Cum sa prepari o inghetata sanatoasa si delicioasa pentru copii. Retete din care sa te inspiri

/ / Modificat: 2022-05-28
Cum sa prepari o inghetata sanatoasa si delicioasa pentru copii. Retete din care sa te inspiri

Inghetata din comert este bogata in grasimi, zahar si E-uri. In plus, nu contine nutrienti esentiali. Desigur, toti copiii o adora, insa trebuie consumata foarte rar. In schimb, o inghetata nutritiva, preparata acasa, este ideala pentru ca micutii sa se racoreasca in zilele caniculare de vara.

Cum sa-ti faci inghetata sanatoasa pentru copii

Baza principala este reprezentata de fructe, in special fructe cu o textura mai cremoasa si o aroma neutra, cum ar fi banana, caisele sau mango. Puteti adauga si alte fructe in combinatie cu acestea, atata timp cat continutul lor de apa este scazut.

Prin urmare, alege fructe de padure, kiwi, ananas, cirese, caise, piersici etc., cu exceptia pepenelui galben, a pepenelui rosu si a strugurilor. Daca fructele nu sunt suficiente pentru a-i da o nota dulce, optati indulceste inghetata cu ajutorul unor curmale, prune uscate sau caise uscate, insa deshidratate, nu cu zahar.

De asemenea, daca doresti ca acestea sa fie cremoase, asemanatoare cu cele din comert, alege grasimi de claitate, sanatoase, precum iaurtul grecesc cu 2% grasime. 

La final, pentru aroma, poti adauga cacao neindulcita, esenta de rom, esenta de vanilie, scortisoara, nuci tocate sau chiar seminte, in functie de tipul de inghetata preparata. 

Retete sanatoase de inghetata pentru copii

Inghetata de ciocolata si migdale

Ingrediente:

  • 1 banana bine coapta
  • 1-2 lingurite de pudra de cacao neindulcita
  • 50 grame cipsuri de ciocolata neagra (peste 70% cacao)
  • Migdale tocate bucati, dupa preferinte

Se taie banana felii si se pune intr=o punga la congelator pentru 2-3 zile.  Se paseaza apoi banana cu un blender, la putere maxima, pana se obtine o textura cremoasa si omogena. Se incorporeaza apoi cacaoa. Se scoate intr-un castron si se adauga migdalele amestecand cu o spatula. Se pune compozitia in forme speciale, cu bat. Se dau la congelator pentru 10-15 minute.

Intre timp, se topeste ciocolata in cuptorul cu microunde timp de 30-60 de secunde, avand grija sa nu se arda. Se scoata inghetata din forme si se inveleste cu ciocolata. Se poate orna cu migdale maruntite.

 Inghetata de capsune

Ingrediente:

  • 6 capsune
  • ½ iaurt grecesc fara zahar adaugat
  • 1 - 2 curmale deshidratate

Spala capsunele, indeparteaza frunzele, taie-le bucatele si congeleaza-le.

Se pun la inmuiat curmalele.

Adauga capsunele, iaurtul si curmalele intr-un blender si amesteca la putere maxima. Se toarna amestecul intr-un castron si se formeaza o bila.

Inghetata cu lapte de cocos si ananas

Ingrediente:

  • 400 de mililitri de lapte de cocos.
  • 1 ananas proaspat.

Se decojeste si se taie ananasul in bucati mici. Este de preferat sa folosesti ananasul natural pentru a evita zaharul care se gaseste in conservele de ananas. De asemenea, ananasul din conserva contine mai multa apa, ceea ce nu este convenabil. 

Se pune ananasul intr-un blender si se adauga laptele de cocos. Se amesteca foarte bine pana se obtine o compozitie omogena. Se pune intr-un vas incapator, se acopera si se tine la congelator pentru cel putin 3 ore. Din cand in cand este necesar sa se scoata si sa se amestece continutul cu o lingura.

Inghetata pe bat cu fructe

Ingrediente:

  • Fructe naturale, la alegere, taiate cubulete mici
  • Suc de mere proaspat stors

Se pun fructele taiate cubulete in forme de inghetata pe bat si se umplu formele cu suc de mere. Se lasa sa stea in congelator pana se intaresc si pot fi consumate.

Sau, daca micutului nu ii place sa vada bucati de fructe in inghetata, se adauga fructele taiate cubulete, impreuna cu sucul de mere in blender si mixeaza bine pana obtii o compozitie omogena. Se adauga in formele de inghetata pe bat si se baga la congelator.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inghetata de casa

Articole recomandate

Citeste si despre