Zacusca de vinete de casa – Reteta simpla si gustoasa pas cu pas

/ / Modificat: 2025-10-06
Zacusca de vinete de casa – Reteta simpla si gustoasa pas cu pas

Zacusca de vinete este una dintre cele mai iubite retete romanesti, perfecta pentru iarna sau pentru momentele in care vrei ceva gustos, sanatos si natural. Cu ingrediente simple – vinete, ardei kapia, rosii si ceapa – aceasta zacusca de casa se prepara usor si aduce gustul autentic al legumelor coapte direct pe masa ta. Reteta noastra pas cu pas iti arata cum sa obtii o zacusca cremoasa, aromata si gata sa fie savurata pe paine prajita sau ca garnitura la diverse preparate.

Ingrediente:

  • 1,2 kg vinete coapte (curatate si scurse) sau 2,5 kg vinete proaspete

  • 500 g ardei kapia copti decojiti si scursi sau 1 kg ardei proaspeti (sau gogosari)

  • 200 g ceapa gata curatita

  • 250 ml ulei de floarea soarelui

  • 500 ml suc gros de rosii (passata) sau 1 kg rosii proaspete

  • 2 lingurite sare (mai gustati la final)

  • 1 lingurita rasa piper macinat

  • 2 foi de dafin

Mod de preparare:

  1. Daca folositi vinete si ardei proaspeti, coaceti-le pe gratar sau in cuptor pana devin moi. Curatati-le de coaja si scurgeti bine.

  2. Tocati ceapa marunt si caliti-o in uleiul de floarea soarelui pana devine aurie.

  3. Adaugati ardeii si vinetele in tigaie, amestecand usor, si lasati sa se caleasca 5-10 minute.

  4. Adaugati sucul de rosii, sarea, piperul si foile de dafin. Fierbeti la foc mic, amestecand din cand in cand, timp de aproximativ 40-50 minute, pana zacusca scade si devine cremoasa.

  5. Gustati si ajustati condimentele daca este nevoie.

  6. Puneti zacusca fierbinte in borcane sterilizate, inchideti ermetic si intoarceti borcanele cu capacul in jos pentru 10-15 minute pentru a sigila bine.

Sugestie: Se poate servi pe paine prajita sau ca garnitura la preparate calde.

Sursa: www.savoriurbane.com

Taguri Retete aperitiv

Articole recomandate

Citeste si despre