Stress-ul un factor de ingrasare

/ / Modificat: 2007-03-27
Stress-ul un factor de ingrasare





  

Cresterea stresului determina cresterea poftei de mancare.

Hormonul stresului, cortizolul, trimite semnale spre creier, facand ca apetitul sa creasca.

Expertii apreciaza ca in 75% din cazurile de crestere a apetitului  este vorba de o "foame emotionala", ceea ce inseamna ca multi dintre noi  folosim mancarea ca pe o modalitate de adaptare la sentimentele inconfortabile pe care le traim.

Nereusita de a mentine greutatea in urma curelor de slabire se datoreaza faptului ca acestea nu sunt controlate de starile emotionale care genereaza obezitatea.

Luarea in greutate si obezitatea sunt considerate ca epidemii periculoase. In actualele statistici, 64% din populatia adulta americana este supraponderala sau obeza. La nivelul globului 1 din 4 persoane sunt supraponderale, conform Institutului American de Obezitate.

De asemenea, se stie ca persoanele supraponderale au un risc crescut de a dezvolta numeroase boli, cum ar fi hipertensiune arteriala, boli ale sistemului cardiovascular, diabet si depresie.

Cum poate stressul favoriza cresterea in greutate?

Cortisolul stimuleaza cresterea metabolismului grasimilor si al carbohidratilor ceea ce determina cresterea nivelului zaharului in sange, asadar avem energia necesara sa ne confruntam cu situatia stresanta.(lupta sau fugi).

Aceasta stimuleaza eliberarea insulinei in cantitati crescute, ceea ce determina cresterea apetitului.

Atunci cand trecem printr-o perioada mai lunga de stress, putem ajunge sa avem senzatia de foame tot timpul, acest fapt ducand la cresterea apetitului.

In unele cazuri nu ne consumam toata energia produsa de nivelul crescut al cortisolului, care transforma energia stocata in grasimi si masa musculara in energie disponibila. Asa se explica redistribuirea grasimii si a masei musculare pe abdomen si in jurul talie.

Atunci cand suntem stresati mancam repede, gandul ne este doar la mancare, mancam alimente nepotrivite si mai mult chiar, mancam si cand nu  ne este foame.

Exista specialisti care afirma ca managementul stress-ului poate fi o strategie de a slabi in greutate, strategie pe care societatea umana nu a incercat-o inca.

In concluzie, stresul si emotiile nu pot fi ignorate in planificarea dietelor.

HEARTMONY ofera instrumente practice, validate stiintific, ce pot oferi suport persoanelor implicate in managementul slabirii, instrumente  prescrise si in Statele Unite, Franta si Mexic, clientilor care incerca sa slabeasca in greutate.

Philip Pappas, specialist  implicat in "mangementul greutatii si sanatatii" declara :

"Desi fac multe interventii pentru a ajuta oamenii sa-si controleze greutatea, printr-un management al dietelor, o schimbare in stilul de viata si prin exercitii, problema cea mai importanta a supraalimentatiei  ramane componenta emotionala."

Jumatate din durata unei sedinte de management al obezitatii o dedica obtinerii coerentei cardiace folosind tehnologia Freeze Framer.

Multi clienti declara ca folosirea  tehnologiei Freeze-Framer i-a ajutat sa-si controleze emotiile si sa fie mai echilibrati in programul de management al greutatii, sa-si recastige stabilitatea emotionala si sa reacumuleze energia pierduta in urma stress-ului.

In ce consta suportul Freeze Framer:

  • Sa construiesti increderea necesara  initierii, producerii, mentinerii si schimbarii stilului de viata

  • Sa unesti puterea vointei cu cea a inimii pentru a-ti sustine dieta

  • Sa previ consumul de alimente pe baza nervoasa sau emotionala.

  • Sa opresti intoarcerea la vechile obiceiuri legate de hrana

  • Sa faci fata greutatii emotionale subconstiente alimentate de anxietate si furie

  • Sa te integrezi in dieta normala cand ai ajuns la greutatea ideala

  • Sa creasca nivelul discernamantului in privinta alegerii  felurilor de mancare.

  • Sa recastigati integritatea si auto-disciplina dupa o abatere ocazionala

    Echilibrul emotional reprezinta veriga lipsa in controlul greutatii.

    Dr. Bogdanka Militescu

    Tel: 021/2220062

    e-mail: office@heartmmony.ro

    www.heartmony.ro

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre