Scrisoare pentru mamele de „boboci”, la inceput de an scolar: „Copiii sunt uneori mai puternici decat credem”

/ / Modificat: 2023-09-11
Scrisoare pentru mamele de „boboci”, la inceput de an scolar: „Copiii sunt uneori mai puternici decat credem”

Mii de copii din toata tara au trecut pentru prima oara pragul unei scoli. Ei sunt „bobocii” care de acum vor invata sa scrie si sa citeasca si e suficient sa ii urmaresti atent in prima zi de scoala pentru a-ti imagina cata speranta, curiozitate si emotie se ascunde in trupurile lor mici, ce vor purta de acum ghiozdane uneori prea mari si prea grele pentru ei.

Mii de „boboci” se aseaza pentru prima oara in banci in fiecare septembrie, dar putini se gandesc in aceste zile la emotia mamelor care isi vad „puii” intrand intr-o noua etapa, atat de importanta, din viata lor.

Pentru voi, toate cele care si-au condus prima oara copiii la poarta scolilor, avem un mesaj:

Draga mama de boboc,

Stiu ca drumul nou pe care a pornit puiul tau iti aduce o multime de emotii, intrebari si nelinisti. Te gandesti daca e pregatit, daca e suficient de mare, daca se va descurca, daca e o schimbare prea mare pentru el. Si lista poate continua la nesfarsit. E firesc sa ai toate aceste framantari si te inteleg perfect. Te inteleg si miile de mame care trec prin asta. Care au mers cu puii lor de manuta si i-au privit cum intra in sala de clasa. Care au lacrimat pe ascuns si au stat cu inima facuta ghem pana cand copilul a venit acasa.

Ce vreau sa iti spun este ca toate aceste emotii si intrebari sunt firesti. Dar ai incredere in copilul tau! La unele intrebari vei afla raspunsul pe parcurs, insa la altele raspunsul e chiar sub ochii tai.

Ai incredere in el!

Ai incredere in el ca e destul de mare si de pregatit sa faca fata acestui nou inceput. Chiar daca puiul de om are doar sase ani si ti se pare ca scoala e ceva prea mare pentru el. Te asigur ca el e pregatit, de multe ori poate mai pregatit decat tine.

Cand te gandesti ca ii este greu, adu-ti aminte cum a fost inceputul de gradinita. Cand era o mana de om si se agata cu mainile lui mici de gatul tau dimineata sa nu pleci. Cand plansul lui te sfasia si iti rasuna in urechi tot restul zilei. Adu-ti aminte ca ati trecut impreuna, cu bine, prin acea perioada de adaptare, iar mersul la scoala pare acum floare la ureche pe langa cat de dificil a fost acel inceput. Cand iti e greu sa il lasi la scoala dimineata, adu-ti aminte cat de greu iti era sa il lasi la gradinita, cand avea jumatate din varsta pe care o are acum.

Va fi bine!

Iti promit ca va fi bine, iar in curand vei rade in sinea ta de toate framantarile inutile pe care le-ai avut. Cand copilul tau va veni fericit si entuziasmat de la scoala si iti va povesti ce lucruri incantatoare a invatat, ce prieteni noi si-a facut si ca abia asteapta sa mai descopere si maine lucruri interesante, vei sti ca ii e bine.

Nu in ultimul rand, nu uita ca starea pe care o ai acum i-o transmiti, fara sa vrei, si lui. Daca tu esti nesigura si ai emotii, la fel va fi si el. Daca tu nu ai incredere ca se va descurca, nici el nu va avea. Nu uita ca uneori copiii nostri sunt mai puternici decat noi si se adapteaza mai usor decat noi. Asa ca lui poate nu ii e atat de greu cum iti imaginezi. Ai incredere in el, da-i si lui incredere si totul va fi bine!

In incheiere, nu uita sa te bucuri de fiecare zi, fiecare etapa si fiecare inceput. Scoala este o calatorie minunata pentru copii, ei merita sa ne bucuram alaturi de ei in fiecare zi si sa ii ajutam sa nu simta greul. Sa fim acolo pentru ei atunci cand au nevoie si sa ii iubim neconditionat.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii la scoala Mame fericite

Articole recomandate

Citeste si despre