Familie cu mai multi copii? Ce faci cu prejudecatile celor din jur

/ / Modificat: 2019-02-27
Familie cu mai multi copii? Ce faci cu prejudecatile celor din jur

Cand faci mai mult de un copil sau doi, lumea are tendinta sa te judece. Multi cred ca daca ai o familie numeroasa, ti-ai asumat asta si nu mai dreptul sa te plangi ca nu iti ajung banii, ca nu ai timp destul, ca pustii tai sunt mereu raciti, ca educatia lor costa nejustificat de mult uneori.

Mai ca simti cum iti spun din priviri "pai ce ti-au trebuit atatia copii?". Iar unii chiar o spun cu subiect si predicat.

Sunt o multime de mame cu mai multi copii care au de a face cu comentarii nepotrivite legat de acest lucru, ca si cum aceasta decizie ar trebui sa fie cantarita si judecata, nu apreciata. Asa a patit o femeie de 27 de ani din California, SUA, mama de trei copii si cu al patrulea pe drum. Si ea este doar una dintre cele care au luat atitudine, iar mesajul ei a devenit viral pe internet.

Stephanie Yang avea acasa trei copii si a mers la un control ginecologic in urma caruia a aflat ca era din nou insarcinata.

Spre uluirea ei, asistenta care s-a ocupat de ea a avut o atitudine inexplicabila si impardonabila: "Din nou dumneavoastra aici?". Aceasta a fost intrebarea plina de surpriza si repros pe care a primit-o Stephanie cand a mers la medic pentru a confirma ca este din nou gravida si pentru a afla daca totul era in regula cu sarcina.

Daca lucrurile s-ar fi oprit la acea intrebare, poate nu ar fi fost atat de grave. Dar "tirul" a continuat. "Copiii sunt o mare responsabilitate" si "intretinerea copiilor este foarte costisitoare" au fost alte doua replici venite de nicaieri. De fapt tot din partea asistentei.

Scoasa din sarite de atitudinea femeii, Stephanie a postat pe Facebook un video pe care ar trebui sa-l vada toti cei care au “grija” de cati copii fac altii, dar si de cei care au familii numeroase si care nu ar trebui sa se simta prost pentru asta din cauza altora.

Tanara a povestit ca s-a simtit umilita, pur si simplu, de remarcile asistentei, care nu a mai slabit-o decat dupa ce i-a spus ca acela va fi ultimul sau copil. Stephanie a tinut sa le transmita tuturor femeilor care s-au aflat sau se vor mai afla in situatia ei ca nu au de ce sa se simta rusinate in fata unor astfel de prejudecati.

Ati putea crede ca este un caz izolat, insa in sutele de comentarii care au curs dupa aceasta postare multe femei cu mai multi copii au marturisit ca s-au confruntat si ele cu astfel de situatii, in timp ce altele au povestit ca au avut parte de comentarii nepotrivite si in legatura cu varsta la care au facut copii, fie ca era prea mica, fie ca era prea inaintata. Cate capete, atatea pareri... Dar acestea ar trebui sa ramana personale, daca nu se poate si nu se poate sa dispara de tot nevoia de a judeca deciziile altora.

Ce mama nu a simtit privirile dezaprobatoare sau usturimea reprosurilor cand copilul ei a plans prea tare pe strada, cand poate a ridicat tonul la el intr-o anumita situatie, in public, sau cand se straduia fara prea mult succes sa gestioneze doi, trei copii in acelasi timp?

Decizia de a face copil sau copii este una personala si nu trebuie sa tina niciodata de ce spun altii. Cei care au ceva de comentat in legatura cu numarul de copii pe care ii are o femeie sau cu varsta la care o alta a ales sa devina mama sau chiar cu avortul sunt doar carcotasi care merita ignorati.

Fiecare face alegerile pe care le considera potrivite si nu trebuie sa le justifice in fata nimanui. Cu atat mai putin in fata personalului calificat din spitale si cabinete ginecologice, ca in cazul lui Stephanie, personal care are in fisa postului sa se ingrijeasca de sanatatea fizica si emotionala a gravidei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Familie multi copii

Articole recomandate

Citeste si despre