Ce este pilaful de post si de ce este ideal pentru copii
Pilaful de post este unul dintre cele mai iubite preparate din bucataria romaneasca, fiind usor de digerat, hranitor si potrivit pentru intreaga familie, inclusiv pentru copii. Aceasta reteta este fara carne, fara produse de origine animala si poate fi adaptata cu legume pe care cei mici le prefera.
Fiind o rețeta echilibrata si bogata in vitamine, pilaf de post este alegerea perfecta in perioadele de post sau atunci cand vrei o masa usoara si sanatoasa.
Reteta de Pilaf de Post – Simplu, Rapid si Foarte Aromat
Ingrediente pentru pilaf de post (4 portii)
-
200 g orez cu bob rotund sau orez cu bob lung (preferabil orez pentru pilaf)
-
1 morcov mare
-
1 ceapa medie
-
1 ardei kapia sau ardei gras
-
1 dovlecel mic (optional)
-
2 linguri ulei
-
700 ml apa calda sau supa de legume
-
Sare dupa gust
-
Piper (optional)
-
Patrunjel verde pentru decor
Mod de preparare pas cu pas
1. Pregatirea legumelor
Curata si toaca marunt ceapa, morcovul, ardeiul si, daca il folosesti, dovlecelul. Cu cat legumele sunt mai mici, cu atat pilaful va fierbe mai uniform si va avea o textura fina.
2. Calirea usoara pentru aroma
Intr-o cratita, adauga uleiul si pune ceapa la calit pentru 1-2 minute, pana devine translucida. Adauga morcovul si ardeiul si gateste totul la foc mic inca 3-4 minute. Aceasta etapa ofera pilafului gustul dulce si aromat specific.
3. Adauga orezul
Spala bine orezul si pune-l peste legume. Amesteca timp de 1 minut pentru a se acoperi de ulei si a capata o aroma placuta.
4. Fierberea pilafului
Toarna apa calda sau supa de legume. Adauga sare dupa gust si lasa totul sa fiarba la foc mic, acoperit partial, pana cand orezul absoarbe tot lichidul (aprox. 15-20 minute). Nu amesteca des ca sa nu se zdrobeasca boabele.
5. Finalizarea
Cand orezul este moale, iar lichidul a fost absorbit, stinge focul si acopera cratita pentru 10 minute. Pilaful devine mai pufos daca “se odihneste”. Adauga patrunjel tocat la final.
Sfaturi ca sa iti iasa un pilaf de post perfect
-
Foloseste orez pentru pilaf sau orez cu bob lung.
-
Nu amesteca prea des orezul in timpul fierberii.
-
Supa de legume ofera mai multa savoare decat apa simpla.
-
Daca vrei un pilaf mai bogat, poti adauga ciuperci sau mazare.
De ce sa alegi pilaf de post pentru copii
Pilaful este o mancare usoara, fara prajeli excesive si fara condimente puternice. Ofera carbohidrati buni, vitamine din legume si poate fi servit la pranz sau cina.
Este o reteta ideala pentru:
-
copii mofturosi
-
meniul de gradinita
-
perioadele de post
-
o masa rapida si sanatoasa
Pilaf de post este o reteta simpla, gustoasa si sanatoasa, perfecta pentru copii si pentru intreaga familie. Cu ingrediente la indemana si timp scurt de preparare, aceasta mancare poate deveni rapid una dintre preferatele tale.
Sursa foto: freepik