Cum este afectat copilul de emotiile negative ale mamei

/ / Modificat: 2019-11-19
Cum este afectat copilul de emotiile negative ale mamei

Multe dintre comportamentele si bolile copiilor sunt doar o reflexie a emotiilor prost gestionate ale parintilor. Daca tu te schimbi, el va fi mai bine.

Cel mai bun lucru pe care o mama il poate face pentru copilul ei este sa aiba grija de ea insasi. Nu putem sa ii iubim "cum trebuie" pe altii daca nu ne iubim in primul rand pe noi. Si tocmai de aceea acele emotii pe care nu le accepti si cu care nu lucrezi ajung sa se reflecte in copiii tai.

Sa fii mama nu e un lucru usor. Trebuie sa jucam mai multe roluri diferite deodata, zi dupa zi, si sa ne ocupam de un milion de lucruri. Suntem fiinte umane, obosim, suntem frustrate, ne simtim uneori singure sau epuizate.

De multe ori nu recunoastem lucrurile astea; le ascundem chiar si de noi insene, pentru ca nu vrem sau credem ca nu avem voie sa dam dovada de slabiciune. Nu vrem sa se ingrijoreze nimeni pentru noi si incercam sa parem mereu femei atotputernice. Ingropam adanc acele temeri, angoase, sentimente de vinovatie si in general tot ce ne apasa pentru ca asta am invatat de mici, pentru ca inconstient simtim ca nu avem dreptul sa ne plangem. Este un automatism de care nici nu ne mai dam seama, de cele mai multe ori.

Si totusi, emotiile pe care nu le accepti te urmaresc si cauta mereu calea de a iesi la lumina. Emotiile reprimate se transforma uneori intr-un plans incontrolabil, in oboseala si chiar in boli.

Copiii sunt oglinda mamei

In goana lor pentru a iesi la lumina, aceste emotii ajung deseori sa se reflecte in cea mai draga oglinda pe care o avem in viata: copiii.

In timpul sarcinii, intre mama si fat se formeaza o legatura emotionala absoluta, iar aceasta se extinde pana undeva in jurul varstei de 3 ani a copilului. Copilul nu mai este in pantecul tau, nu mai sunteti legati prin cordonul ombilical, dar el continua sa simta toate emotiile mamei ca si cum ar fi ale lui.

Exista o teorie care spune ca un copil mai mic de 14 ani nu se imbolnaveste, ci doar reflecta emotiile prost gestionate ale adultilor cu care traieste.

Biodescodificarea este un tip de terapie alternativa conceput de psihologul spaniol Enrique Corbera Sastre. Se bazeaza pe convingerea ca toate bolile sunt cauzate de un conflict emotional ascuns. Potrivit specialistului, copiii sunt oglinda pe care se proiecteaza ceea ce noi refuzam sa acceptam:

- Un nou nascut agitat, care plange mult, este reflexia nervozitatii si anxietatii neexprimate a mamei.

- Parintii care se cearta mult vor avea un copil care va avea des probleme cu gatul.

- Atunci cand mama trece prin situatii greu de digerat, puiul ei va acuza dureri de stomac si probleme digestive.

- O mama care este satula sa tot auda critici si reprosuri este foarte probabil sa aiba un copil cu probleme de auz sau cu otite recvente.

- Un copil cu bronsite recurente sau cu astm foarte probabil creste intr-un mediu familial toxic.

Simptomele vorbesc de la sine, ne spun pur si simplu ceea ce nu gestionam asa cum ar trebui.

Ce trebuie sa faci pentru a gestiona emotiile intr-un mod pozitiv

Nu trebuie sa te invinovatesti sau sa cauti vinovati, ci sa te comporti responsabil si sa constientizezi ca tu, ca parinte, esti primul care poate evita sa-i faca rau copilului.

Primul pas este sa te familiarizezi cu propriile emotii si sa ramai in contact cu ele. Invata sa te gandesti la tot ceea ce simti, la cum te afecteaza anumite situatii si sa accepti inclusiv sentimentele negative. Analizeaza-le, accepta-le si imbratiseaza-le, fara a mai incerca sa le bagi sub pres; si din ele poti invata multe.

Autocritica te poate invata sa schimbi tiparele dupa care functionezi. Poate trebuie sa inveti sa ierti mai repede si sa iti faci mai putine griji. Orice schimbare vei reusi sa faci in bine, se va reflecta in starea de sanatate a copilului tau.

Fa-ti timp si pentru tine! Profita de orice moment de singuratate pentru a face ceea ce te relaxeaza si iti da o stare de bine. Cu cat esti mai fericita ca femeie, cu atat mai buna vei fi ca mama. Gaseste-ti echilibrul emotional necesar pentru a face fata greutatilor cu calm si lucreaza in permanenta cu tine, iar schimbarile in starea de spirit si de sanatate a copilului nu vor intarzia sa apara. Cand devii mama nu esti dintr-o data condamnata sa nu mai fii femeie. Ai grija mereu de tine si nu uita sa te rasfeti de cate ori ai ocazia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre