Placinta cu dovleac este unul dintre cele mai indragite deserturi de toamna. Frageda, parfumata si usor de preparat, aceasta reteta de casa aduce in bucatarie aroma inconfundabila a dovleacului copt si gustul dulce-condimentat al scortisoarei. Un desert traditional, perfect pentru zilele racoroase!
Ingrediente:
Pentru aluat:
-
400 g faina
-
7 linguri zahar
-
7 linguri lapte
-
7 linguri ulei
-
1 ou
-
1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
-
1 esenta de vanilie
-
Un praf de sare
Pentru umplutura:
-
1,5 kg dovleac maruntit (dat pe razatoare)
-
150 g zahar
-
2 lingurite scortisoara
Mod de preparare:
-
Pregatirea aluatului:
Intr-un bol mare, amesteca oul cu zaharul, laptele, uleiul, esenta de vanilie si sarea. Adauga bicarbonatul de sodiu stins cu putin lapte sau otet, apoi incorporeaza treptat faina pana obtii un aluat moale, nelipicios. Imparte aluatul in doua parti egale. -
Pregatirea umpluturii:
Intr-o cratita, pune dovleacul ras impreuna cu zaharul si scortisoara. Caleste-l 10-15 minute, pana se inmoaie si scade lichidul. Lasa-l sa se raceasca. -
Asamblarea placintei:
Intinde prima foaie de aluat si asaz-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Pune umplutura de dovleac racita, apoi acopera cu a doua foaie de aluat. Inteapa usor cu furculita si unge deasupra cu putin lapte sau ou batut. -
Coacerea:
Coace placinta la 180°C timp de aproximativ 35-40 de minute, pana devine aurie. -
Servirea:
Lasa placinta sa se raceasca, pudreaz-o cu zahar vanilat si taie-o in portii generoase.
Sugestie: Placinta cu dovleac este delicioasa servita calda, alaturi de o cana de lapte sau ceai aromat.
Sursa: www.jamilacuisine.ro
Sursa foto: freepik