Insecte care iti pot strica vacanta

/ / Modificat: 2014-07-17
Insecte care iti pot strica vacanta

Insectele iti pot sabota rapid vacanta, daca nu iti iei masuri de precautie si nu iei in considerare toate pericolele pe care natura ti le scoate in cale. Probabil ca o muscatura de capusa, tantar, plosnita sau de purice de nisip reprezinta ultimul motiv pentru care te-ai gandit ca te poti intoarce acasa mai repede din concediu sau ca ti-ai putea petrece vacanta prin spitale, insa riscul exista si apare in mai multe cazuri decat crezi.

Capusele

Capusele sunt unele dintre cele mai periculoase insecte care se ascund in iarba si care pot provoca o boala care da fiori reci pe spate parintilor si nu numai: borelioza sau boala Lyme.

Se pare ca insectele sunt purtatoare ale bacteriei "Borrelia burgdoferi", ce provoaca aceasta maladie care, daca nu este tratata la timp, poate conduce la pagube neurologice permanente. In general, borelioza nu este periculoasa daca tratamentul cu antibiotice este administrat la timp.

Riscul de complicatii apare daca este lasata peste 48 de ore in piele si nu se iau masurile terapeutice adecvate. Pentru a va proteja de capuse, este important sa aveti o suprafata cat mai mare a pielii acoperita de haine. De asemenea, dati-va cu unguente sau spray-uri repelente pentru a tine toate tipurile de insecte la distanta in drumetiile pe la munte sau prin zone cu spatii verzi.  

Tantarii

Tantarii sunt insectele care incep sa-si faca simtita prezenta in natura odata cu incalzirea vremii si care iti pot distruge vacanta, daca iti petreci cocnediul in zone cu mlastini, balti sau multa apa (mare, Delta Dunarii, tari exotice etc.), unde au tendinta sa se inmulteasca.

Tantarii pot transmite boli foarte grave: febra dengue, virusul West Nile. Desi aceste infectii apar in cazuri relativ rare, este bine sa va luati masuri de precautie, folosind produse repelente, si sa va protejati pielea cu haine, in special seara.

Puricii de nisip

Puricii de nisip sunt considerati mai degraba larve decat insecte si fac parte din familia arahnidelor, numite Trombiculidae. Riscul de a fi muscati de purici de nisip apare la mare si, desi muscaturile propriu-zise nu ridica riscuri grave asupra sanatatii, leziunile sunt iritante.

Scarpinarea constanta din cauza mancarimilor determina aparitia ranilor, care, in contact cu nisipul si alti germeni de la sol, se pot infecta si extinde.  

Plosnitele de pat

Multe dintre hotelurile si cabanele din pensiuni sau statiuni de vacanta pot ascunde printre cearceafurile si asternuturile din dotare plosnite de pat. Acestea se hranesc cu sange uman sau de animale, iar muscaturile lor provoaca mancarime si leziuni care risca sa se suprainfecteze si sa va distruga vacanta.  

Mustele

Mustele par mai inofensive decat tantarii, insa in realitate, nu sunt. Daca noaptea, aveti de-a face in vacanta cu roiuri de tantari, ziua, exista riscul sa fiti atacati de muste, insecte care sunt purtatoare a peste un milion de bacterii.

Muscaturile lor nu sunt periculoase si foarte incomode, insa consumul de alimente contaminate cu bacterii lasate de acestea pot declansa infectii intestinale sau digestive grave, care va pot trimite din vacanta direct in spital.  

Ce alte insecte crezi ca mai pot distruge o vacanta si cum sa ne protejam impotriva lor? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intepaturi insecte

Articole recomandate

Citeste si despre