Parabenii si filtrele UV se acumuleaza in placenta. Ce efecte au asupra mamei si a fatului

/ / Modificat: 2019-05-15
Parabenii si filtrele UV se acumuleaza in placenta. Ce efecte au asupra mamei si a fatului

Femeile sunt principalele consumatoare de produse cosmetice si de ingrijire personala, iar atentia pentru acestea creste in perioada sarcinii.

Atentie, insa! S-a demonstrat ca anumiti compusi care se regasesc in produsele de igiena si in cele de ingrijire a pielii se bioacumuleaza in placenta si pot fi transmise la fat.

Pana acum se stia ca parabenii prezenti in produsele de ingrijire personala precum sampoane, creme si geluri, precum si filtrele UV din cremele de protectie solara sunt prezenti in mediul inconjurator ca reziduuri regasite in apa si animale care traiesc in acest mediu (pesti, pasari). Dar poate nu stiai ca astfel de reziduuri au fost descoperite si in urina umana, in sperma si in laptele matern.

In urma unor studii efectuate pe animale, s-a stabilit ca acesti compusi provoaca dezechilibre hormonale si ca afecteaza sistemul endocrin pana intr-acolo incat pot cauza infertilitate; in plus, prezenta acestor reziduuri a fost asociata cu o viteza scazuta a spermatozoizilor si cu dereglarea ciclului menstrual.

Pornind de la aceste date, o echipa de cercetatori condusa de Silvia Diaz-Cruz, de la Institutul de Diagnostic Ambiental si Studiu al Apei, a stabilit ca aceiasi compusi se acumuleaza in placenta umana si se transmit la fat in perioada sarcinii.

La realizarea acestui studiu s-a lucrat cu zece compusi - cinci parabeni si cinci benzofenoni, care sunt principalul grup de filtre UV - si peste patru dintre ei au fost descoperiti in toate placentele analizate.

Rezultatele acestui studiu sunt foarte ingrijoratoare, avand in vedere ca s-a stabilit ca acesti compusi afecteaza sistemul endocrin si ca orice dezechilibru hormonal care apare in timpul sarcinii poate crea probleme mari atat pentru mama, cat si pentru fat.

Ce substante au fost gasite in placenta umana

Oamenii de stiinta care au participat la cercetare se gandeau ca vor gasi niveluri scazute, aproape nedetectabile, ale acestor compusi in placenta umana, insa masuratorile au relevat concentratii si de 500 de ori mai mari decat valorile estimate, de 0,02 nanograme la gram. Totusi, ramane de stabilit prin studii viitoare care este nivelul de risc.

Dintre compusii analizati, cel mai frecvent regasit este BP4 (autorizat de Uniunea Europeana pentru produsele cosmetice), detectat in 75% dintre mostrele analizate si despre care se credea ca nu se bioacumuleaza in tesuturi.

Toti parabenii analizati s-au regasit in aproape 100% dintre mostrele placentare analizate, cea mai mare concentratie fiind cea de metilparaben, cel mai folosit in industria cosmetica.

Posibile efecte ale reziduurilor

Este cunoscut faptul ca parabenii si filtrele solare ajung in organism prin alimentatie (apa si peste), dar si prin absorbirea lor prin piele sau prin inhalare. Studiile epidemiologice au asociat prezenta parabenilor in organism cu alergii, obezitate si calitate scazuta a spermei. Pe de alta parte, prezenta benzofenonilor este legate de aparitia endometriozei.

Doua studii recente arata ca greutatea scazuta la fetite si greutatea mai mare la baieti, precum si o circumferinta mai mare a craniului acestora, sunt direct legate de continutul de benzofenoni din urina materna.

In schimb, Lourdes Ibañez Toda, endocrinolog pediatru la Spitalul Sant Joan de Déu din Barcelona, afirma ca este nevoie de studii mai ample pentru a confirma daca prezenta acestor compusi poate cauza patologii in copilarie si la varsta adulta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Produse cosmetice Parabeni

Articole recomandate

Citeste si despre