Nodulii fibro-miomatosi si legarea trompelor

/ / Modificat: 2006-11-19
Nodulii fibro-miomatosi si legarea trompelor
Intrebare:

- Am 25 de ani si la 20 de ani am avut o operatie in care mi s-au inlaturat 7 noduli miomatosi pe uter; dupa o perioada au aparut din nou si mi s-a recomandat sa raman insarcinata; am ramas, dar la 2 luni am pierdut sarcina. Dupa jumatate de an si dupa un tratament, iar am ramas insarcinata, chiar daca aveam acesti noduli. In iunie 2005 am nascut un copil sanatos. Acum din nou sunt insarcinata in a 7-a luna si totul e bine pana acum si ma pregatesc pentru o alta cezariana. Vreau sa va intreb ce sa fac: sa-mi inlatur tot uterul care e cicatrizat si cu multi noduli, sau sa imi leg trompele si sa urmez analize si tratamente hormonale pentru vindecare (sau macar sa nu se mai dezvolte acesti noduli)? Si inca o intrebare daca imi leg trompele care sunt consecintele?

Raspuns:




nbsp;

Atitudinea terapeutica in fata unui uter cu noduli fibro-miomatosi difera in functie de varsta femeii, simptomele clinice, numarul si dimensiunea nodulilor, de paritate (numarul de nasteri in antecedente) si de necesitatea pastrarii integritatii morfofunctionale a tractului genital feminin.

Potrivit noilor tendinte, daca nu este prezenta o simptomatologie suparatoare (dureri severe, sangerari abundente) si daca nodulii nu depasesc 6 cm in diametru, pacienta se mentine in observatie (sunt necesare controale periodice la intervale de maxim 6 luni) si se asteapta aparitia climax-ului (menopauza), perioada in care, datorita lipsei stimulului hormonal, acesti noduli se pot remite de la sine. Insa, in momentul in care apar manifestari clinice, situatia se reevalueaza cu stabilirea unei noi conduite terapeutice care poate sa includa terapie medicamentoasa sau interventie chirurgicala, in functie si de dorinta dumneavoastra de a mai avea copii.

Astfel daca exista posibilitatea sa mai doriti la un moment dat in viata sa concepeti un copil, atunci trebuie conservat uterul si incercat tratamentul medicamentos; daca insa nu mai doriti si alti copii si daca aveti simptome suparatoare sau modificarile uterine sunt de dimensiuni mari sau in numar mare, atunci poate este indicata histerectomia dar cu pastrarea ovarelor, deoarece sunteti inca la o varsta tanara si ar trebui pastrata functia hormonala a acestora.

Medicul dumneavoastra ginecolog care va cunoaste cel mai bine situatia medicala, este cel mai in masura sa va sfatuiasca in privinta tratamentului potrivit pentru dumneavoastra.

Ligatura trompelor este o metoda contraceptiva radicala si definitiva care trebuie efectuata numai daca sunteti sigura ca aveti numarul dorit de copii.

Aceasta procedura nu are riscuri suplimentare fata de riscurile obisnuite ale unei interventii chirurgicale, care implica in primul rand riscul anestezic.  Este o interventie chirurgicala simpla, nu are efecte secundare pe termen lung, nu modifica viata sexuala sau functia sexuala (nu are efect asupra productiei ovariene de hormoni), nu afecteaza lactatia.

Dezavantajele fata de alte metode contraceptive sunt: ca trebuie considerata definitiva si exista riscul de a regreta mai tarziu si nu portejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

dr. Ciprian Pop-Began-obstetrica ginecologie-Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre