Cati copii trebuie sa faci ca sa fii o mama relaxata

/ / Modificat: 2018-03-04
Cati copii trebuie sa faci ca sa fii o mama relaxata

In ciuda aparentelor, care ne-ar putea face sa credem ca sa ai mai mult de un copil este stresant si obositor, mamele cu patru sau mai multi copii sunt mai relaxate decat restul mamelor.

Studiile au aratat ca nivelul de stres al unei mame cu patru sau mai multi copii este mai scazut decat al celor cu doar un copil. Cum este posibil acest lucru?

Pentru a intelege mai bine, este util sa stii ce a demonstrat un sondaj recent:

  • 46% din mamele intervievate au declarat ca sotii le cauzeaza mai mult stres decat copiii;
  • 72% din ele se streseaza pentru ca sunt stresate;
  • 60% sunt stresate de lipsa de timp;
  • 60% declara ca este mai stresant sa cresti fete decat baieti,
  • 9 din 10 mame sunt stresate de faptul ca trebuie sa se mentina in forma si atractive.

Desi necesita mai multa munca, familiile mai numeroase sunt mai putin stresate pentru ca greutatea emotionala se imparte la mai multe persoane; copiii se responsabilizeaza reciproc, se ajuta si se joaca intre ei. Mai mult decat atat, cu cat o familie este compusa din mai multi copii cu varste apropiate, cu atat mai putin exista riscul ca acestia sa sufere de probleme de sanatate mentala.

De ce tocmai patru copii si nu trei sau doi?

Se pare ca pentru unele mame tranzitia de la un copil la doi este cea mai dificila, iar nivelul de stres creste si mai mult atunci cand faci tranzitia de la o familie cu patru membri la una cu cinci; doar simplul fapt ca nu poti traversa strada cu trei copii de mana poate fi un factor de stres. Mai mult, trei copii schimba balanta numerica intr-o familie, adultii fiind depasiti; cu patru copii insa, fiecare are cate un partener de joaca, iar echilibrul este restabilit.

Abilitatile de organizare ale unei mame cu patru copii sunt desigur instrumentale in asigurarea unui mediu propice dezvoltarii educationale si emotive a unei familii numeroase; in aceeasi masura, este necesar sa iti aloci putin timp pentru tine si pentru lucrurile care te relaxeaza. Ai auzit cu siguranta de la mamici cu mai multi copii ca "la al doilea, este mai usor" si se pare ca, cu cat numarul copiilor creste, cu atat nivelul de ingrijorare si factorul de stres se estompeaza.

Parerile sunt impartite, desigur, unele voci rezonand ca cei mici nu ar trebui sa se creasca singuri si nici sa isi creasca fratii mai mici; in plus, o familie mai numeroasa necesita mai multa energie, mai multe resurse emotionale, dar si financiare, care sa asigure bunastarea si dezvotarea armonioasa a fiecaruia dintre ei.

Ce stim cu certitudine este ca in final, nu exista nicio modalitate de scapa in totalitate de stresul ce intervine atunci cand unul sau mai multi copii apar in viata ta, el exista ca parte din descrierea "jobului" de a fi mama si nu va disparea niciodata cu desavarsire. Decizia de a avea unul sau patru copii este personala. Asa ca tu decizi daca vrei sa ai un camin plin de copii, iar acest lucru te face fericita si iti intregeste existenta.

Asadar, nimic altceva nu ar trebui sa conteze, iar parerile celorlati nu trebuie puse in balanta atunci cand iei o hotarare.

Articole recomandate

Citeste si despre