Motanii nazdravani

Autor: fara autor

INCEPUTUL POVESTII: buna seara, boieri dumneavoastra!

A lost odata intr-o vreme o cersetoare batrana si toata ziua umbla cerand milostenii, iar seara se intorcea acasa si se odihnea. Intr-o zi: s-a intamplat sa nu-i dea nimeni nimic; toti i-au spus: Dumnezeu sa te aiba in mila lui! S-a innoptat, s-a intors acasa nenorocita de ea, umbland prin intuneric. Masele ii chiosraiau de foame. In sfarsit, s-a hotarat sa-si ia bata-n mana si sa iasa din nou la drum. A umblat, a umblat, nici ea nu stia unde merge, toate usile incuiate pretutindeni intuneric.

Intr-un loc indepartat zareste de departe o zare de lumina. Spune: "Ce sa fie acolo? Poate se intampla sa fie o nunta?! Sa ma duc sa vad". Merge, vede o poarta mare; bate, bate, nu raspunde nimeni; nu se arata nici un suflet de om. A inceput sa bata inca si mai tare. Atunci poarta se deschide; vede ca i se infatiseaza un motan negru si incepe a marai: "Mar mior, mar, mar." Intinde mana: "Miluieaste-ma, boierule!" De sus de la scara sare inca un motan, care facea pe usierul: "Miau, miau !".Iar baba spune inca o data: "Sa va fie mila de mine boieri dumneavoastra; miluiti-ma cu ceva !" Motanul de pe scari face: "mar, mar, mar." Baba atunci se apropie si urca pe scari. Cum nimeni n-a oprit-o a urcat pana la capat si a intrat in odaia care era in fata ei. Acolo erau doua canapele cu totul de aur; pe fiecare statea cate un pisoi mare; pe o canapea era unul alb, iar pe cealalta, altul cenusiu. Unul, ce1 alb, avea un ciubuc frumos de argint si fuma, iar celalalt, cenusiu, avea o narghilea, impodobita cu diamante si corali si fuma si el. Batrana, cum a intrat inauntru, se pleca inaintea lor si spune:

- Sa ma miluiti, boierasi dumneavoastra, ca sunt lihnita de foame. Un pisoi face catre celalalt: "Mar, mar? Mar, mar?""Mar, mar, mar", raspunde celalalt. Atunci pisoiul, acela care a fost la scara, ii spune cu glas de om:

- Mergi, de ada-ti de acasa un sac!

Pleca repede nenorocita, dar acasa nu avea nici un sac; a mers la o vecina, alta femeie nevoiasa, si i-a cerut.

- La ce-ti trebuie? i-a zis aceea.

- Am sa capat putina faina; sa am in ce-o pune. A luat sacul si s-a inapoiat la motani; in sac i-au pus destul de multi galbeni si i l-au dat; le-a multumit de multe, multe ori, a pus sacul pe umar si a plecat.

A ajuns acasa, a pus galbenii intr-o ladita veche ce-o avea; sacul 1-a dus inapoi la vecina si a plecat.

Atunci vecina a bagat mana in sac, sa vada ce a fost in el; si gaseste in fundul sacului un galben. Ia galbenul, se duce la batrana si-i spune:

- Unde ai gasit galbeni?

- Ce galbeni? zice aceea.

- Ce? Galbenii pe care i-ai pus in sac!

- Zau, n-am pus nici un galben, a grait dansa.

- Sau imi spui unde i-ai gasit, sau o sa merg sa te parasc ca i-ai furat. Atunci batrana cersetoare s-a speriat si i-a povestit cum in casa ceea, acolo, departe - i-a spus unde - a fost si ce i-au dat.

Atunci vecina nu pierde vremea, isi impatureste si dansa un sac mare; si una, doua, a si ajuns. Bate, bate la poarta palatului; motanul cel negru ii deschide.

- Ptiu, arda-te-ar focul, m-ai vanat in toate boalele! Mi-ai deschis poarta, de parca ai fi om. Apoi sare celalalt motan, care era sus la scara:

"Mar? Mar? Mar? Mar?"

- Ptiu, duce-te-ai pe pustii, spune; apoi urca scarile si intra de-a dreptul in sala unde erau pisoii cei mari, si cum i-a zarit tragand din ciubuc, le spune:

- Ptiu, lua-v-ar dracii! Iacata, pisoi care trag din narghilele si ciubuce! Dar oare cine sa prinda pe aici soarecii? Pisoii cei mari spun: "Miau, miau, miau.". Iar dansa spune:

- Iacata' acuma o sa pornesc sa deprind graiul pisicesc, sa vin sa vorbesc cu voi! Si a izbucnit in hohote de ras.

Vine atunci celalalt pisic, care era pe scara si-i spune:

- Ce vrei?

- Ei, ce vreau?! Sa-mi umpleti si mie sacul cu galbeni, precum ati umplut celeilalte batrane, iar de nu, am sa o parasc ca i-a furat, s-o arunce la inchisoare! Atunci pisoii cei mari au spus pisicului care a fost pe scara: "Miau, miau, miau !" Batrana a izbucnit in hohote de ras din toata inima si spuse:

- Sa nu mai ajunga nimeni sa aiba un lucru cu voi!

Pisoiul, care a fost pe scari, ii spune:

- Da-mi sacul, sa merg sa ti-l umplu cu galbeni! L-a luat si s-a dus jos in beci si a pus in sac ceea ce i-a cerut stapana lui; 1-a legat bine strans si-i da sacul, spunandu-i:

- Aici, cucoana, sunt galbeni, dar nimeni nu trebuie sa-i vada, ci numai sa mergi acasa, sa incui bine usile, sa te dezbraci goala nap si apoi sa-ti dezlegi sacul cu galbenii.

Aceea i-a luat si le-a spus noapte buna, boieri dumneavoastra. A ras cu pofta si a plecat.

A ajuns acasa, a inchis usa si fereastra, s-a dezbracat cum i-a spus, si la urma a dezlegat sacul. Cum la dezlegat, au zbughit din el serpi, soparle, gandaci, iar serpii i s-au incolacit in jurul grumazului si au inadusit-o; s-au napustit si celelalte ganganii, de a ramas numai scheletul din baba cea rea.

Cealalta nenorocita, toata noaptea n-a dormit, deoarece se temea ca vecina sa nu o parasca. Astepta, in fiece clipa, sa se deschida poarta si usa, sa o cheme sa-si ia pedeapsa. Dar nu s-a deschis nici poarta, nici usa. Atunci merge, deschide incet incetisor usa vecinei si o vede moarta. Ea inchide iarasi incet incetisor usa; se ridica si pleaca si merge la coliba ei; isi ia galbenii si toata rufania, pleaca din casa ceea si se muta in alt sat. Acolo si-a cladit o casuta si si-a dus batranetele in indestulare.

S-ar putea sa-ti placa si:

Ti-a placut? Spune-ti parerea!

Articole recomandate