Urmareste-ne:

7 retete cu rosii

Rosiile sunt alimentele vedeta ale verii, iar daca te-ai saturat sa le adaugi doar in salate sau in supe sau tocanite claice, este timpul sa le transformi in retete savuroase, exotice si gustoase, care se prepara rapid si le transforma in alimentele tale preferate. De la sosuri ametitoare, pana la preparate pe gratar, tarte si supe raw vegan, rosiile pot deveni ingredientul secret al multor "uneltiri" gastronomice desavarsite.  

Rosii pe gratar

rosii-gratar

Este una dintre cele mai simple si rapide retete, nu inglobeaza decat 3 ingrediente si scoate gustul rosiilor din monotonia cu care te-au obisnuit. Taie rosiile jumatati, stropeste-le cu ulei de masline si pune-le pe gratarul sau grillul incins. Lasa-le cateva minute, timp in care le intorci de pe o parte pe alta, si serveste-le calde cu patrunjel sau busuioc proaspat pe deasupra.

Tartlete cu rosii

tatlete-rosii

Ingrediente:

- 1 aluat de foitaj de patiserie
- ulei de masline
- parmezan ras
- 2 catei de usturoi
- busuioc
- rosii cherry

Mod de preparare:

Intinde foia de aluat intr-o tava tapetata cu foaie de copt, unge-o cu ulei de masline si usturoi. Presara busuioc si parmezan pe deasupra si acopera toata suprafata foitajului cu jumatati de rosii cherry. Baga tava la cuptor, timp de 20 minute.

Sos spaniol Romesco

sos-romesco

Ingrediente:

- 4-5 rosii
- o mana de migdale
- 3-4 linguri de ulei de masline
- 1-2 linguri otet balsamic
- 2-3 catei de usturoi

Mod de preparare:

Pune 1-2 linguri de ulei intr-o tigaie, la incins, si adauga rosiile taiate sferturi, migdalele si cateii de usturoi. Lasa-le sa se caleasca cateva minute, apoi pune-le in blender si mixeaza-le cu celelalte doua linguri de ulei de masline si putin otet balsamic.

Supa rece de rosii (Gazpacho)

gazpacho

Ingrediente:

- 1 kg rosii
- 2 castraveciori
- 2 ardei grasi
- 1 ceapa
- 4 catei de usturoi
- 1 felie de paine
- 50 ml ulei de masline
- 2 linguri zeama de lamaie
- 150 ml apa
- oregano
- busuioc si patrunjel (optional)
- sare
- piper

Mod de preparare:

Pune painea la inmuiat in apa. Taie legumele cubulete si mixeaza-le in blender, impreuna cu painea stoarsa de apa, uleiul de masline, apa si sucul de lamaie, pana cand obtii o supa crema. Trece supa obtinuta printr-o strecuratoare si indeparteaza resturile nemixate de legume.

Asezoneaza supa cu sare, piper, oregano, busuioc si serveste-o cu putin patrunjel sau busuioc proaspat pe deasupra.

Salata caprese

salata-caprese

Daca vrei sa exploatezi la maxim gustul desavarsit al rosiilor, este recomandat sa optezi pentru cea mai simpla, dar savuroasa salata italieneasca. Desi salata este compusa doar din rosii, mozzarella, ulei de masline si busuioc, preparatul redefineste gustul acestei legume si are si grija de silueta ta.

Chutney de rosii

chutney-rosii

Chutney este un sos indian dulce-picant extrem de parfumat, a carei reteta a fost diversificata intens de-a lungul timpului. Una dintre ele este bazata pe rosii si ofera gustul savuros de vara de care ai nevoie langa o friptura sau o mancare usoara de legume.

Se prepara din

- 3 rosii
- 1 ceapa
- 2 catei de usturoi
- 1/2 lingurita seminte chimion
- 1/2 lingurita pudra de fenicul
- 1/2 lingurita praf de coriandru
- 1/2 lingurita sare
- 2 lingurite zahar brun
- 4 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 1 legatura de patrunjel verde

Mod de preparare:

 Curata rosiile de coaja si mixeaza-le in blender. Pune uleiul intr-o tigaie pe foc si, inainte de a se incinge foarte tare, adauga semintele de chimion. Dupa cateva secunde, pune si ceapa si usturoiul si lasa totul sa se caleasca 2 minute.

Adauga si celelalte condimente, amesteca bine, apoi toarna si sosul de rosii. Cand sosul incepe sa fiarba, adauga sarea si zaharul si mai lasa-l pe foc inca vreo 5-10 minute. Stinge focul si adauga patrunjel proaspat tocat.

Bruschete cu rosii

bruschete-rosii

Bruschetele cu rosii sunt o varianta mult mai simplificata si rapida a tartletelor. Ai nevoie doar de cateva felii de bagheta, pe care le ungi cu ulei de masline si usturoi. Separat, toaca marunt cateva rosii, amesteca-le cu oregano si busuioc si asaza-le, cu o lingurita, pe fiecare felie in parte.

Pune bruschetele pe o tava si baga-le la cuptor 10 minute.

Ce alte retete delicioase cu rosii mai cunosti? Ajuta-ne sa completam lista cu alte retete, oferindu-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Retete rosii Sosuri rosii Supe rosii

Daniela Ganciu

Pasionata de cuvinte cu sens, puse in forme si ambalaje practice si utile pentru orice mamica sau viitor parinte. Intotdeauna scriu cu gandul ca articolul va deveni un ghid, un prieten, un ajutor pentru cititorii mei.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul