Nu se serveste copiilor care fac alergie la zmeura sau la capsuni, in loc de miere, siropul se poate prepara si cu zahar.

Galuste de cartofi cu prune

Cantitatile necesare: 1/2 kilogram de cartofi, o lingura de faina, 80 g unt, o lingura de pesmet pisat, un ou, o lingurita de gris, o lingurita de zahar pudra, scortisoara pisata.

Cartofii fierti in coaja se curata si se dau prin masina de tocat. Se amesteca cu ou, faina, gris, putina sare si putin zahar. Se framanta aluatul, se face uns ui gros de 3-4 cm. Se taie felii de 1 cm grosime. Fiecare felie se intinde cu mana si se imbraca cate o pruna, spalata, stearsa si fara sambure. Se poate pune putin zahar in locul samburelui. Galustele se fierb in apa clocotita cu sare. Apoi se rumeneste pesmetul in unt si se pun galustele in acest pesmet, intorcandu-le pe toate partile. Se servesc fierbinti, presarate cu zahar si scortisoara.

Budinca de orez cu lapte

Cantitatile necesare pentru 4 portii: 50 g orez, 500 ml lapte, 30 g zahar, 10 g unt, doua oua, vanilie, coaja de lamaie.

Se fierbe orezul in laptele care clocoteste, la foc mic, amestecand mereu. Zaharul se freaca cu untul, adaugand treptat galbenusurile, coaja rasa de lamaie si la urma albusul batut spuma. Dupa ce orezul s-a racit, se amesteca cu aceasta compozitie si se toarna intr-o forma tapetata cu pesmet. Se pune in cuptor la foc iute, pentru a se rumeni. Aceasta budinca se poate servi pudrata cu zahar sau cu sirop de visine. La fel se prepara si budinca de gris, de taitei si alte fainoase.

Budinca de orez cu mere

Cantitatile necesare pentru 4 portii: 500 ml lapte, 75 g orez, 150 g zahar, 3 mere potrivite, doua oua, 10 g unt.

Se curata merele, se rad pe razatoarea cu gauri mari, se amesteca cu putin zahar si se lasa sa stea un sfert de ora.

Se prepara orez cu lapte si se amesteca cu putin unt. Dupa ce se raceste, se adauga galbenusurile si albusurile batute spuma. Se unge si se presara cu pesmet o forma, in care se asaza alternativ cate un rand de orez si unul de mere. Budinca se rastoarna din forma cand este rece si se serveste pudrata cu zahar.

Budinca de gris cu mere

Se poate prepara ca si cea de orez. Se mai poate prepara insa si mai simplu: pe fundul formei de budinca se intinde un strat de unt iar deasupra un strat de zahar tos, cam de 3 mm. Se acopera cu un strat de feliute de mere curatate de coaja sau cu mere rase, iar peste ole un strat de gris nefiert, de 3-4 mm. Apoi din nou un strat de mere presarate cu zahar si iar un strat de gris. Inaltimea nu trebuie sa treaca de jumatatea peretilor formei. Se mai pune deasupra si putin unt. Se toarna peste acestea lapte fiert cu zahar si aromatizat cu vanilie, se baga in cuptor, la foc potrivit. Cand laptele a fost absorbit in intregime, se mai lasa putin sa se rumeneasca. Se scoate, se lasa sa se raceasca si apoi budinca se rastoarna din forma. Este foarte hranitoare si le place mult copiilor.

Tort cu crema

Cantitatile necesare pentru blat: 100 g zahar, 4 oua, 100 g faina, 250 ml sirop preparat din 1/2 pahar de zahar si 1/2 pahar de apa, fructe zaharisite.

Cantitatile necesare pentru crema: 100 ml lapte, 50 g zahar, doua galbenusuri, 150 g unt proaspat, zahar vanilat, rom.

Prepararea blatului: se freaca galbenusurile cu zahar pana se albesc se adauga faina, apoi usor albusurile batute spuma. Se coace, intr-o forma tapetata cu pesmet. Dupa ce s-a copt, se taie in doua in plan orizontal, se insiropeaza si se unge fiecare foaie cu crema.

Prepararea cremei: se freaca bine galbenusurile cu zahar, se subtiaza cu laptele vanilat si se fierbe in baia de apa, pana cand se ingroasa. Se lasa sa se raceasca, se pune putin rom. Se freaca untul spuma, se adauga galbenusurile frecate cu zahar si cu aceasta crema se unge tortul la mijloc. Se garniseste deasupra cu fructe zaharisite, de diferite culori. Se pot incorpora in crema si doua linguri de cacao.

Tort de mere glasate

Cantitatile necesare: 5-6 mere potrivit de mari, 3 oua, 5 linguri de zahar, 3 linguri de faina, putin praf de copt, 30 g unt, dulceata de visine.

Merele se curata de coaja si se scobesc de casuta de seminte. Se umplu cu cateva boabe de dulceata de visine. Forma de chec sau cozonac, sau orice alta forma, se unge cu unt si deasupra se pune un strat de zahar (2-3 linguri), care se caramelizeaza. Se asaza merele cam la un cm distanta, cu partea umpluta in jos. Se pun la cuptor sa se coaca. Cand sunt aproape coapte, se toarna deasupra un aluat preparat astfel: se bat cele trei oua cu 3 linguri de zahar pana se obtine un sodo gros. Se adauga cate putina faina, amestecand (incet), precum si zaharul vanilat amestecat cu putin praf de copt. Se pune in cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-a rumenit, se rastoarna pe o tava intinsa si se taie in patratele, continand fiecare cate un mar intreg. Se serveste cu frisca batuta, deasupra.

Tort de biscuiti

Cantitatile necesare: 300 g biscuiti, 300 g zahar pudra, 200 g unt, doua oua, 50 g cacao, 50 g nuci taiate, doua lingurite de cafea de cicoare.

Se inmoaie usor biscuitii in cafea de cicoare, astfel ca mijlocul lor sa ramana tare. Se asaza pe o sita, ca sa se scurga separat fiecare. Se prepara creme in felul urmator: se freaca untul cu zaharul si cacao, se adauga galbenusurile de ou si apoi albusul batut spuma. Intr-un platou dreptunghiular se pun alternativ un strat de biscuiti si un strat de crema. Tortul poate fi presarat cu nuca pisata sau cu nuca amestecata cu zahar ars si apoi pisata. Se pune la frigider, iar cand este rece, se poate taia in felii.

Salam de biscuiti

Se fierb 150 ml lapte cu 1/4 baton vanilie. In acest lapte se inmoaie 1/4 kg biscuiti care au fost rupti in bucatele. Se scot biscuitii intr-un castron. Peste ei se pune 1/4 pahar de miez de nuca taiat in felii. Separat se freaca 200 g unt cu 100 g zahar si doua linguri de cacao. Se fierbe in baia de apa, amestecand tot timpul, pana devine o crema bine legata. in aceasta crema se incorporeaza biscuitii si nuca si i se da o forma alungita, ca a unui salam. Se tavaleste prin nuca pisata si biscuiti pisati, se pune la frigider, se taie felioare cand se serveste.

Crema caramel pentru torturi si prajituri

Se arde intr-o tigaie o cana de zahar tos, pana devine brun deschis. Se adauga amestecand tot timpul doua linguri de Zeamil sau de Fosfarin si doua linguri de cacao (se pot amesteca dinainte). Se stinge cu o cana de lapte fierbinte, bine vanilat. Se amesteca tot timpul pe foc slab, pana devine ca o crema. Se lasa sa se raceasca si apoi se incorporeaza un pachet de unt frecat. Cand este rece, se umplu blaturile de tort si se tine tortul la frigider.

Compot de pere

Cantitatile necesare: 500 g pere, 150 g zahar, un pahar de apa, vanilie sau coaja de lamaie, scortisoara, 1 -2 cuisoare, zeama de la 1/2 lamaie.

Se curata fructele de coaja, se taie de-a lungul in doua sau in patru, se scoate casuta seminala si se stropesc cu zeama de lamaie. Separat se fierbe zaharul adaugand vanilie, sau coaja de lamaie. Dupa ce da in clocot se adauga perele si se continua fiertul, pana ce fructele devin moi. Zeama de lamaie imbunatateste gustul compotului, care altfel ar fi fad.

Compot de gutui pentru iarna

Cantitatile necesare: 3 kilograme de gutui, sterse bine de perisori cu o carpa, se taie in felii, scotand partea de miez cu seminte. Se prepara un sirop din 7 pahare de apa la 1 kg zahar. Se fierb gutuile in ocest sirop, pe rand. Pe masura ce fierbe un rand, se scoate cu Spumiera, se scurge de sirop si se pune cald in borcane mici, gata pregatite. Borcanele se tin infasurate in carpe, pentru ca fructele sa nu se raceasca. Dupa ce feliile de gutui au fost fierte, siropul se lasa sa fiarba in continuare cu scortisoara si un praf conservant. Siropul cald se toarna peste gutui. Se inchid borcanele cu doua randuri de celofan si se lasa acoperite in carpe, pana se racesc. Cand se servesc iarna, se poate dilua siropul. Fiind un compot-conserva, nu se recomanda copiilor sub 3 ani.

Salata de fructe



 Salata de fructe

Stiu ca trebuie sa scapi cat se poate de repede de kilogramele in plus ca sa intri in costumul de baie, dar totusi trebuie sa mananci ceva! Nu-mi spune ca fructul tau preferat e ciocolata si ca dintre legume cel mai mult iti place carnea de porc, vara asta suntem la dieta! O dieta echilibrata, bogata in vitamine. Asa ca legumele si fructele o sa intre in rutina ta alimentara zilnica. Dar nu oricum, ci intr-o forma atat de apetisanta incat nici n-o sa simti ca faci un efort.

Ingrediente:

- o banana;

- un mar mare;

- o piersica;

- o portocala;

- 100 g capsuni;

- zeama de la o lamaie;

- o lingurita de miere.

Mod de preparare:

Puneti intr-un blender sau mixati intr-un bol banana, capsunile, zeama de lamaie si mierea. Opriti cand amestecul devine perfect omogen si da-ti la frigider la racit.

Curatati de coaja celelalte fructe si taiati-le cubulete apoi puneti-le intr-un bol incapator. Turnati deasupra amestecul mixat si mai lasati 10 minute la frigider.

Se serveste rece, fara frisca, fara alcool sau ciocolata!

Tort Joffre



  

Ingrediente

Blatul: 8 oua intregi, 2 albusuri, 40 g faina, 50 g cacao, 8 linguri zahar. Crema: 400 g unt, 400 g zahar, 90 g cacao, 150 g apa, 2 galbenusuri

Mod de preparare

Blatul: Se freaca foarte bine ouale cu zaharul apoi se adauga faina si cacaoa. Se unge o cratita de 3 kg cu unt si se pune compozitia la copt la foc potrivit.

Crema: Apa se pune inibric cu cacaoa si zaharul. Se da in clocot de cateva ori, apoi se raceste. Untul se freaca bine, se adauga siropul racit, apoi galbenusurile ramase de la blat.

Blatul se taie in 2, se umple cu crema si se imbraca tot cu crema.


Pasca



  

Ingrediente:

pentru aluat: o lingura drojdie de bere, 1 kg. faina, 8 galbenusuri, coaja de lamiie, o cana cu lapte dulce, 300 gr. zahar, 200 gr. unt. Pentru umplutura: 1 kg. smantana groasa, 3 galbenusuri, vanilie, coaja de lamaie, 100 gr. stafide, 300 gr. zahar, sare.

Se framanta un aluat de cozonac, care se pune la dospit 2 ore, apoi se imparte in 2-3 parti egale si se intinde fiecare parte ca un sul. Cu aceasta se face coroana in jurul unei cratite unse cu unt. In mijlocul vasului se pune o parte din umplutura ceva mai inalta decat aluatul. Se da vasul la cuptor si se coace ca orice cozonac. Din cantitatea respectiva se realizeaza 3-4 bucati de pasca. Umplutura se realizeaza combinand zaharul, stafidele, coaja de lamaie, cateva fructe confiate, vanilia si galbenusurile frecate separat cu smantana. Cand aluatul este rumenit, pasca este coapta. Se pune peste gura cratitei un platou, se rastoarna pasca, apoi, cu grija, se intoarce pe o farfurie.

Turta dulce 1



  

Ingrediente: 350 de grame de miere, 350 de grame faina, 3 oua, 3 linguri de zahar, 1/2 lingurita de bicarbonat, un virf de lingurita   de scortisoara, un virf de lingurita de cuisoare, 1 lingura de rom, 1 lingura de ulei, 1 pahar de nuci.

Se pune mierea in vasul in care vom pregati compozitia si se amesteca pe margine pina se moaie. Se da la o parte, se pune faina cernuta cite putin o data si, dupa ce s-a mai racorit, ouale intregi, pe rind. Se freaca totul bine,se mai adauga 1/2 lingurita de bicarbonat (in Germania Bullrichsalz) proaspat cernut, apoi cuisoare si o scortisoara pisata, rom, ulei si nucile curatite, lasate nesfarimate. se unge o tava cu unt, se toarna compozitia, se pun deasupra bucati de nuca si se coace la foc potrivit.

Turta dulce 2



  

Ingrediente: 3 oua, 100 grame de zahar, 300 grame faina, un virf de cutit de bicarbonat, 1 lingurita de scortisoara si cuisoare, 150 de grame nuci.

Se freaca galbenusurile cu zahar si se adauga cite putin faina. se amesteca bine, apoi se adauga mierea, albusurile cu spuma, un virf de cutit de bicarbonat, o lingurita de scortisoara amestecata cu cuisoare pisate si citeva nuci curatite, dupa gust.  Se unge tava cu unt sau ulei si se toarna compozitia. Se pun deasupra bucati de nuca si se coace la foc potrivit.

Branzoaice



  

Ingrediente: 400 grame de faina, 150 grame de untura, 1 pahar de lapte, 50 de grame de drojdie, 3 lingurite zahar, 1 lingurita rasa de sare. Pentru umplutura: 200 grame de branza, 1 ou, 1 lingura de smantana, 1 lingurita de faina, sare, vanilie si zahar dupa gust.

Se cerne intr-un vas faina, se face loc la mijloc si se pune untura, bine sleita, nu lichida. Se framanta. Dupa ce faina a cuprins toata untura, se adauga turnat incet, laptele in care s-a inmuiat drojdia, zaharul si sarea. Se framanta mai departe si cand aluatul nu se mai lipeste de vas, se da la o parte la rece, lasindu-l sa creasca cu incetul cam 3 ore. Se intinde foaia de aluat nu prea subtire, se taie patratele de 8-9 centimetri, se pune deasupra cite o lingurita de branza, se aduc colturile la mijloc in forma de plic, apasand usor cu degetul ca sa se lipeasca, se ung cu ou si se dau la cuptor la foc bun.

Umplutura: branza de vaci data prin sita se fraca cu un ou, faina, smantana, un praf de sare, vanilie si zahar dupa gust.

Clatite



  

Ingrediente: 1 ceasca de faina, 2 oua, 1 pahar cu lapte, un praf de sare, 2 lingurite de zahar, 2 lingurite de unt sau ulei, dulceata sau gem, 1 lingura de unt topit pentru uns tigaia

Se pune intr-un castron faina, se face loc la mijloc si se sparg ouale, se adauga sarea, zaharul si laptele. Se bate totul bine cu o furculita pana se desfac toate cocoloasele; se mai adauga 2 lingurite de unt topit, amestecand intr-una. Compozitia trebuie sa fie ca o smantana subtire. Se lasa sa se odihneasca o ora. Se pune o tigaie cu coada sa se infierbinte, pe foc potrivit.  Se unge tigaia cu unt, se toarna o lingura plina de compozitie, miscand repede tigaia de coada, ca sa se acopere tot fundul. Cand incepe sa se rumeneasca pe o parte, se intoarce clatita pe cealalta parte, saltand cu o miscare iute tigaia sau folsind un cutit lat. Se fac pe rand toate clatitele, punandu-le intr-o farfurie una peste alta. Din cand in cand se amesteca compozitia din castron, ca sa nu ramana prea groasa la fund; in acest caz se poate subtia cu putin lapte. Clatitele trebuie sa fie foarte subtiri. Din 2 oua se pot obtine la o tigaie mijlocie pina la 20 de bucati.

Cand toate sunt gata, se umplu pe rand cu gem sau cu dulceata, se intorc marginile laterale inauntru si se fac sul. Se aseaza intr-o forma si se dau cateva minute la cuptor, acoperite, sa se infierbinte. Inainte de a se servi se presara cu zahar praf.

Piscoturi



  

Ingrediente: 120 de grame de zahar, 80 de grame de faina, 5 albusuri de ou, 3 galbenusuri, 1 pachet de vanilie, 2 linguri de zahar pudra.

Pentru ca piscoturile sa reuseasca, ouale trebuie sa fie proaspete si zaharul fin cernut. De la inceput pregatim pe o hartie zaharul pisat, iar pe alta hartie faina proaspat cernuta. Se bat albusurile spuma intr-un cazanel, se toarna incet 1/3 din zahar  si se mai bate cu telul pina ce se intareste bine albusul. Se scoate telul, se pune restul de zahar, amestecind usor cu o lingura, apoi se adauga pe rind galbenusurile, faina cernuta si vanilia.  Se pregateste din timp o hirtie alba, mai groasa de marimea tavii, in care vom coace piscoturile. Este bine sa avem o tava speciala, fara pereti laterali; se face un cornet de hirtie care se taie la varf, astfel incit sa aiba o gaura de un diametru de 1/2 cm. Se umple pe trei sferturi cu compozitia si se toarna pe hartia dinainte pregatita piscoturi de 10-12 cm lungime. se lasa intre ele un interval de 5-6 cm, deoarece cresc la copt. Se presara deasupra putin zahar praf; se apuca hirtia de un capat si se scutura usor, aplecind-o usor ca sa se scurga in afara zaharul praf cazut pe hartie si se asaza incet pe tava neunsa. Se coc la foc potrivit, mai mult moale, cam 25 de minute, in care timp piscoturile trebuie sa creasca frumos, fara sa se rumeneasca. Cand sunt gata, se scot imediat de pe hirtie cu ajutorul unui cutitas si se aseaza pe farfurie, lipiti cite doi, cu partea de pe tava dinauntru.

Pasca cu branza de vaci



  

Ingrediente:

750 gr. branza de vaci proaspata, 100 gr. unt, 200 ml smantana, 50 gr. gris, 50 gr. faina, 200 gr. zahar, 5 oua, 1/2 lingurita de sare, 100 gr. stafide, 30 ml de rom, coaja rasa de lamaie.

Intr-o cratita unsa cu unt sau cu margarina se pune o foaie de aluat cu grosimea de 2 cm. Pe margini se asaza o cununa din suvite de aluat impletit. Se fac 4 suvite de grosimea unui creion, care se prind la un capat si se impletesc, incrucisandu-se alternativ doua cate doua. In spatiul din mijloc se pune umplutura. Se freaca branza intr-un castron pana ce se omogenizeaza ca o crema, se adauga galbenusurile, untul topit (dar rece), smantana, sarea, grisul, faina, coaja de lamaie rasa si stafidele, care s-au tinut o ora in rom. Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul, o lingura de rom si cand compozitia s-a intarit se pune peste branza, amestecand usor cu telul sau prin rasturnare. Se preseaza cu mana lateral, inalt, iar la mijloc se pune crema, care se niveleaza. Se asaza deasupra un gratar din aluat, se unge cu ou sau numai cu albus si se da pasca la copt in cuptorul incalzit.

Tort Diplomat



  

Ingrediente: 4 portocale, 500 g frisca, 5 oua, 250 g zahar, 200 g lapte, 4 lingurite de gelatina (se pune cu 2-3 ore în prealabil în apa rece) sau 4 pliculete a 5 g = 20 g, piscoturi sau blat de pandispan din 3 oua.

Ouale cu zaharul se bat bine, se adauga lapte si se fierbe pe baie de abur pâna ajunge la consistenta unei ciulama groase. Pe foc, se adauga si gelatina dizolvata si se mai dau cateva clocote. Se raceste. Se adauga zeama de la 1-2 lamai (dupa gust) si zeama de la 2 portocale + 500 g frisca. Totul se adauga usor. Se tapeteaza o cratita cu portocale, kiwi si se pune crema.. La mijloc se pun banane, kiwi si pe margine se înfig piscoturi. Deasupra se pun piscoturi sau blatul. Se pune la rece cel putin o zi. Se da cu un cutit subtire pe margini si se rastoarna. La mijloc se pun fructele taiate marunt (kiwi, portocale, capsuni). Optional, la mijloc se mai poate pune o budinca (capsuni, zmeura, vanilie).

Tort din gris

Ingrediente: o ceasca de gris, o ceasca de lapte, o ceasca de zahar, 150 g nuca macinata, un praf de copt, o lingura cacao, esenta de rom, 100 g zahar; Crema: 1/4 l frisca, o lingura de cacao, o lingura de zahar.

Se amesteca gris cu lapte si cu zahar de cu seara si se lasa asa. Dimineata se pune o lingura de cacao, nuca macinata, praf de copt si se toarna în tava de tort (cratita). Dupa ce se raceste, se adauga 150 g apa, 100g zahar, esenta de rom si se face un sirop si se stropeste aluatul. Se orneaza cu frisca.

Cozonac "trandafir" 1



  

Ingrediente: faina (1/2 kg), oua (5), zahar (375 g), drojdie de bere (40 g), lapte (1 pahar), rom (1 lingura), sare (1 virf de cutit), vanilie, coaja de lamiie, nuci (200 g), unt (300 g).

Se dizolva drojdia in lapte, se amesteca cu faina si zaharul si se lasa sa creasca o ora. Cand aluatul este crescut, se adauga ouale unul cate unul, sarea, romul, vanilia si coaja de lamaie. Se amesteca totul si se framinta 10-15 minute, apoi se lasa din nou sa creasca 1/2 ora.

Pe planseta cu faina se intinde o foaie din aluat de 1,5 cm, care se unge cu untul frecat spuma. Peste stratul de unt, se presara pe toata foaia, nucile trecute prin masina de tocat sau pisate marunt. Se infasoara foaia, formand un sul, care se taie in 8-10 bucati. Fiecare bucata se strange la unul din capete si se aseaza - una langa alta - cu partea stransa in jos, intr-o forma rotunda de tort, unsa cu unt si tapetata cu faina. Se mai lasa sa creasca 1/2 ora, apoi se introduce in tava in cuptor, unde se tine 30-40 minute la foc potrivit. Se obtine o prajitura aspectoasa, ca un buchet de boboci de trandafiri. La cateva minute dupa ce s-a copt, se scoate din forma, cu grija, pentru ca "trandafirii" sa ramana uniti, si se aseaza pe platou.

Prajitura cu mere



  

Ingrediente:

4 oua

4 linguri faina

4 (+1+1) linguri zahar pudra

1/3 praf de copt (sau jumatate de lingurita)

1 1/2 kg. mere

1 pachet unt (250gr)

300 gr. biscuiti

scortisoara pudra

jumatate lamaie mica

Mod de preparare:

Merele curatate date prin razatoarea mare se lasa dupa gust cu zahar (sugestie:o lingura cu varf) si scortisoara), pana lasa zeama. Biscuitii sfaramati (cu sucitorul) se sfarama pana se fac ca grisul. Untul la temperatura camerei se intinde pe tava cit mai egal, iar peste el se presara uniform biscuitii, apoi merele nestoarse tare; se da la cuptor sa se coaca merele 20 de minute la foc potrivit.

Intre timp se bat galbenusurile cu zaharul, se pune faina, praful de copt stins cu lamaie si se adauga doua linguri de apa. Albusurile se bat spuma separat cu 1 lingura de zahar, apoi se adauga la galbenusuri, iar apoi toata compozita peste merele din tava. Se da la cuptor pana se rumeneste piscotul.

Se scoate din cuptor, dar se lasa in tava pina se raceste complet, apoi se rastoarna pe un platou (invers, cu piscotul in jos), se taie (in romburi sau patrate, dupa preferinta) si se pudreaza.

Prajitura cu fructe



  

Ingrediente:

2 oua, 8 linguri mari de zahar, 8 linguri mari de ulei, 12 linguri mari de lapte, 12 linguri mari de faina, 1 lingurita mica praf de copt.

Mod de preparare:

Toate ingradientele se pun intr-un vas si se amesteca cu mixerul pana devine un amestec asemanator unei smantani (compozitia este destul de fluida).

Jumate din compozitie se toarna intr-o tava unsa in prealabil cu ulei si peste care s-a cernut putina faina. Peste jumatate din compozitie se pot pune bucati din diverse fructe (prune, piersici, mere, visine, cirese), dar si branza dulce amestecata cu stafide si putin zahar.

Peste fructe se toarna restul compozitie ramas; totul se pune la cuptor la foc potrivit pentru aproximativ 45 de minute - compozitia este suficienta pentru o tava de marimea unei coli de hartie format A4.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre