Branzeturile si fructele, meniul ideal pe canicula

/ / Modificat: 2014-07-03
Branzeturile si fructele, meniul ideal pe canicula

Branzeturile si fructele sunt considerate alimentele ideale pentru meniul din perioada caniculei atat la copii, cat si la adulti. Cand temperaturile de afara cresc considerabil, nevoile nutritionale ale organismului se schimba. Corpul tau necesita mai multe alimente bogate in apa si vitamine esentiale pentru energizare si relaxare, iar branzeturile si fructele abunda in astfel de "ajutoare" nutritionale.

Branzeturile, ce le recomanda pentru meniul de vara?

Branzeturile si, in general lactatele, fac parte dintre alimentele cu continut crescut de apa si nutrienti esentiali pentru mentinerea unui tonus psihic sau fizic bun in zilele toride de vara. Branzeturile sunt preparate din lapte, considerat unul dintre cele mai hidratante alimente in sezonul cald.

Hidratarea este una dintre principalele masuri pe care trebuie sa le ai in vedere in perioada caniculei. Un adult pierde, in medie, pana la 2.5 litri de apa pe zi, prin transpiratie, urinare, scaune si respiratie, insa vara, pierderea lichidelor este mai crescuta, iar riscul de deshidratare mai intens. Meniul de vara trebuie sa includa cat mai multe alimente cu continut crescut de apa. Laptele contine intre 80 si 91% apa si doze substantiale de calciu, magneziu si alte substante nutritive esentiale.

Acestea mentin organismul in forma chiar si atunci cand temperaturile din termometre depasesc 35-40 de grade Celsius. In ceea ce priveste branzeturile, nutritionistii recomanda sortimentele albe (ricotta, branza de vaci, cottage etc.) care contin doze mai crescute de calciu si apa si sunt mai sanatoase si hranitoare.

Branzeturile galbene - emmentaler, cheddar, parmezan, cascaval - sunt mai bogate in grasimi si contin mai putina apa - nefiind o alternativa recomandata in sezonul cald. Printre alte lactate recomandate in sezonul cald, se numara si iaurturile degresate sau de baut, care contin cantitati mai mari de apa si sunt foarte revigorante.  

Fructele, de ce trebuie sa le consumam pe canicula?

Alaturi de legume, fructele proaspete stau in fruntea recomandarilor pentru meniul din perioada caniculei. Pe langa faptul ca au un efect racoritor asupra organismului, sunt bogate si in apa si substante nutritive esentiale pentru energizarea organismului si ridicarea moralului cazut la pamant din cauza temperaturilor insuportabile.

Daca branzeturile exceleaza la capitolul apa si minerale esentiale, fructele furnizeaza organismului doze substantiale de vitamine sau antioxidanti cu rol rapid in combaterea oboselii, starii de moleseala si mai ales a stresului pe care canicula il pune pe umerii tai si ai familiei tale. Printre cele mai recomandate fructe de vara se numara cele de padure - bogate nu doar in apa, ci si in antioxidanti puternici, ciresele, caisele, piersicile, merele si pepenii.

Pepenele rosu sau verde este fructul care ar trebui sa se regaseasca cel mai mult in meniul familiei tale, in special in zilele cu temperaturi foarte crescute. Contine peste 90% apa, dar si substante nutritive care hidrateaza si redau rapid organismului energia pierduta din cauza toropelii. In plus, contine licopen, unul dintre cei mai puternici antioxidanti pentru sanatate, care ajuta la combaterea bolilor de inima, a cancerului si la eliminarea stresului din organism.

Desi nu sunt fructe de sezon, citricele nu trebuie sa lipseasca din meniul de fructe in zilele caniculare. Pe langa continutul de 85% apa, citricele contin numeroase vitamine si antioxidanti - vitamina C fiind cea mai importanta - care revitalizeaza instantaneu organismul si il ajuta sa infrunte cu succes temperaturile toride.

Si fructele oleaginoase sau uscate sunt recomandate in meniul de vara, insa intr-o proportie mult mai scazuta decat cea a fructelor proaspete, intrucat contin multe calorii si nu au potential de hidratare, dn cauza concentratiei scazute de apa din ele.

Cu toate acestea, nutritionistii sustin ca nu trebuie ignorate in meniu. Sunt alimente sanatoase, care furnizeaza organismului carbohidrati complecsi, fibre si zaharuri cu eliberare treptata, ce ofera energie organismului si il ajuta sa razbeasca in fata caniculei.

Ce alte alimente crezi ca mai sunt recomandate pe canicula? Care este fructul care nu-ti lipseste din casa in sezonul torid? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie vara

Articole recomandate

Citeste si despre