"Nu lasa pe nimeni sa-ti sarute bebelusul". Mesajul sfasietor al unei mame

/ / Modificat: 2021-09-01

Bebelusii sunt atat de dulci, incat iti vine sa ii mananci. Ai auzit aceasta metafora de "n" ori in viata si poti intelege de ce oamenilor mari le este greu sa se abtina sa ii alinte, sa ii atinga, sa ii tina in brate si sa-i sarute. Doar ca uneori prea multa dragoste poate dauna grav sanatatii si chiar le poate pune viata in pericol micutilor nostri, care sunt complet nepregatiti din punct de vedere imunitar.

"Nu lasa pe nimeni sa-ti sarute bebelusul nou nascut"

Este un mesaj dur, poate de neinteles pentru unii, insa care nu ascunde nicio urma de egoism sau posesivitate, ci doar o drama sfasietoare. O femeie a postat pe TikTok un filmulet insotit de aceste cuvinte dupa ce copilul ei de numai 11 zile a murit cand a contractat virusul Herpes Simplex (HSV).

Dakota Elizabeth Goss si-a facut publica drama pe retelele de socializare in incercarea ca, pe viitor, alte mame si alti copii sa nu mai treaca prin ce au trecut ea si puiul ei. El nu a rezistat, dar moartea sa tragica poate servi drept lectie pentru alte familii.

Indiferent cat am incercat, nu l-am putut proteja. Dar, te rog, spala-te pe maini, nu le atinge gurita si nu ii saruta... Ei nu pot lupta!

Sunt cuvintele deznadajduite ale unei mame care si-a pierdut copilul pentru ca s-a infectat cu HSV. Nu este prima a carei poveste tragica devine publica, virala, dar ea spera ca va fi ultima.

HSV este extrem de contagios, se transmite prin saliva si a dus la moartea baietelului de 11 zile al Dakotei.

"Bebelusii nu pot lupta cu germenii"

De aceea este atat de important sa nu permitem nimanui sa sarute un nou nascut, oricat de multa incredere am avea in persoana respectiva si nici macar daca aceasta se simte jignita. Sistemul imunitar al nou nascutilor este in plina dezvoltare, iar infectia se poate produce extrem de rapid si poate avea o evolutie galopanta.

Bebelusii nu trebuie nici macar atinsi pe fata sau in zona gurii de alte persoane, pentru ca oricine poate fi infectat si poate transmite acest virus atat de violent.

Dakota nu a povestit si cum s-a infectat bebelusul ei, dar a raspuns intr-un comentariu ca micutul Emmitt nu a fost sarutat si totusi s-a imbolnavit: "Doar l-am atins. Se intampla. Este real".

Ce este virusul Herpes Simplex (HSV)

Acest virus herpetic este foarte contagios si cauzeaza ulceratii sau umflaturi in jurul gurii sau in alte zone ale fetei, insa nu toti cei infectati prezinta simpotome. Cu toate acestea, il pot transmite prin contact direct sau prin saliva, ca urmare a unui simplu sarut.

Nu conteaza ca un copil nu a fost sarutat pe fata, ci pe manuta; este stiut faptul ca bebelusii duc frecvent mana la gurita, astfel ca infectarea se poate produce foarte usor. Ranile la copii pot aparea pe toata suprafata corpului, atunci cand cazurile sunt deosebit de severe.

Virusul Herpes Simplex poate provoca, in unele cazuri, meningita, o inflamatie a meningelui, care afecteaza sistemul nervos central. Simptomele pot debuta brusc, iar evolutia bolii poate fi galopanta, organele vitale fiind afectate in cateva ore.

Daca ai copil mic, nu permite nimanui sa il sarute sau sa il atinga fara sa se fi spalat pe maini inainte. Daca mergi in vizita la un nou nascut si te stii infectat sau nu esti sigur ca nu esti, respecta masurile de igiena, evita sa iei copilul in brate si, sub nicio forma, nu il saruta. Riscurile la care expui bebelusul pentru a-ti face o placere de moment sunt mult prea mari ca sa merite.

Foto: Pixabay.com

Articole recomandate

Citeste si despre