Prajitura Greta Garbo – desertul clasic de Craciun cu nuca si gem

/ / Modificat: 2025-12-23
Prajitura Greta Garbo – desertul clasic de Craciun cu nuca si gem

Prajitura Greta Garbo este una dintre acele retete care trec testul timpului. Nelipsita de pe mesele de Craciun, Paste sau la evenimente importante de familie, aceasta prajitura cu foi fragede, gem si nuca macinata este asociata cu sarbatoarea, generozitatea si gustul copilariei.

Desi numele ei pare exotic, Greta Garbo a devenit o prajitura profund romaneasca, transmisa din generatie in generatie, cu mici variatii, dar cu acelasi gust bogat si reconfortant.

Originea si traditia prajiturii Greta Garbo

Prajitura Greta Garbo si-a castigat popularitatea in perioada interbelica, cand multe retete inspirate din bucataria austro-ungara si central-europeana au fost adaptate in gospodariile romanesti. Numele este atribuit celebrei actrite Greta Garbo, simbol al elegantei si rafinamentului, iar prajitura a preluat simbolic aceste calitati.

In traditia romaneasca:

  • se prepara mai ales de Craciun

  • este una dintre prajiturile „de casa”, facute in cantitate mare

  • se taie in forme geometrice egale, semn de ordine si belsug

Este o prajitura care se imbunatateste de la o zi la alta, fiind perfecta pentru mesele festive.

De ce este atat de iubita Greta Garbo

  • are ingrediente simple, la indemana

  • combina textura frageda cu dulceata gemului si aroma nucii

  • se pastreaza foarte bine mai multe zile

  • este usor de portionat si servit musafirilor

Este genul de prajitura care aduce oamenii la masa si creeaza amintiri.

Reteta clasica de prajitura Greta Garbo

Ingrediente pentru foi:

  • 500 g faina

  • 200 g unt sau margarina

  • 100 g zahar

  • 2 oua

  • 25 g drojdie proaspata

  • 100 ml lapte caldut

  • 1 praf de sare

Ingrediente pentru umplutura:

  • 400–500 g gem gros (caise, prune sau visine)

  • 300 g nuca macinata

  • 150 g zahar

  • coaja rasa de lamaie (optional)

Mod de preparare pas cu pas

1. Prepararea aluatului

Dizolva drojdia in laptele caldut cu o lingura de zahar. Lasa 10 minute sa se activeze. Amesteca faina cu sarea, adauga untul, ouale, zaharul si drojdia. Framanta un aluat moale si omogen. Imparte-l in 3–4 parti egale.

2. Asamblarea prajiturii

Intinde prima foaie si aseaz-o in tava tapetata. Unge cu un strat generos de gem, apoi presara amestecul de nuca si zahar. Repeta operatiunea pana la ultima foaie.

3. Coacerea

Inteapa usor ultima foaie cu furculita. Coace prajitura la 170–180°C, timp de 40–45 de minute, pana se rumeneste usor deasupra.

4. Racirea si portionarea

Lasa prajitura sa se raceasca complet. Se poate presa usor cu un fund de lemn pentru a se uniformiza straturile. Taie a doua zi pentru cele mai bune rezultate.

Sfaturi pentru un Greta Garbo perfect

  • foloseste gem foarte gros, altfel foile se vor inmuia prea mult

  • nuca trebuie sa fie proaspat macinata, pentru aroma intensa

  • prajitura se lasa la „maturat” minimum 12 ore

  • nu exagera cu zaharul daca gemul este deja dulce

Lucruri mai putin stiute despre Greta Garbo

  • In unele regiuni se adauga cacao sau scortisoara in umplutura

  • Exista variante cu foi fragede fara drojdie, dar reteta clasica foloseste drojdie

  • Prajitura este mai gustoasa a doua sau a treia zi

  • In trecut, era considerata prajitura „de musafiri importanti”

Greta Garbo pe masa de sarbatoare

De Craciun, Greta Garbo este asezata alaturi de cozonac si fursecuri. Se serveste taiata in patrate sau romburi, pe platouri simple, pentru a pune in valoare straturile vizibile.

Este o prajitura care vorbeste despre rabdare, traditie si bucuria de a darui.

Prajitura Greta Garbo este mai mult decat un desert. Este o poveste despre familie, sarbatoare si retete pastrate cu grija. Gustul ei bogat si echilibrat o face sa ramana una dintre cele mai iubite prajituri traditionale romanesti.

 

Foto: freepik.com

Taguri Prajitura

Articole recomandate

Citeste si despre