Cervicita

/ / Modificat: 2007-02-15
Cervicita
Intrebare:

- Buna ziua, Am 28 de ani, un baietel de aproape 4 ani , iar acum un an am pierdut o sarcina care s-a oprit din evolutie la 3 luni si jumatate. Intre timp am depistat o rana pe col pe care urma sa o tratez in martie, dar am ramas insarcinata. De la medicul meu am inteles ca sarcina imi influenteaza rana, in sensul ca accentueaza putin starea mea,si nu invers. Imi era teama ca rana sa nu afecteze sarcina si sa am probleme. As dori sa stiu care este parerea dumneavoastra. Va multumesc mult.

Raspuns:




 

Cervicita, "rana" de pe colul uterin este data de multipli factori, dar cel mai frecvent de o infectie locala cronica, neglijata, infectie care este implicata adesea si in intretinerea unei astfel de leziuni, rana care poate persista si dupa tratarea infectiei genitale.

Pe perioada sarcinii, imunitatea generala a organismului scade, in principal datorita progesteronului care are efect interferon-like, astfel ca se poate inregistra o accentuare a leziunii de la nivelul colului uterin.

Aceste leziuni neglijate in timp pot uneori degenera malign, de aceea nu trebuie monitorizat evolutia lor, cel putin pâna in momentul in care se poate institui o conduita terapeutica.

Tratamentul medicamentos (indicat de obicei in aceste leziuni inaintea celui de inlaturare a leziunii –cauterizare, electroexcizie, conizatie etc. ) se face pe perioade lungi de timp si rezultatele nu sunt intotdeauna cele asteptate.

Optiunea terapeutica optima, in cazul dumneavoastra, se va stabili probabil tinând cont de prezenta sarcinii si varsta gestationala; in functie de intinderea in suprafata si profunzime a leziunii; cât si de gravitatea modivicarilor tisulare prezente la acest nivel identificate in urma testului Papanicolau si a colposcopiei.

De asemenea, colposcopia contribuie la urmarirea ulterioara a rezultatelor terapeutice.

dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre