Zacusca de vinete este una dintre cele mai iubite retete romanesti, perfecta pentru iarna sau pentru momentele in care vrei ceva gustos, sanatos si natural. Cu ingrediente simple – vinete, ardei kapia, rosii si ceapa – aceasta zacusca de casa se prepara usor si aduce gustul autentic al legumelor coapte direct pe masa ta. Reteta noastra pas cu pas iti arata cum sa obtii o zacusca cremoasa, aromata si gata sa fie savurata pe paine prajita sau ca garnitura la diverse preparate.
Ingrediente:
-
1,2 kg vinete coapte (curatate si scurse) sau 2,5 kg vinete proaspete
-
500 g ardei kapia copti decojiti si scursi sau 1 kg ardei proaspeti (sau gogosari)
-
200 g ceapa gata curatita
-
250 ml ulei de floarea soarelui
-
500 ml suc gros de rosii (passata) sau 1 kg rosii proaspete
-
2 lingurite sare (mai gustati la final)
-
1 lingurita rasa piper macinat
-
2 foi de dafin
Mod de preparare:
-
Daca folositi vinete si ardei proaspeti, coaceti-le pe gratar sau in cuptor pana devin moi. Curatati-le de coaja si scurgeti bine.
-
Tocati ceapa marunt si caliti-o in uleiul de floarea soarelui pana devine aurie.
-
Adaugati ardeii si vinetele in tigaie, amestecand usor, si lasati sa se caleasca 5-10 minute.
-
Adaugati sucul de rosii, sarea, piperul si foile de dafin. Fierbeti la foc mic, amestecand din cand in cand, timp de aproximativ 40-50 minute, pana zacusca scade si devine cremoasa.
-
Gustati si ajustati condimentele daca este nevoie.
-
Puneti zacusca fierbinte in borcane sterilizate, inchideti ermetic si intoarceti borcanele cu capacul in jos pentru 10-15 minute pentru a sigila bine.
Sugestie: Se poate servi pe paine prajita sau ca garnitura la preparate calde.
Sursa: www.savoriurbane.com