Cighirul este o specialitate traditionala romaneasca, servita de obicei in perioada Pastelui. Se aseamana cu drobul clasic, insa este invelit in prapur, ceea ce ii confera o textura frageda la interior si un aspect rumenit si atragator la exterior. Aceasta varianta este simpla si gustoasa, cu organe fierte, verdeturi si oua, perfecta pentru masa festiva.
Ingrediente:
-
400 g organe de miel sau porc (ficat, rinichi, inima, plamani)
-
2 legaturi de ceapa verde
-
2 fire de usturoi verde
-
3 linguri de ulei
-
Sare, dupa gust
-
Piper negru proaspat macinat
-
1 legatura de patrunjel verde
-
1 legatura de marar verde
-
3 oua crude
-
Prapur pentru invelit
Mod de preparare:
1. Pregatirea organelor:
-
Spala bine organele, apoi fierbe-le in apa cu sare timp de 30-40 de minute, indepartand spuma formata.
-
Dupa ce s-au racit, toaca-le marunt cu cutitul sau da-le prin masina de tocat.
2. Calirea legumelor:
-
Toaca marunt ceapa si usturoiul verde.
-
Incinge uleiul intr-o tigaie si caleste legumele pana se inmoaie usor (aprox. 5 minute).
3. Amestecarea compozitiei:
-
Intr-un bol mare, amesteca organele tocate cu ceapa si usturoiul calite.
-
Adauga verdeturile tocate, sare, piper si ouale crude. Omogenizeaza bine compozitia.
4. Pregatirea prapurului:
-
Clateste prapurul in apa calduta si lasa-l cateva minute in apa cu putina zeama de lamaie pentru a se curata si fragezi.
5. Asamblarea cighirului:
-
Tapeteaza o forma de chec sau o tava cu prapur, lasand marginile sa atarne in exterior.
-
Toarna umplutura in forma si niveleaza usor.
-
Acopera cu marginile prapurului ramase.
6. Coacerea:
-
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
-
Coace cighirul timp de 45-50 de minute, pana cand devine rumen si prapurul capata o crusta frumoasa.
7. Servire:
-
Lasa cighirul sa se raceasca complet inainte de a-l felia.
-
Se serveste rece, ca aperitiv, alaturi de mustar, salata verde sau oua rosii de Paste.
Sursa: www.savoriurbane.com
Sursa foto: freepik