Orez cu lapte – desertul copilariei si una dintre cele mai vechi retete din bucataria traditionala romaneasca. Simpla, cremoasa si aromata, aceasta reteta este nelipsita mai ales in preajma Mosilor de Vara – o zi cu semnificatie profunda in cultura noastra, in care se dau de pomana preparate traditionale in memoria celor dragi. Printre cele mai raspandite daruri se numara orezul cu lapte si ciresele, simboluri ale iubirii, sperantei si continuitatii. Iata cum poti pregati acasa acest desert atat de iubit, perfect atat pentru cei mici, cat si pentru intreaga familie.
Ingrediente:
-
200 g orez
-
250 ml apa
-
750 ml lapte
-
120 g zahar
-
1/2 pastaie vanilie sau 1 lingurita extract sau 1 plic zahar vanilat
-
o priza buna de sare
Mod de preparare:
-
Spala orezul in 2-3 ape si pune-l la fiert cu 250 ml apa si o priza de sare.
-
Cand orezul a absorbit apa, adauga laptele fierbinte si lasa sa fiarba la foc mic, amestecand des, pana cand devine cremos (cca. 20-25 de minute).
-
Adauga zaharul si vanilia (semintele din pastaie, extractul sau zaharul vanilat), amesteca bine si mai lasa 1-2 minute pe foc.
-
Opreste focul si lasa orezul cu lapte sa se odihneasca 5-10 minute inainte de a fi servit.
Sugestie: Se poate servi cald sau rece, simplu sau cu scortisoara, gem, fructe proaspete ori dulceata.
Sursa foto: freepik