Salata de muraturi asortata la otet – ciolomada ungureasca este unul dintre cele mai gustoase si colorate mixuri de legume pentru iarna. Crocanta, usor acrisoara si aromata, aceasta salata aduce la masa prospetimea legumelor de vara pastrata in borcane. Se pregateste simplu, cu varza, castraveti, gogonele, ardei, morcovi si ceapa, toate asezonate cu condimente si conservate in otet. Este garnitura perfecta pentru fripturi, tocane sau mancaruri traditionale si nu ar trebui sa lipseasca din nicio camara.
Ingrediente:
- 200 g varza alba
- 100 g castraveti
- 100 g ardei rosii si galbeni
- 100 g morcov
- 100 g gogonele
- 100 g ceapa alba si rosie
- piper boabe si macinat
- chimen
- mustar boabe
- 100 ml otet de masa simplu (9 grade)
- 1 lingura rasa sare pentru muraturi (neiodata)
- 1 lingura zahar
- cate 2 fasii de hrean pentru fiecare borcan
In plus:
- 200 ml apa
- 200 ml otet de masa simplu (9 grade)
Mod de preparare:
1. Taie varza fideluta, castravetii, gogonelele, ceapa si ardeii felii subtiri, iar morcovul rondele sau betisoare. Pune legumele intr-un castron mare.
2. Adauga sarea pentru muraturi si zaharul, apoi amesteca bine cu mainile pentru a incepe sa lase zeama.
3. Toarna cei 100 ml de otet peste legume si continua sa amesteci pana se omogenizeaza aromele.
4. Lasa amestecul la odihnit aproximativ 30 de minute, apoi aseaza legumele in borcane curate si uscate.
5. Adauga in fiecare borcan cate 2 fasii de hrean, cateva boabe de piper, chimen si mustar boabe.
6. Fierbe separat 200 ml apa cu 200 ml otet, lasa cateva clocote, apoi toarna lichidul fierbinte peste legumele din borcane.
7. Inchide borcanele cu capace, lasa-le sa se raceasca in paturi groase si apoi depoziteaza-le in camara.
Vei obtine o salata de muraturi asortata, crocanta si aromata, perfecta pentru a insoti fripturile, tocanitele sau mancarurile traditionale.
Sursa: www.savoriurbane.com
Sursa foto: freepik