Activitate de weekend cu copiii: cum facem muraturi asortate acasa

/ / Modificat: 2025-10-17
Activitate de weekend cu copiii: cum facem muraturi asortate acasa

Muraturile asortate sunt o traditie delicioasa in bucatariile noastre si un mod minunat de a pastra gusturile naturale ale legumelor pentru sezonul rece. Mai mult decat o conserva, muraturile pot deveni o activitate educativa si distractiva pentru intreaga familie, mai ales pentru cei mici. Weekend-ul este momentul ideal sa gatiti impreuna, sa invatati despre legume, sanatate si sa creati amintiri frumoase.

De ce sa faci muraturi acasa impreuna cu copiii?

  1. Invatam despre legume si alimentatie sanatoasa – copiii vad cum legumele proaspete se transforma in muraturi, afla despre importanta fibrelor si vitaminelor.

  2. Dezvolta rabdarea si atentia – procesul de pregatire ii invata pe cei mici sa urmeze pasi, sa aiba grija si sa astepte pana muraturile sunt gata.

  3. Creativitate si simturi dezvoltate – pot atinge, mirosi si gusta diferite legume si condimente.

  4. Timp de calitate in familie – gatiti impreuna, povestiti si creati o traditie frumoasa.

Muraturi asortate – retete simple pe care le puteti face acasa

1. Castraveti murati crocanti

Ingrediente:

  • 1 kg castraveti mici si tari

  • 3 catei de usturoi

  • 2 crengute marar

  • 1 lingura sare grunjoasa

  • 1 lingurita boabe de mustar

  • apa cat sa acopere

Mod de preparare:

  • Spala castravetii bine.

  • Pune in borcan usturoiul si mararul.

  • Asaza castravetii strans in borcan.

  • Pune sarea si boabele de mustar.

  • Toarna apa fiarta si racita peste legume, sa le acopere complet.

  • Inchide borcanul si lasa la temperatura camerei 3-5 zile pana se acreste.

2. Morcovi murati cu hrean si usturoi

Ingrediente:

  • 500 g morcovi curatati si taiati bastonase

  • 1 radacina mica de hrean feliate

  • 3 catei de usturoi

  • 1 lingura sare

  • apa

Mod de preparare:

  • Asaza morcovii, hreanul si usturoiul in borcan.

  • Dizolva sarea in apa si toarna in borcan cat sa acopere legumele.

  • Acopera borcanul si lasa-l la temperatura camerei cateva zile.

3. Gogonele (rosii mici) in saramura

Ingrediente:

  • 1 kg gogonele

  • 1 lingura sare

  • 2 catei usturoi

  • 1 legatura marar

  • apa

Mod de preparare:

  • Pune gogonelele in borcan impreuna cu usturoiul si mararul.

  • Adauga sare si toarna apa peste ele.

  • Lasa la temperatura camerei pana se acreste, apoi pune borcanul la frigider.

Cum transformam prepararea muraturilor intr-o activitate de weekend cu copiii?

1. Pregatiti legumele impreuna

Spalati si curatati legumele, copiii pot ajuta la sortarea si aranjarea lor. Vor invata sa recunoasca legumele, sa le atinga si sa le miroasa.

2. Povestiti despre fiecare ingredient

Explicati simplu ce rol au sarea, usturoiul sau mararul si de ce muram legumele. Puteti spune o poveste despre „magia” transformarii legumelor in muraturi.

3. Faceti etichete colorate

Lasati copiii sa deseneze si sa scrie numele muraturilor pe etichete. Le puteti lipi pe borcane pentru a le personaliza.

4. Asteptati impreuna procesul

Vor observa cum muraturile se acreste in timp. Puteti face un jurnal simplu in care sa notati cum se schimba gustul si aroma in fiecare zi.

5. Degustati cu totii

Dupa ce muraturile sunt gata, organizati o mica gustare cu familie. Copiii vor fi mandri ca au participat si vor invata sa aprecieze mancarea sanatoasa.

Sfaturi pentru siguranta

  • Folositi borcane si ustensile curate.

  • Alegeti legume proaspete si sanatoase.

  • Explicati copiilor sa nu deschida singuri borcanele si sa se spele pe maini inainte de a manipula alimentele.

  • Daca observati miros neplacut sau mucegai, aruncati muraturile.

Muraturile asortate nu sunt doar o conserva gustoasa, ci si o ocazie minunata de a petrece timp de calitate cu copiii, invatand despre natura, alimentatie si rabdare. Weekend-ul acesta transformati bucataria intr-un mic atelier de muraturi si creati amintiri frumoase impreuna!

 

Foto: freepik.com

Taguri Retete muraturi Muraturi iarna

Articole recomandate

Citeste si despre