STUDIU: Munca mamelor pare invizibila pentru multi, iar asta le afecteaza sanatatea mentala

/ / Modificat: 2019-02-22
STUDIU: Munca mamelor pare invizibila pentru multi, iar asta le afecteaza sanatatea mentala

In prezent, cresterea copiilor este foarte diferita de ce s-a intamplat cu generatiile anterioare, cand traditia dicta. Si doar mama era responsabila pentru ingrijirea celor mici. Acum, responsabilitatile se impart intre tata si mama.

Dar chiar si asa, povara mentala continua sa cada pe umerii mamei. Un studiu analizeaza modul in care muncile "invizibile" ale mamei si sarcina mentala afecteaza sanatatea ei emotionala.

Mamele, epuizate din cauza responsabilitatilor

Publicat in revista "Sex Roles," studiul intitulat "Munca invizibila in gospodarie si ramificatiile pentru ajustare: Mamele, capitanii gospodariilor" analizeaza si ilustreaza impactul acestei munci "invizibile" asupra sanatatii emotionale si psihice a mamelor.

Sondajele au fost efectuate pentru femeile casatorite sau aflate intr-o relatie. 90% dintre respondente au declarat ca au avut intreaga responsabilitate pentru organizarea programelor familiale. 70% dintre mamele participante la studiu s-au considerat "capitanul" navei, atunci cand completeaza si atribuie sarcinile de-acasa, printre care se numara celebra lista fara sfarsit, pe care au mai impartit-o si cu alte ocazii. 

Potrivit rezultatelor, doua treimi din mamele intervievate explica faptul ca sunt responsabile sa tina pasul cu emotiile copiilor lor, iar 78% dintre acestea au spus ca ele au fost cele care s-au ocupat si au avut contact cu cadrele didactice si personalul scolii.

Studiul a constatat ca atunci cand apar astfel de situatii, iar mamele spun ca sunt singurele care se ocupa de ingrijirea copiilor, inclusiv ca sunt atente la emotiile si relatiile lor cu alte persoane, se simt mai putin multumite de partenerul lor si de viata in general, ba mai mult, experimenteaza un sentiment de goliciune.

Incarcarea mentala: munca invizibila a femeilor

De multe ori se simte presiunea mamelor provocata de acea lista lunga de responsabilitati si activitati aflate in grija ei. Desi sarcinile din casa sunt impartite in cuplu. Dar este vorba despre acele treburi "invizibile" pe care mamele le fac in fiecare zi: ordine in fiecare camera, intalnirile cu medicul, efectuarea platilor la termen, lista pentru cumparaturi atunci cand observa ca se termina ceva, planificarea traseului cand trebuie dus copilul la diverse activitati extracurriculare, iar lista ar putea continua.

mama

La prima vedere nu pare prea mult, dar lucrurile nu stau asa. Creierul lucreaza toata ziua,ne lasa fara energie si ne submineaza sanatatea emotionala. Organizarea si planificarea este ca un loc de munca cu norma intreaga, care necesita toata atentia si mamele au tot timpul cate ceva de facut. Aceasta este munca invizibila, dar permanenta, si chiar daca ne odihnim in timp ce vizionam un film (daca avem timp) sau atunci cand suntem pe punctul de a adormi, este inca activ.

Si mai este o problema. Partenerul se implica in treburile casnice sau cresterea copiilor, dar intotdeauna asteapta ca femeie sa ii spuna ce, in loc sa preia el initiativa, sa gandeasca singur.

Atunci apare resentimentul fata de cuplu si acel sentiment de nemultumire si goliciune pe care milioane de femei din intreaga lume il traiesc. 

Ce ar trebui schimbat

Ce ar trebuie sa se schimbe pentru ca mamele sa nu mai fie responsabile pentru tot? Poate o mai buna organizare in cuplu, discutii cu sotul,familia sau copiii si sa le fie delegate complet anumite sarcini si responsabilitati, nu doar sa asteapte indicatia mamelor. Sa stie fiecare ce are de facut si sa fie responsabili, incepand de la planificare pana la executie.

Cel mai important lucru de subliniat si de facut in aceasta situatie este acela de a planifica totul intr-un mod echitabil, astfel incat sarcina mentala sa fie mai usoara si sa nu cada asupra unei singure persoane.

Desi poate parea complicat, ar trebui sa gasim timp pentru noi si sa desfasuram si activitati specifice care sa ne ajute sa scapam de stres,  sa ne relaxam si sa imbunatatim starea fizica, mentala si spirituala.

Sanatatea mentala si emoționala nu este ceva peste care sa treci cu usurinta. Pe langa faptul ca te afecteaza personal, influenteaza foarte mult si oamenii din jurul tau iar, in cazul mamelor, pot fi afectati copiii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Sanatate

Articole recomandate

Citeste si despre