Fumatul creste nivelul de stres

/ / Modificat: 2017-06-27
Fumatul creste nivelul de stres

Cu toate ca majoritatea celor care au dezvoltat o dependenta pentru tutun sustin ca o tigara ii ajuta sa-si tina in frau starea de nervozitate, oamenii de stiinta afirma contrariul. Fumatul creste nivelul de stres in randul consumatorilor, in loc sa ajute organismul sa se detensioneze.

Toti fumatorii cred cu tarie ca tigarile sunt cel mai bun remediu atunci cand se simt stresati, anxiosi sau abatuti. Acestia au convingerea ca fumul dens si albastrui pe care il expira reuseste sa dizolve cumva sentimentele neplacute de furie, dispret, dezgust, teama sau vina.

Fenomenul nu este decat o autosugestie derutanta, spun specialistii, iar studiile efectuate de cercetatori confirma acest lucru.

Fumatul, aliatul fidel al stresului

O cercetare disponibila in numarul din decembrie 2008 al publicatiei britanice Annals of Behavioral Medicine arata ca fumatul ii face pe consumatori sa resimta si mai puternic stresul in circumstantele dificile, pe langa faptul ca le afecteaza starea emotionala.

De fapt, senzatia falsa de relaxare pe care fumatorii o percep atunci cand aprind o tigara nu este decat raspunsul temporar al corpului atunci cand intra in contact cu nicotina. Paradoxal, oamenii simt o reala satisfactie in perioada in care tanjesc dupa o noua tigara, gandindu-se la urmatorul moment in care isi vor potoli pofta.

Toate aceste perceptii amagitoare nu sunt altceva decat un produs mental al fumatorului si nu demonstreaza ca tigarile au intr-adevar o putere de vindecare magica a psihicului. De ce? Pentru ca nivelul de stres cronic depistat in cazul nefumatorilor si in cel al persoanelor care au reusit sa scape de acest viciu este considerabil mai mic, conform constatarilor specialistilor.

Un alt studiu realizat de London School of Medicine in luna iunie a anului 2010 a observat evolutia a 469 de fumatori care au incercat sa renunte la dependenta din pricina problemelor de sanatate.

Rezultatele au evidentiat ca, subiectii care au rezistat un an fara sa fumeze, au inregistrat diminuari importante ale nivelului de stres cronic. In contrast, nivelul de stres al celor care s-au reapucat de fumat pe parcursul experimentului a ramas constant.

Fumatul, generator de stres

Pe langa faptul ca fumatul nu are niciun fel de actiune terapeutica impotriva surmenajului psihic, acest viciu este in sine un generator de stres.

Cercetatorii sunt de parere ca, desi fumatorii utilizeaza tigarile ca pe un instrument prin care pot scapa de stres, ei nu realizeaza ca tigarile sunt de fapt un factor declansator: necesitatea de le consuma cand circumstantele nu permit acest lucru declanseaza o stare acuta de nervozitate, iar ideea de a renunta la viciu si tentativele esuate sunt surse consistente de stres cronic.

Cu toate ca fumatul poate actiona ca un calmant pe termen in situatii stresante imediate, el genereaza o crestere a nivelului de stres pe termen lung.

Un fumator care consuma un pachet de tigari pe zi are, conform justificarii sale, 20 de motive de stres zilnic, pe care le resimte atunci cand concentratia de nicotina scade in organism. Pentru a-si calma reactia fiziologica, este nevoit sa apeleze la o noua tigara, ceea ce inseamna ca se afla intr-un cerc vicios dominat de anxietate.

Prin urmare, daca acesta va fi suficient de ambitios pentru a renunta la nocivul tutun, va avea cu 20 de motive de stres in minus zilnic, adica toate sansele de a se bucura de echilibrul psihic pe care si-l doreste.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Renuntare fumat

Articole recomandate

Citeste si despre