Pentru acei parinti care nu vor pentru copiii lor colegi cu nevoi speciale

/ / Modificat: 2019-10-14
Pentru acei parinti care nu vor pentru copiii lor colegi cu nevoi speciale

Nu este usor pentru niciun parinte sa se confrunte cu faptul ca au un copil cu nevoi educationale speciale.

Dar lucrurile pot deveni si mai complicate atunci cand copilul lor merge la scoala si trebuie sa se lupte cu parinti care se plang ca acestia isi aduc copiii in clase normale. 

Cazul lui Jamie

Dam un exemplu de astfel de caz din Spania, insa se stie ca si in Romania exista astfel de situatii. 

Jamie a invatat intr-o scoala publica din Madrid timp de trei ani. La un moment dat insa, parintii micutului au fost rugati respectuos de catre conducerea unitatii de invatamant sa isi mute copilul la o alta scoala. Pe parcursul celor de ani, parintii lui Jamie nu au primit nicio critica sau comentariu din partea altor parinti cum ca ar fi deranjati de faptul ca fiul lor intarzie dezvoltarea celorlati colegi "normali". Cu toate acestea, se pare ca au existat plangeri cu privire la faptul ca un copil care sufera de autism este in clasa. 

Copiii cu nevoi speciale dau lectii de viata 

Aceasta atitudine este una total gresita, spun specialistii. Un copil cu nevoi speciale nu va intarzia dezvoltarea celorlalti copii din clasa, ci mai degraba contrariul. Copiii cu nevoie educationale speciale ii invata pe ceilalti lucruri mai importante decat raurile dintr-o tara sau alte lucruri teoretice. Acestia ii invata pe cei din jur ce inseamna tolerenta, compasiunea, convietuirea respectul. Ii invata calitatea umana, care este cea mai de pret calitate a unei persoane. 

Acesti copii nu au nicio vina ca s-au nascut cu anumite afectiuni. Ei au acelasi drept ca oricare alt copil: sa fie primiti in unitati scolare in functie de nevoile lor, atat intr-o scoala specializata, cat si in scolile normale, pentru a se putea adapta la ceea ce va fi societatea reala in viitor. Se numeste incluziune si toti facem parte din ea. 

Si daca esti unul dintre acei parinti care nu este de acord sa fie in scoli copii cu nevoi educationale speciale ar trebui sa te mai gandesti. Un copil cu nevoi speciale nu este de vina pentru prejudecatile tale si nici nu este mai prejos decat copilul tau. 

Parintii acelui copil au dreptul sa ii ofere acestuia o sansa catre un viitor mai bun, mai ales ca institutiile de invatamant pentru copiii cu nevoi speciale sunt din ce in ce mai putine si cu locuri limitate. Daca ai astfel de prejudecati este mai bine sa iti muti tu copilul pentru a fi mai linistit, insa nu le da celorlati parinti impresia ca micutul tau are mai multe drepturi decat ai lor. 

Poate ca micutii tai nu au nicio problema acum, dar cine iti poate spune tie ce se va intampla in viitor. Chiar iti doresti cu adevarat ca acesti copii sa fie exclusi? Copiii cu nevoie speciale trebuie sa aiba drepturi ca toti ceilalti. Trebuie sa invete sa fie independenti, sa participe in sociatete, atat cat pot si capacitatile lor le permit. Aceasta dezvoltare trebuie sa inceapa inca din copilare si trebuie sa ne amintim ca vorbim intotdeauna despre copii, despre educatia lor si viitorul lor. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre