Invata copilul ca lucrurile cu adevarat importante in viata nu se cumpara cu bani

/ / Modificat: 2021-03-04
Invata copilul ca lucrurile cu adevarat importante in viata nu se cumpara cu bani

Lucrurile care merita cu adevarat in viata nu sunt cumparate cu bani. Fericirea si dragostea nu sunt cumparate sau vandute, ele sunt cultivate zi de zi. Este important ca copiii sa fie constienti de acest lucru de la o varsta frageda.

Mai putine cadouri, mai multe experiente

Copiii au mult mai multe jucarii decat ar avea nevoie. Chiar si asa, in perioada Craciunului, multi parinti chiar se indatoreaza pentru a cumpara jucarii pe care nu si le permit copiilor lor.

De fapt, s-a demonstrat ca jucariile excesive genereaza apatie si un fel de anestezie emotionala copiilor, pe langa faptul ca pot da nastere unor atitudini egoiste.

Prin urmare, desi nu este necesar sa renuntati la jucarii si cadouri, este important ca experientele sa fie prioritare in familie.

Iar copiii sunt de acord cu asta!

Potrivit unui studiu publicat in Ine, daca micutii trebuie sa aleaga intre jucarii si sa petreaca timp de calitate cu parintii, majoritatea aleg a doua optiune. In realitate, experientele impartasite sunt cele care creeaza amintiri de nesters. Plimbarile, povestile la culcare, prajiturile preparate in familie si jocurile comune sunt amintiri care nu se vor sterge din mintea copiilor pe masura ce trec anii.

Petrecerea timpului in familie este vitala pentru ca copiii sa-si dezvolte abilitatile sociale, sa fie mai empatici si sa inteleaga valoarea relatiilor de prietenie. Obiectele si tehnologia pot aduce satisfactii de moment, dar nu pot umple goliciunea si singuratatea pe care le implica lipsa unei relatii de sprijin emotional . Daca ii invatam pe copii sa-si faca prieteni si sa-i pastreze, le vom oferi unul dintre cele mai valoroase cadouri din viata.

Aveti grija de obiecte, astfel incat acestea sa dureze

O alta lectie cheie este sa-i inveti sa-si ingrijeasca lucrurile. Prin urmare, copiii trebuie invatati sa aiba grija de lucrurile lor, astfel incat sa reziste. Jucariile, hainele si aparatele electronice nu sunt aruncate doar pentru ca ne-am plictisit de ele si a fost lansata o versiune „superioara”.

Cultivati relatiile astfel incat sa creasca

Numeroase studii psihologice au dovedit ca cele mai mari satisfactii si bucurii din viata provin tocmai din relatiile interumane. Copiii trebuie sa invete de la o varsta frageda sa intretina aceste relatii, astfel incat in ​​viitor sa devina oameni care sa adauge valoare celorlalti. Asta inseamna ca trebuie sa-i inveti sa se puna in locul celuilalt, astfel incat sa inteleaga modul in care atitudinile, cuvintele si comportamentele lor pot face rau sau pot face oamenii fericiti.

De asemenea, este important sa ii invatati sa aiba grija de micile detalii, care sunt cele care fac sa creasca o relatie, cum ar fi sa spui „Te iubesc” sau „Esti important pentru mine”. Pentru a arata unei persoane speciale cat de mult o iubim, nu este necesar sa cumparam un cadou. De fapt, cel mai mare cadou pe care i-l putem oferi este timpul nostru.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre