Cighir (drob de miel copt in prapur) – reteta traditionala de Paste

/ / Modificat: 2025-04-18
Cighir (drob de miel copt in prapur) – reteta traditionala de Paste

Cighirul este o specialitate traditionala romaneasca, servita de obicei in perioada Pastelui. Se aseamana cu drobul clasic, insa este invelit in prapur, ceea ce ii confera o textura frageda la interior si un aspect rumenit si atragator la exterior. Aceasta varianta este simpla si gustoasa, cu organe fierte, verdeturi si oua, perfecta pentru masa festiva.

Ingrediente:

  • 400 g organe de miel sau porc (ficat, rinichi, inima, plamani)

  • 2 legaturi de ceapa verde

  • 2 fire de usturoi verde

  • 3 linguri de ulei

  • Sare, dupa gust

  • Piper negru proaspat macinat

  • 1 legatura de patrunjel verde

  • 1 legatura de marar verde

  • 3 oua crude

  • Prapur pentru invelit


Mod de preparare:

1. Pregatirea organelor:

  • Spala bine organele, apoi fierbe-le in apa cu sare timp de 30-40 de minute, indepartand spuma formata.

  • Dupa ce s-au racit, toaca-le marunt cu cutitul sau da-le prin masina de tocat.

2. Calirea legumelor:

  • Toaca marunt ceapa si usturoiul verde.

  • Incinge uleiul intr-o tigaie si caleste legumele pana se inmoaie usor (aprox. 5 minute).

3. Amestecarea compozitiei:

  • Intr-un bol mare, amesteca organele tocate cu ceapa si usturoiul calite.

  • Adauga verdeturile tocate, sare, piper si ouale crude. Omogenizeaza bine compozitia.

4. Pregatirea prapurului:

  • Clateste prapurul in apa calduta si lasa-l cateva minute in apa cu putina zeama de lamaie pentru a se curata si fragezi.

5. Asamblarea cighirului:

  • Tapeteaza o forma de chec sau o tava cu prapur, lasand marginile sa atarne in exterior.

  • Toarna umplutura in forma si niveleaza usor.

  • Acopera cu marginile prapurului ramase.

6. Coacerea:

  • Preincalzeste cuptorul la 180°C.

  • Coace cighirul timp de 45-50 de minute, pana cand devine rumen si prapurul capata o crusta frumoasa.

7. Servire:

  • Lasa cighirul sa se raceasca complet inainte de a-l felia.

  • Se serveste rece, ca aperitiv, alaturi de mustar, salata verde sau oua rosii de Paste.

Sursa: www.savoriurbane.com

Sursa foto: freepik

Taguri Retete Reteta drob

Articole recomandate

Citeste si despre