STUDIU: Mamele cu mai multi copii traiesc mai mult

/ / Modificat: 2020-08-11
STUDIU: Mamele cu mai multi copii traiesc mai mult

Multe femei care aduc pe lume mai multi copii se confrunta uneori cu compatimirea celor din jur. Sunt o multime de oameni care cred ca este greu spre imposibil sa fii mama de trei, patru sau mai multi copii, insa acestia se gandesc de obicei doar la aspectele financiare. Si totusi, daca dai acest lucru la o parte, sunt o multime de avantaje.

Cand ai mai multi copii viata ta e plina de aventuri, de griji multiplicate cu numarul lor, dar si de o dragoste incredibila. In plus, este mai probabil sa beneficiezi de ajutorul lor cand vei inainta in varsta si vei avea nevoie de el. Si, culmea, a aduce pe lume mai multi copii se pare ca iti prelungeste viata, dupa cum au descoperit cercetatorii.

Cu cat faci mai multi copii, cu atat creste speranta de viata

Un studiu realizat de cercetatori australieni de la Universitatea New South Wales arata cum este influentata speranta de viata a femeilor de numarul copiilor pe care ii au. Datele cumulate au indicat ca femeile care au doi copii au un risc de deces cu 17% mai mic decat cele care nu sunt mame. La femeile cu trei copii, riscul de moarte scade si cu 20%, iar procentul creste direct proportional cu numarul copiilor.

Cum iti lungeste viata maternitatea

Una dintre teoriile specialistilor legate de faptul ca a avea copii te ajuta sa traiesti mai mult este faptul ca nasterea incetineste imbatranirea celulelor. Cel putin asta au descoperit cercetatori de la Simon Fraser University din Canada. Acestia au studiat un grup de femei din Guatemala, care au dat semne celulare de longevitate, si au constatat ca procesul de imbatranire a celulelor a fost incetinit de nasterile repetate.

Profesorul Pablo Nepomnaschy si doctorul Cindy Bartha au acumulat date clare care contrazic teoriile mai vechi potrivit carora sarcina si nasterea "fura" din energia celulara a mamelor.

Imbatranirea celulara este indicata de scurtarea telomerilor (regiuni de ADN repetitiv situate la capatul fiecarui cromozom), iar la femeile cu mai multi copii acestia erau mai lungi decat la celelalte. O posibila explicatie a acestui fenomen ar putea fi cresterea nivelului de estrogen la femeile cu mai multi copii, hormon care functioneaza ca un puternic antioxidant.

Pablo Nepomnaschy a mers mai departe cu teoriile privind prelungirea vietii femeilor cu mai multi copii si a apreciat ca la fel de importante sunt contextul social si psihologia. Aceste mame primesc de obicei mai mult sprijin din partea prietenilor si a familiei, ceea ce le influenteaza in mod pozitiv starea psihica si emotionala:

A beneficia de sprijin conduce la cresterea energiei metabolice, ce poate fi alocata intretinerii tesutului celular si, prin urmare, sa incetineasca procesul de imbatranire.

Un alt studiu realizat in Australia a aratat ca familiile cu patru sau mai multi copii raporteaza un nivel mai ridicat de satisfactie in viata. Posibile explicatii pentru aceasta teorie sunt sprijinul mai mare intre membrii familiei si o atmosfera placuta. Copiii nu se plictisesc niciodata, pentru ca au cu cine sa se joace, si, totodata, devin destul de repede independenti, ceea ce ofera parintilor un timp de respiro si ocazia de a nu-si irosi energia.

Taguri Studiu Secrete longevitate

Articole recomandate

Citeste si despre