Mituri despre bolile de inima

/ / Modificat: 2011-10-10
Mituri despre bolile de inima

Intr-o epoca in care afectiunile asociate cu mortalitatea feminina sunt de regula cancerul de san sau cel de col uterin, problemele de natura cardiaca par sa se mentina intr-un con de umbra. Totusi, statisticile medicale arata ca femeile au de cinci ori mai multe sanse de a-si pierde viata in urma disfunctionalitatilor inimii decat in urma dezvoltarii cancerului mamar. Prin urmare, exista o serie de mituri despre bolile de inima care determina populatia feminina de pretutindeni sa subestimeze aceasta vulnerabilitate.

Un studiu efectuat in urma cu patru ani in Statele Unite arata ca doar 13% dintre femeile chestionate s-au aratat ingrijorate de pericolul pe care bolile cardiace il exercita asupra sanatatii lor.

Mit: Femeile tinere nu sunt expuse afectiunilor inimii

Cu toate ca bolile cardiace sunt cauza principala de deces la femeile de peste 65 de ani, nu inseamna ca cele tinere se pot baza pe o inima de fier. De fapt, boala cardiaca ischemica ramane totusi a treia cauza de deces pentru femeile cu varste cuprinse intre 25 si 44 de ani. In plus, alegerile din prima parte a vietii influenteaza in proportie absoluta compromiterea sanatatii odata cu inaintarea in varsta.

Foto: ivstatic.com

Mit: Factorii de risc pentru bolile de inima nu difera in functie de gen

Din pacate, reprezentantele sexului frumos au o sansa mai mare de a dezvolta boli cardiace, intrucat sunt mai expuse afectiunilor precum sindromul metabolic, surmenajul psihic, depresia si tulburarile hormonale.

Mit: Formele cardiopatiilor sunt mai usoare in cazul femeilor

Cardiopatiile distrug "motorul" organismului in egala masura, atat in organismul femeilor, cat si in cel al barbatilor. Mai mult decat atat, femeile par sa aiba o rezistenta scazuta in cazul unui infarct, spre deosebire de sexul tare. Motivul presupus de cardiologi este acela ca inima si vasele de sange, de dimensiuni mai mici in trupul femeiesc, sunt mai susceptibile daunelor permanente.

Mit: Fumatul afecteaza mai mult barbatii decat femeile

Acest lucru a fost valabil in trecut, pe cand populatia fumatoare era dominata de barbati. Mai nou, femeile au recuperat terenul pierdut si adopta acest viciu in numar tot mai mare, de la varste tinere. In plus, riscul de deces creste in cazul urmaselor Evei daca fumatul este asociat cu tratamentul anticonceptional.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli cardiace Boli inima femei Afectiuni inima

Articole recomandate

Citeste si despre