Cum poti sa traiesti pana la 100 de ani

/ / Modificat: 2016-07-11
Cum poti sa traiesti pana la 100 de ani

O viata lunga si de calitate nu este in mod necesar un dar cu care te nasti. Studiile arata ca oamenii isi pot pot amana moartea biologica cu aproximativ 12 ani in conditiile unor alegeri sanatoase pentru minte si trup. Iata cum poti sa traiesti pana la 100 de ani urmand cateva principii simple, care favorizeaza imbatranirea lenta si diminueaza efectele inaintarii in varsta.

Oamenii de stiinta au sesizat cateva caracteristici comune ale populatiilor societatii moderne cu o medie a duratei de viata superioara. De pilda, rezidentii zonei rurale traiesc mai mult decat cei concentrati in mediul urban datorita alimentatiei si efortului fizic sustinut. Persoanele casatorite ating varste mai inaintate decat celibatarii, gratie stabilitatii emotionale si financiare.

Protectia ADN-ului

Foto: zane-zimbabweanationalemergency.com

Imbatranirea constituie, in esenta, deteriorarea unei regiuni cromozomiale numita "telomer". Cercetarile au demonstrat ca stilul de viata sanatos stimuleaza activitatea unei enzime care protejeaza si reconstruieste telomerii. Dieta si exercitiul fizic sprijina regenerarea celulara, deci mentinerea tineretii pe termen lung.

Casatoria

Persoanele celibatare (divortate sau vaduve) inregistreaza o rata a mortalitatii superioara fata de cele casatorite. Specialistii au sesizat in cadrul diverselor studii ca sprijinul social, economic si afectiv furnizate de un mariaj mentin un bun echilibru fizic si mental.

Miscarea

Activitatea fizica regulata reduce riscul de a dezvolta boli cardiace, atacuri cerebrale, diabet, cancer sau depresie. Pana si 20 minute de miscare sustinuta in fiecare zi inseamna peste 2 ore de exercitiu fizic saptamanal.

Constiinciozitatea

Psihologii au identificat un bun indicator al longevitatii: constiinciozitatea. Persoanele atente la detalii si perseverente in activitati sunt mai atente la starea lor de sanatate, fac alegeri sanatoase in viata personala si profesionala si dezvolta relatii puternice cu cei din jur.

Dieta

Dieta mediteraneana, bogata in fructe, legume, cereale integrale, ulei de masline si peste este secretul multor popoare cu durata medie de viata impresionanta. Un astfel de meniu te tine departe de predispozitia catre obezitate, glicemie crescuta, hipertensiune arteriala, boli cardiace sau diabet.

Prietenii

Cercetatorii australieni au demonstrat ca persoanele singuratice tind sa traiasca in medie cu 10 ani mai putin decat cele sociabile. Psihologia arata si ea o legatura certa intre conexiunile sociale multumitoare si longevitate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Secrete longevitate

Articole recomandate

Citeste si despre