Ligatura trompelor

/ / Modificat: 2006-11-16
Ligatura trompelor
Intrebare:

- Vreau sa-mi leg trompele dar medicul ginecolog a spus ca nu se poate decat daca am 40 ani sau am peste 4 copii. Momentan am o fetita minunata de 1 an si 3 luni si sunt insarcinata in luna a 6-a. Am decis ca nu mai vreau alt copil. Este posibil ca doctorul sa-mi refuze operatia? Stiti vreo clinica in Cluj care face astfel de operatii?

Raspuns:




 

Ligatura trompelor uterine este o metoda contraceptiva radicala si ireversibila in majoritatea cazurilor, de aceea aceasta decizie trebuie luata cu multa precautie si numai cand sunteti absolut convinsa ca aceasta este dorinta dumneavoastra.

Nu cunosc sa existe vreo lege care sa interzica aceasta procedura la femeile sub 40 de ani sau cu mai putin de 4 copii; atata timp cat dumneavoastra sunteti apta de a lua decizii si va exprimati dorinta atat verbal cat si in scris, aceasta procedura se poate realiza. Dar este dreptul fiecarui medic sa refuze efectuarea anumitor proceduri, pe care el le considera ca se opun propriilor pareri sau optiuni religioase (sunt religii care interzic astfel de proceduri; de asemenea unii medici refuza sa efectueze interventii care nu sunt considerate necesare pentru a salva sau imbunatati viata pacientilor). De exemplu sunt si medici ginecologi care refuza sa efectueze chiuretaje la cerere si nu pot fi condamnati pentru asta.

Aceasta procedura se poate efectua in orice sectie de obstetrica-ginecologie care dispune de un bloc operator; trebuie doar sa cautati un medic ginecolog care sa fie dispus sa efectueze interventia de ligatura trompelor uterine.

dr. Ciprian Pop-Began

-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre