Cum sa depasesti impreuna cu sotul tau stresul de a fi parinte

/ / Modificat: 2018-05-08
Cum sa depasesti impreuna cu sotul tau stresul de a fi parinte

Atunci cand un copil apare in familie, bucuria de a fi parinte este fara margini; sa iti privesti copilul cum descopera lumea din jurul sau, sa il ajuti sa creasca si sa se dezvolte in toate etapele, pana cand devine adult, sa ii descoperi personalitatea, toate acestea fac parte din experienta de a fi parinte, nepretuita si de neinlocuit.

Insa atunci cand deveniti parinti, nu mai sunteti doar voi doi, centrul de interes se schimba si se axeaza pe copii, iar stresul de a fi parinte i se adauga stresului zilnic legat de serviciu, de partea financiara, de familiile amandurora, de relatiile de prietenie, de probleme de sanatate si asa mai departe.

Stresul de a fi parinte poate fi o sursa de stres intr-un cuplu, adesea facand cei doi parteneri sa se simta indepartati unul de celalalt. Cercetarile au aratat ca relatiile de cuplu se deterioreaza ulterior aparitiei unui copil in viata familiei, ceea ce presupune mai multa munca din partea ambilor parteneri in a mentine o relatie romantica sanatoasa.

Iata cateva dintre modalitatile prin care sa intaresti relatia de cuplu in toiul exercitarii rolului de parinte:

1. Gestioneaza-ti nivelul de stres

Sa fii intr-un cuplu inseamna sa ai spatiul emotional necesar pentru a fi cu acea persoana. Atunci cand esti stresat, abilitatea de a tolera dificultatile scade, iar furia si frustrarea isi fac aparitia mult mai usor. Daca nu iti gestionezi nivelul de stres, nu vei avea spatiul interior necesar sa ai grija de nevoile si sentimentele celui de langa tine.

2. Faceti front comun

Faceti front comun ca parinti, nu il invinui pe celalalt pentru o anumita decizie, ci faceti-va timp sa discutati decizii care va privesc pe voi ca familie pentru a ramane un factor unitar si constant in viata celui mic. Adu-ti aminte ca sunteti o echipa.

3. Asculta ca sa poti intelege

Majoritatea nu ascultam cu intentia de a intelege, ci doar pentru a putea sa raspundem. Atunci cand nu te simti ascultata, nu simti conexiunea cu partenerul tau si prin urmare fie te vei certa cu el, fie te vei inchide in tine si te vei indeparta emotional de el, ceea ce poate fi un cerc vicios negativ pentru voi ca si cuplu.

4. Impartaseste-i propriile tale nevoi si sentimente

Respecta-ti propriile nevoi, in acelasi timp respectandu-i si lui nevoile si incearca sa eviti sa il critici atunci cand soliciti ajutor, pentru ca doar asa va fi mai deschis la a-ti asculta solicitarea fara a se simti atacat si fara a deveni defensiv.

5. Trebuie sa stii cand sa cedezi

O relatie de cuplu sanatoasa nu inseamna intotdeauna ca trebuie sa rezolvi orice conflict aparut; pentru ca sunteti doi indivizi diferiti, cu propriile lor sentimente, dorinte si pareri, aparitia dezacordului este inevitabila. Accepta faptul ca sunteti diferiti si invata cand sa cedezi.

6. Programeaza-ti timp pentru voi

Cu toate problemele ce pot sa apara in viata de zi cu zi, este usor sa te concentrezi pe nevoile celor din jur si mai putin pe ale voastre, impreuna ca si cuplu. Asa ca in afara de acele momente cand iti faci timp pentru tine, programeaza si momente pentru voi doi impreuna. Nu trebuie sa fie ceva complicat ca o cina in oras, un pahar de vin baut impreuna dupa cei mici au adormit, un joc de carti, sau un film pe canapea in sufragerie, totul este sa petreceti timp impreuna fara a fi distrasi de alti factori.

Este important sa iti aduci aminte cat mai des de faptul ca sunteti o echipa si ca daca exista intelegere, comunicare si vointa, nimic nu este de nerezolvat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Viata de parinte Cuplu Familia fericita Parinte

Articole recomandate

Citeste si despre