Craciunul este momentul perfect pentru preparate festive, arome calde si retete care aduc familia impreuna in jurul mesei. Daca iti doresti o reteta speciala, diferita de preparatele clasice, iti propunem o friptura aromata cu portocale si mirodenii – un preparat rafinat, usor de pregatit si potrivit pentru orice masa de sarbatoare.
Aceasta reteta imbina gustul fraged al carnii cu parfumul citric al portocalelor si aromele de iarna precum scortisoara, rozmarinul si cuisoarele. Este o varianta ideala pentru a impresiona familia si invitatii.
Ingrediente necesare (pentru 6 persoane)
-
1,5 kg pulpa de porc sau curcan
-
3 portocale mari
-
4 catei de usturoi
-
3 linguri de miere
-
2 linguri ulei de masline
-
1 lingura mustar
-
1 lingurita scortisoara
-
1 lingurita rozmarin uscat
-
4 cuisoare
-
Sare si piper dupa gust
Mod de preparare
1. Pregatirea marinadei
Stoarce sucul a doua portocale, iar pe a treia taie-o rondele pentru decor.
Amesteca sucul de portocale cu mierea, mustarul, uleiul de masline, usturoiul zdrobit, scortisoara, rozmarinul si cuisoarele. Adauga sare si piper dupa gust.
2. Marineaza carnea
Pune carnea intr-o tava adanca, acopera cu marinada si lasa la frigider minim 2-3 ore. Ideal ar fi peste noapte, pentru a se patrunde bine.
3. Coacerea
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Acopera tava cu folie si coace carnea timp de 1 ora si 15 minute.
Indeparteaza folia, adauga rondelele de portocala peste carne si mai lasa 20-30 de minute pana cand se rumeneste frumos.
4. Servirea
Taie carnea felii subtiri si serveste-o cu sosul ramas in tava.
Se potriveste perfect cu piure de cartofi, legume coapte sau orez cu unt.
Sursa foto: