Granola este una dintre cele mai versatile si sanatoase gustari pe care le poti prepara acasa, rapid si cu ingrediente naturale. Fie ca o servesti la micul dejun, ca gustare intre mese sau ca topping pentru deserturi, granola aduce un plus de energie si savoare.
Preparata acasa, granola nu contine zaharuri ascunse, conservanti sau uleiuri nesanatoase – poti controla fiecare ingredient si o poti personaliza dupa gustul familiei tale.
Reteta de granola facuta in casa
Ingrediente de baza (pentru aproximativ 500g de granola):
-
300g fulgi de ovaz (preferabil integrali)
-
50g nuci si/sau migdale tocate
-
50g seminte (floarea-soarelui, dovleac, susan, chia – dupa preferinte)
-
3 linguri ulei de cocos sau ulei de floarea-soarelui
-
4-5 linguri miere (sau sirop de artar, agave)
-
1 lingurita scortisoara
-
1 praf de sare
-
Optional: esenta de vanilie
Optional, dupa coacere:
-
50g fructe uscate (stafide, merisoare, caise, curmale taiate marunt)
-
Fulgi de cocos, chipsuri de ciocolata sau coaja de portocala confiata
Mod de preparare:
-
Preincalzeste cuptorul la 160°C si tapeteaza o tava cu hartie de copt.
-
Intr-un bol mare, amesteca fulgii de ovaz, nucile, semintele, scortisoara si sarea.
-
Separat, incalzeste usor uleiul si mierea (sau siropul) pana devin fluide. Adauga esenta de vanilie daca folosesti.
-
Toarna amestecul lichid peste ingredientele uscate si amesteca bine pana sunt toate acoperite uniform.
-
Intinde granola in strat subtire in tava si niveleaza cu o spatula.
-
Coace 25–30 de minute, amestecand o data la jumatate pentru coacere uniforma. Granola trebuie sa fie aurie si crocanta.
-
Lasa granola sa se raceasca complet – se va intari si va deveni si mai crocanta.
-
Adauga fructele uscate sau alte toppinguri preferate dupa ce s-a racit complet.
Variante de servire
Granola este extrem de versatila si se poate consuma in multe feluri:
1. Cu iaurt sau kefir
– Amesteca 2–3 linguri de granola cu iaurt natural si cateva fructe proaspete (banane, mere, fructe de padure).
2. Cu lapte cald sau rece
– Serveste granola ca pe un „cereal” clasic, pentru un mic dejun rapid si hranitor.
3. Presarata peste smoothie bowls
– Pentru un mic dejun Instagramabil si satios.
4. Topping pentru budinca de chia sau orez cu lapte
– Adauga textura si gust bogat deserturilor simple.
5. Snack de luat la pachet
– Pune granola in pungi resigilabile sau borcane mici si ia-o cu tine la scoala, serviciu sau in calatorii.
Cat timp si cum se pastreaza granola
-
Granola facuta in casa se pastreaza foarte bine pana la 3–4 saptamani, daca este depozitata corect.
-
Foloseste un borcan de sticla inchis ermetic sau o cutie metalica, pastrata intr-un loc uscat si racoros, departe de umezeala si lumina directa.
-
Nu este recomandata pastrarea in frigider, deoarece umezeala poate inmuia granola si ii poate compromite textura crocanta.
-
Pentru pastrare pe termen mai lung (pana la 2–3 luni), granola poate fi congelata in pungi inchise etans. Se lasa apoi la temperatura camerei 15–20 de minute inainte de servire.
Sfaturi utile:
-
Daca iti place granola mai „grunjoasa”, preseaz-o bine in tava si nu o amesteca prea des in timpul coacerii.
-
Pentru o varianta fara gluten, foloseste ovaz certificat fara gluten.
-
Poti reduce cantitatea de miere sau indulcitor daca preferi o varianta mai light.
-
Implica copiii: lasa-i sa adauge ingredientele preferate si sa-si creeze propria „reteta”.
Granola facuta in casa este o alegere excelenta pentru un stil de viata sanatos. Este usor de preparat, personalizabila si, mai ales, mult mai gustoasa decat cea din comert. Cu ingrediente simple si un pic de creativitate, poti avea mereu la indemana un mic dejun hranitor sau o gustare crocanta si energizanta.
Foto: freepik.com