Mituri si realitati despre sistemul imunitar

/ / Modificat: 2016-07-11
Mituri si realitati despre sistemul imunitar

Sistemul imunitar este cea mai puternica arma cu ajutorul careia organismul se protejeaza de atacul radicalilor liberi si de boli grave. Imunitatea poate fi intarita printr-o multime de remedii naturiste si obiceiuri sanatoase de viata. Printre acestea, s-au strecurat de-a lungul timpului si cateva mituri, care de multe ori pot slabi rezistenta organismului in fata bolilor. Invata sa separi adevarul de mituri, pentru a-ti proteja corect sanatatea!

Consumul de fructe si legume intareste sistemul imunitar

Adevar! Consumul zilnic de fructe si legume este obligatoriu in meniul oricarei persoane, indiferent ca este copil sau adult. Principalul beneficiu al acestora este ca furnizeaza corpului substante nutritive esentiale, care stimuleaza functionarea corecta a organelor si le protejeaza de boli. Fructele si legumele se dovedesc a avea unul dintre cele mai puternice efecte imunostimulatoare.  

Vitamina C previne raceala si gripa

Mit! Vitamina C este una dintre substantele nutritive intens laudate pentru proprietatile imunostimulatoare. Cu toate acestea, medicii avertizeaza ca nu exista dovezi stiintifice care sa ateste teoria conform careia acest nutrient intareste atat de puternic organismul, incat tine la distanta raceala sau gripa.

In plus, specialistii sustin ca nu toate persoanele tolereaza foarte bine vitamina C si ca, pentru o mai buna intarire a imunitatii, aceasta ar trebui combinata cu alti nutrienti, in doze acceptabile, pentru a se preveni abuzul, care poate fi daunator.

Optimismul intareste imunitatea

Adevar! O stare de spirit buna te face sa fii mai sanatoasa si mai puternica in fata bolilor ca multe alte produse folosite pentru intarirea imunitatii. Potrivit specialistilor, gandurile pozitive si optimismul cresc rezistenta organismului in fata infectiilor.

Sistemul imunitar lasa garda jos in fata pesimismului si a atitudinii negative, care atrag bolile precum un magnet.

Bauturile fortifiate cu vitamine intaresc imunitatea

Mit! Multe persoane incearca sa imbine utilul cu placutul cand vine vorba de a ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Acestea inlocuiesc fructele si legumele cu bauturi racoritoare sau din comert fortifiate cu tot soiul de substante nutritive. Ceea ce nu stiu este ca acestea sunt de foarte putin ajutor in intarirea imunitatii.

Pe langa faptul ca dozele de vitamine furnizate prin intermediul lor sunt aproape insignifiante, sunt si mai greu asimilate in corp, decat atunci cand provin direct de la sursa - adica din legume si fructe.

Sportul nu influenteaza sistemul imunitar al organismului

Mit! In ciuda teoriilor conform carora miscarea fizica este inutila pentru intarirea imunitatii organismului, specialistii au demonstrat ca sportul isi aduce din plin contributia in prevenirea bolilor si cresterea rezistentei la infectii. Activitatea fizica regulata contribuie la reglarea tensiunii arteriale, previne bolile de inima si te ajuta sa ai o greutate optima.

Toate aceste beneficii stimuleaza functiile organismului si il ajuta sa lupte eficient impotriva atacului radicalilor liberi.

Suplimentele alimentare sunt esentiale pentru intarirea sistemului imunitar

Mit! Suplimentele cu vitamine au un rol esential in cresterea rezistentei organismului in fata bolilor doar in momentul in care alimentatia ta este saraca in vitamine si minerale. In cazul in care ai o alimentatie sanatoasa, bogata in alimente cu continut crescut de nutrienti esentiali, administrarea multivitaminelor poate deveni periculoasa pentru sanatate. Apeleaza la suplimente alimentare doar daca ti le recomanda medicul!

Toate bolile apar pe fondul unui sistem imunitar slabit

Mit! Desi un sistem imunitar slabit favorizeaza declansarea multor boli in organism, specialistii avertizeaza ca este gresita presupunerea ca toate afectiunile apar din cauza problemelor legate de imunitate. Exista si alti factori sau cauze care stau la baza declansarii patologiilor, in functie de particularitatile medicale ale fiecarei persoane in parte.

Expunerea necontrolata la soare slabeste sistemul imunitar

Adevar! Oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze modul in care razele soarelui afecteaza imunitatea organismului si au constatat ca expunerea excesiva la raze ultraviolete nu predispune doar la cancer de piele, ci si la slabirea rezistentei in fata bolilor. Razele UV suprima functiile sistemului imunitar si predispun organismul la infectii.

Cu toate acestea, nu este recomandat sa eviti complet razele soarelui, intrucat sunt esentiale pentru producerea vitaminei D in corp. Cel mai indicat este sa te expui controlat si sa ai grija sa iti protejezi pielea corespunzator de efectul nociv al razelor UV.

Simptomele de raceala sunt mai accentuate cand ai sistemul imunitar slabit

Mit! Specialistii fac lumina in cazul mitului conform caruia simptomele de raceala sunt mai severe atunci cand imunitatea este scazuta. Se pare ca lucrurile stau tocmai invers. Intensitatea simptomelor virozei nu depinde de cat de puternic sau slab este sistemul imunitar, ci de modul in care reactioneaza acesta la virusul gripal care a patruns in corp. Cu alte cuvinte, simptomele severe ale racelii apar atunci cand sistemul imunitar este mai puternic.

Frigul slabeste sistemul imunitar

Mit! O alta teorie falsa este ca slabirea sistemului imunitar ar fi cauzata de temperaturi scazute. Specialistii au demonstrat ca expunerea la frig are un impact minim asupra imunitatii. Mitul a aparut din cauza numarului crescut de raceli si gripe din sezoanele reci.

In realitate insa, medicii sustin ca stilul de viata - somnul, alimentatia, sportul - sunt cele care-si pun amprenta asupra sistemului imunitar si modului in care lupta impotriva bolilor.

Slabirea sistemului imunitar este cauzata de somnul insuficient

Adevar! Privarea organismului de somn are o multime de efecte negative asupra sanatatii, cel mai afectat sistem fiind imunitatea. Functiile sistemului imunitar sunt afectate atunci cand organismul nu se odihneste suficient. Somnul are un rol esential in stimularea imunitatii, de aceea, ar trebui sa tii cont de sfatul medicului, atunci cand iti recomanda sa dormi cel putin 7 ore pe zi.

Mai cunosti si alte mituri sau adevaruri legate de sistemul imunitar? Impartaseste-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adevaruri sistem imunitar Sistem imunitar

Articole recomandate

Citeste si despre