Ce urmari poate avea histerectomia?

/ / Modificat: 2006-09-05
Ce urmari poate avea histerectomia?
Intrebare:

- Am rugamintea sa imi dati cateva detalii despre ceea ce inseamna urmarile unei histerectomi partiale, cu conservarea anexelor. La nasterea fetitei mele (acum are 4 luni), din cauza complicatiilor legate de expulzarea placentei, am fost supusa unei histerectomii, cu conservarea colului (sau unei portiuni, n-am inteles exact..) si a ovarelor. Mi s-a spus ca nu am intrat la menopauza dar ca nu voi mai avea menstra. Si nici nu voi mai putea face copii, evident. Va rog sa imi spuneti daca exista vreun pericol potential in ceea ce priveste incidenta mai mare a cancerului de col uterin si ce ar trebui sa am in vedere pe viitor. Exista alte lucruri de care ar trebui sa ma tem? Multumesc

Raspuns:


 

Din ceea ce imi spuneti dumneavoastra concluzionez ca pe langa mentinerea colului uterin, dumneavoastra vi s-a pastrat si o parte a corpului uterin. Acest fapt si acela ca vi s-au conservat ovarele, pot avea ca rezultat o mentinere a menstruatiilor, mult reduse cantitativ, ca rezultat al raspunsului mucoasei uterine restante la stimulii hormonali veniti in principal de la nivel ovarian.

Nu cunosc sa existe studii care sa ateste o crestere a incidentei cancerului de col la femeile histerectomizate; de asemenea, acest tip de interventie, mentinand secretia hormonala, nu impune substitutie hormonala si mentine posibilitatea unei vieti sexuale active.

Intr-adevar, absenta unei bune portiuni a uterului face imposibila dezvoltarea unei sarcini ulterioare.

Trebuie sa intrebati medicul obstetrician ce complicatii au aparut legate de expulzarea (delivrenta) placentei, pentru a putea sti ce implicatii exista pe viitor in privinta starii de sanatate (o sangerare abundenta ar putea fi cauzata de o perturbare a proceselor coagularii, cu implicatii in eventualitate unor manevre sangerande ulterioare).

O buna colaborare intre medicul curant si dumneavoastra pot preintampina orice efect nedorit legat de starea dumneavoastra de sanatate, si totodata, le pot combate pe cele deja aparute.


Multa sanatate!


dr. Ciprian Pop-Began
-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre