Lectie de viata. Bona i-a donat o parte din ficat fetitei de care avea grija pentru a-i salva viata

/ / Modificat: 2020-02-18
Lectie de viata. Bona i-a donat o parte din ficat fetitei de care avea grija pentru a-i salva viata

Cand studenta Kiersten Miles, in varsta de 22 de ani, a decis sa accepte o slujba de bona, nu stia ca va sfarsi salvand viata copilului pe care il ingrijea.

 

Dupa doar cateva saptamani de la angajare, Miles a aflat ca micuta Talia Rosko, in varsta de numai 9 luni la acea vreme, suferea de o boala hepatica rara, numita atrezie biliara. Micuta avea nevoie de un transplant de ficat pentru a supravietui si era, deja, inscrisa pe lista de asteptare.

A realizat ca i-ar putea salva viata Taliei

Pentru ca se atasase foarte mult de fetita, bona nu a ezitat si a inceput sa faca testele necesare pentru a vedea daca este compatibila cu micuta Talia, ca sa-i poata dona o parte din ficat. Ea stia ca are grupa de sange 0, compatibila cu toate celelalte grupe de sange.

"Am intalnit familia Roskos la inceputul lunii iunie 2016. Bunul meu prieten o cunostea de multa vreme si mi-a recomandat-o pentru o un post de bona pe timpul verii. Am stiut ca Talia are atrezie biliara, pentru ca prietenul meu mi-a povestit cate ceva," a declarat Miles pentru TODAY.

Dupa ce si-a facut testele a discutat cu paritnii micutei Talia si le-a spus ca vrea sa-i doneze o parte din ficat pentru a-i salva viata. 

"Nu am fost niciodata "in cautarea" unui donator de organe si niciodata nu am intrebat pe nimeni daca doreste sa doneze, mai ales pe cineva pe care nu il cunosteam bine," a spus mama Taliei. 

"Este un adevarat inger pe pamant"

Femeia a vrut sa se asigure ca Kiersten stia ca tranplantul este o interventie foarte complicata. 

"Am vrut să fiu sigura ca stia ca asta nu este ca si cum ar fi donat sange, ca este o interventie chirurgicala serioasa si ca trebuie sa vorbeasca cu familia ei despre asta. Ea a spus ca a vorbit deja cu mama ei si a sfatuit-o sa fie donator. Era foarte sigura ca asta voia sa faca," a mai povestit mama Taliei.

bona ficat

Bona nu a avut nicio ezitare nici atunci cand medicii i-au spus ca nu mai poate dona niciodata din ficat, nici macar pentru viitorul sau copil, daca ar avea nevoie. S-a gandit ca altcineva ar putea sa o ajute daca s-ar confrunta cu o astfel de situatie. 

"Am fost complet uimita. Nu stiam ca are un suflet atat de bun – mi-am dat seama acum ca asa e ea. Este un adevarat inger pe pamant. Stiu ca suna stupid, dar chiar este," a marturisit mama fetitei.

Fetita a deschis ochii si i-a zambit

O data ce donatorul a fost gasit, a avut loc si transplantul. Dupa o procedura care a durat 14 ore, efectuata la Spitalul Universitatii din Pennsylvania, atat Kiersten, cat si Talia au trecut cu bine peste marea incercare.Imediat dupa ce s-a trezit din operatie, Kiersten a intrebat de Talia si a fost asigurata ca interventia a fost un succes. Bona marturiseste ca atunci cand a auzit asta a inceput sa planga in hohote.

Cateva zile mai tarziu cele doua chiar s-au vazut, iar cea mica a deschis ochii si i-a zambit.

"Asta a facut ca totul sa merite! Este un pret atat de mic de platit, in comparatie cu salvarea unei vieti," a spus Kiersten, care stie ca va avea intotdeauna o legatura speciala cu fetita.

Atrezia biliara este o boala a ficatului care apare la unul din 18.000 de sugari. 

Sursa: today.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bona Transplant Ficat

Articole recomandate

Citeste si despre